Kürtler Savaşı Kazanırsa Zengin Olacak
Kerkük'ün Zumar nahiyesi çevresinde IŞİD ile sert bir savaş içinde olan Peşmerge güçleri eğer bölgeyi kontrol altına alırsa 7 milyar varil petrol rezervine sahip olacak.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Musul'un Zumar nahiyesinin kontrol edilmesinden sonra, bölgedeki petrolü satmanın hazırlığını yapıyor. Zumar bölgesinde IŞİD ile şiddetli çatışmalar içinde olan Peşmerge güçlerinin zafere ulaşması durumunda bölgesel yönetim ekonomik olarak stratejik bir kazanım sağlamış olacak.
PETROL KAPASİTESİ 10 BİN VARİL
Zumar'da 7 milyar varil petrol rezervi bulunuyor. Nahiyedeki ana petrol kuyusu da 91 kuyuya geçiş sağlıyor. Çıkarılabilir petrol kapasitesi günlük 10 bin varil dolayında. Fakat şu an bölgedeki petrolü kimin satacağı konusu sorun olmuş durumda.
IRAK HÜKÜMETİ PETROL ÇALIŞMASININ İLERLEMESİNİ İSTEMİYOR
Rûdaw'a konuşan Musul Petrol Komisyonu Yöneticisi Beşir Gergeri, bu petrolün satışıyla ilgili karar mercii olmadıklarını söyledi. Gergeri, "Biz Irak Petrol Bakanlığı çalışanlarıyız. Bölgemizin Kürdistan Bölgesi'ne katılmasını istiyoruz. Bu yüzden de Irak Hükümeti bölgemizdeki petrol çalışmasının ilerlemesini istemiyor" dedi.
"6-7 MİLYAR DOLAR PETROL REZERVİNE SAHİP"
Kürdistan Bölgesi Petrol Güvenliği Ajansı Danışmanı Dr. Bewar Hınısi, "Dicle bölgesi stratejik bir bölge ve gaz haricinde 6-7 milyar petrol rezervine sahip. Kürdistan Bölgesi'nin bir komisyon kurup, oradaki petrol kuyularının satın alınması için öneride bulundum" dedi.
Dr. Bawer Hınısi, Kürdistan Bölgesi'nin Bağdat Hükümeti'yle, bölgedeki petrolün durumuyla ilgili karar alması gerektiğini belirtti. Dr. Hınısi, Zumar'da çıkarılan petrolün günlük değerinin 1 milyar dolar olduğunu ve bu paranın bölge halkına paylaştırılması gerektiğini ifade etti.
TÜRKİYE'YE PETROL AKIŞI KOLAYCA SAĞLANACAK
Dr. Bewar Hınısi, Kerkük-Ceyhan hattı üzerinden petrol ihraç edemeyeceklerini ancak Peşhabur üzerinden Türkiye'ye petrol akışı kolayca sağlayabileceklerini çünkü burada boru hattının hazır olduğunu ifade etti.
GÜVENLİĞİ PEŞMERGE SAĞLAYACAK
Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Tabii Kaynaklar Komisyonu üyesi Dılşad Şaban ise, "Doğru, peşmergenin kontrolü sağladığı bir yerden geri çekilmesi sözkonusu olamaz ama bu, o bölgedeki petrolün doğrudan satılacağı anlamına gelmez" dedi.
Dılşad Şaban, bölge için ortak bir komisyon kurulabileceğini ancak güvenliğini elbette peşmergenin sağlayacağını ifade etti.