Haberler

Küresel Yaşlılık Konferansı

Abone Ol

Kuzey Teksas Üniversitesi Uygulamalı Gerontoloji Doktora Programı Başkanı Prof. Dr. Ingman: ''Türkiye'de yüzde 6 olan 60 yaş ve üzeri nüfus, yakın dönemde yüzde 16'ya çıkacak'' Darülaceze ...

Kuzey Teksas Üniversitesi Uygulamalı Gerontoloji Doktora Programı Başkanı Prof. Dr. Stanley R. Ingman, yaşlı nüfusun dünya genelinde arttığını belirterek, " Türkiye'de yüzde 6 olan 60 yaş ve üzeri nüfus, yakın dönemde yüzde 16'ya çıkacak" dedi.

Ingman, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Başkanlığı tarafından, Darülaceze Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Küresel Yaşlılık, Sürdürülebilirlik, Yaşlı Yoksulluğu ve Yerinde Yaşlanma Konferansı"nda konuştu.

Türkiye'nin şimdiye kadar genç nüfus olarak değerlendirildiğini belirten Ingman, Türkiye'nin şu anki durumunun ABD'nin 1960'lı yıllarına benzediğini söyledi.

ABD'nin yaşlılık ve yaşlılarla ilgili kapsamlı çalışmalara 1960'lı yıllarda yeni sistem getirerek başladığını anlatan Ingman, İngiltere'nin bu alanda örnek bir sisteme sahip olduğunu kaydetti.

Ingman, ABD, Çin ve Japonya başta olmak üzere dünya genelinde yaşlı insanların sayısının artmakta olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin mevcut nüfus yapısının 2015 ve sonrasında değişeceğini kaydeden Ingman, "Türkiye'de yüzde 6 olan 60 yaş ve üzeri nüfus, yakın dönemde yüzde 16'ya çıkacak. Bu oran ABD'de yüzde 21'e çıkmış durumda" diye konuştu.

Dünya nüfusunun 7 milyardan 10-12 milyara çıkacağı öngörüsünün endişelere neden olduğunu belirten Ingman, gerekli çalışmalar ve politikaların hayata geçirilmesi kaydıyla dünyanın 10 milyar nüfusu barındırabileceğini ifade etti.

Doğum oranlarındaki düşüşün yaşlı nüfusu artıran etkenlerden biri olduğunu anlatan Ingman, sürdürülebilirlik açısından dengenin korunmasının önemine değindi.

Çin, Meksika ve diğer bazı ülkelerde yaşlıların ailelerden izole edilmiş, toplumdan uzaklaştırılmış gibi göründüğünü belirten Ingman, huzur evleri ve yaşlı bakım merkezlerinde istismar ve doğru olmayan davranışlara da rastlandığını kaydetti.

Sağlıklı yaşlanmaya yönelik kurumlar ve sistemler oluşturulmasının önemini vurgulayan Ingman, yaşlı nüfusun artışına paralel olarak tıbbi kuruluşların ve bakım merkezlerinin artmasının beklendiğini söyledi.

Ingman, ABD'de düşük gelirli ancak çalışabilecek yaşlıların istihdamı için de sistem geliştirmeye başladıklarını belirtti, yaşlılara karşı mali istismarların önlenmesi için yasal tedbirler alındığını ifade etti.

Huzur evleri ve bakım merkezlerinde depresyon ve stresin hala önemli sorunlar arasında yer aldığını kaydeden Ingman, yaşlı nüfusun daha farklı ve kaliteli hizmet beklentisi içinde olduğunu dile getirdi.

İngman, Türkiye'nin AB'deki yapıları inceleyerek kendisine uygun olanı seçebileceği gibi, kendi sistemiyle birlikte yeni bir sistem de geliştirebileceği önerisinde bulundu.

"Yaşlılık değil, bilgelik"

Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan ise yaşlılığı "bilgelik" olarak tanımladı.

Yükseklere çıkıldıkça yorgunluk olmakla birlikte görüş alanının arttığını belirten Bayhan, yaşlıların da tecrübelerine bağlı olarak görüş alanlarının arttığını söyledi.

Mevlana'nın, "Gençlerin aynada göremediğini, yaşlılar tuğla parçasında görür" dediğini aktaran Bayhan, "Yaşlıların değerli tecrübelerinden istifade etmemiz gerekiyor. Onları baş tacı yapmalıyız" diye konuştu.

Bayhan, dinleyiciler arasında bulunan Darülaceze sakinleri için huzurlu, hayırlı ve sağlıklı günler dileğinde bulundu.

Konferansa, İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selim Çelenk ile öteki yetkililer katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Nevzat Bayhan Darülaceze Türkiye Teksas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title