Kürtçe Eğitimin Mardin'den Başlaması İstendi
Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulacağı açıklamasından sonra, Mardinliler de Kürtçe eğitim uygulamasının kentlerinden başlamasını istedi.
Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulacağı açıklamasından sonra, Mardinliler de Kürtçe eğitim uygulamasının kentlerinden başlamasını istedi.
Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Mehmet Emin Esen, Kürtçe'nin önümüzdeki dönemden itibaren seçmeli ders olarak verilecek olmasının kendisini mutlu ettiğini belirterek, Kürtçe eğitimi verebilecek öğretmenlerin mevcut olduğunu söyledi. Eğitim-Bir-Sen'in kurulduğu günden bu yana özgürlükçü bir sendikal anlayış ile hareket ettiklerini belirten Esen, "Kürtçe dersini Mardin'de de Türkiye'nin her yerinde de verebilecek sendika üyeleri fedakar öğretmenlerimiz vardır. ve biz pilot il olarak da Mardin'de uygulanmasını istiyoruz" dedi.
VELİLERLE KÜRTÇE KONUŞAN MÜDÜR YARDIMCISINA SORUŞTURMA
Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması kararını değerlendiren Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Bahçıvancı ise başından geçen bir olayı anlatarak, atılan adımın çok olumlu olduğunu söyledi.
Kürtçe'nin seçmeli ders olmasının bölgedeki bütün velileri sevindiren bir uygulama olduğunu ifade eden Bahçıvancı, "Sene 1982'de ben bir ortaokulda müdür yardımcısı iken, velilerle Kürtçe konuştuğum için o dönemin okul aile birliği başkanı beni şikayet etti. Vay efendim, 'okulda Kürtçe konuşuyorsunuz' diye. Bunun üzerine müfettiş geldi ifademizi aldı. Bu arada ben de o an okulda olan başka bir veliyi çağırdım, 'buyrun müfettiş bey, bununla Türkçe konuşun, bu adamla anlaşın.' Baktım anlaşamayınca ben araya girip tercümanlık yapınca beni anladı. O günden bugüne atılan adımları çok olumlu buluyorum. Tabii ki yapılması gereken daha çok şey var" dedi.
Merkezi Mardin'de bulunan Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Genel Başkanı Ahmet Akgül ise Kürtçe eğitim konusunda geç kalındığını savundu. Akgül, "Nitekim temel insan hakları bağlamında da değerlendirdiğiniz zaman, anadilin öğrenilmesi, anadilde eğitim, seçmeli bile olsa, en azından bir ilk adım. Kürtçe eğitim görüşülmesi olumlu. Güzel bir uygulama, umarım biran önce faaliyete geçer" dedi.
KÜRTÇE EĞİTİM MARDİN'İN HAKKI
Kürtçe eğitimin ilk olarak Mardin'in hakkı olduğunu ifade eden Akgül, "Mardin zaten dillerin ve dinlerin şehri. Mardin Artuklu Üniversitesi bunun mihmandarlığını öncülüğünü yaptı zaten. İlk enstitüsü burada kuruldu, lisans, yüksek lisans öğrencileri ilk burada eğitim gördü. Daha sonra başka üniversitelerde de bu konuda adımlar atıldı ancak ilk çalışmayı Mardin Artuklu Üniversitesi bu uygulamaya geçtiği için, zaten bunun altyapısı burada hazır durumda" dedi.
MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar ise atılan adımın olumlu olduğunu ancak yetersiz olduğunu belirterek, "Kürtçe eğitimin ileriki aşamalarda daha detaylı, daha planlı ve devlet kontrolünde yapılmasından yanayız. MÜSİAD olarak hazırladığımız anayasa taslağında zaten anadilde eğitimden yanaydık. Bunun önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istemiştik. Bu adımın atılması, hem bölgemiz için hem Kürt vatandaşlarımız için olumlu bir hava oluşturacaktır başlangıç için önemli bir adımdır. İnşallah Kürtçe ve diğer dillerdeki eğitimi önündeki engellerin tamamen kaldırılması taraftarıyız" ifadesini kullandı. - Mardin