Haberler

Kürtçe Öğretmenlerinin Atanma Talebi

Güncelleme:
Abone Ol

MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji Bölümü lisans programından mezun olan Kürtçe öğretmen adayları, atama konusunda verilen sözlerin yerine getirilmediğini iddia etti.

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji Bölümü tezsiz yüksek lisans programından mezun olan Kürtçe öğretmen adayları, atama konusunda verilen sözlerin yerine getirilmediği iddiasıyla basın açıklaması yaptı.

Rektörlük binası önünde toplanan ve mezun olan öğretmen adaylarının oluşturduğu Kürtçe Öğretmenleri Platformu üyeleri adına açıklamayı okuyan Mizgin Turgay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Haziran 2012'de Kürtçe'nin okullarda seçmeli ders olarak okutulacağını belirtmesiyle bazı üniversitelerde Kürtçe öğretmeni alımı yapıldığını belirtti.

- "Bin 500'ü aşkın Kürtçe öğretmeni atanmayı talep ediyor"

Başbakan Erdoğan başta olmak üzere hükümet yetkililerinin ve YÖK yetkililerinin Kürtçe öğretmen yetiştirilmesiyle ilgili olumlu açıklamalar yaptıklarını ifade eden Turgay, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda çalışma yapmadığının ortaya çıkması üzerine hükümet yetkililerinden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik açıklama yaparak Kürtçe öğretmenlerin atanacağını dile getirmişti" dedi.

Bu süreçte Kürtçe öğretmenlerinin atanmasının, dersin seçilmesi istatistiğine bağlandığını, bunu doğru bulmadıklarını kaydeden Turgay, şöyle konuştu:

"Kürtçe derslerin seçimi öğrencilerin okulda olmadığı son haftaya bırakılırken, birçok yerde de Kürtçe dersi, 'Kürtçe öğretmeni yok' gerekçesiyle seçtirilmiyor. Türkiye'de bin 500'ü aşkın Kürtçe öğretmeni atanmayı talep ediyor. Verilen sözler neticesinde birçok kişi Kürtçe öğretmeni olabilmek için işini terk etmiş, maddi ve manevi zorluklar yaşadı. Bu mağduriyetlerden dolayı bize verilen sözlerin tutulmaması durumunda oturma eylemi ve açlık grevi gibi her türlü demokratik hakkımızı kullanacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz. Eğer barış sürecinde samimi olunacaksa hükümetin Kürtçe öğretmenlerine bakışı da bir sınavdır."

- "İşin başındaki sorumlular olarak arkalarında duracağız"

Basın açıklamasına katılan MAÜ Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım ise seçmeli Kürtçe dersinin ortaokullarda okutulması kararının alınmasıyla kendilerinden ders kitapları ve bu kitapları okutacak öğretmen adaylarının hazırlanmasının istendiğini belirtti.

MEB ile yaptıkları protokol gereği hem seçmeli Kürtçe dersinin ders kitaplarını hazırladıklarını hem de bine yakın öğretmen adayına eğitim vererek, mezun ettiklerini ifade eden Yıldırım, bunların yerine getirilmesi halinde öğretmen adaylarının en azından sözleşmeli olarak atanacaklarının sözünü aldıklarını savundu.

"Hem iktidar hem de muhalefet partisinden milletvekilleri ile Milli Eğitim Bakanını ziyaret ettik. Bu adayların geçen yıl eylül ayından itibaren atanacağının sözü verildi. Maalesef şimdiye kadar olumlu bir sonuç alınmadı, verilen sözler yerine getirilmedi" diyen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yalan söylemek, güveni kaybetmek ve verdiği sözünü tutmamak münafıklık alametidir. Bu alametlere sahip olmamak için çok kısa bir süre var. Aksi takdirde bu alametler söz verenlerde kendini gösterecektir. Barış ve çözüm sürecinin ruhuna uygun olarak eğitim verdiğimiz öğretmen adayların bir an önce atanması elzemdir. Bunlar burada büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Bu yılın eylül ayında mutlaka atanmaları gerekiyor. Aksi takdirde açlık grevi gibi tüm demokratik haklarını kullanacaklar. Bizde işin başındaki sorumlular olarak arkalarında duracağız. Herhangi bir provokasyona düşmemek şartıyla onları destekleyeceğiz. Gözümüz yolda."

Bir süre def çalan grup, atılan Kürtçe ve Türkçe sloganların ardından dağıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Kadri Yıldırım Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title