Haberler

Kurtuluş Savaşı'nda İlk Kurşunun Dörtyol'da Atıldığı İddiası

Abone Ol

Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun Dörtyol'da atıldığı iddiası-Dörtyol İlçesi Belediye Başkanı Toksoy: -"Dörtyol İlçesi, Hayat Valiliği ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yapılan ciddi takip ve yazışmalar neticesinde bu tarihi olay, Genelkurmay Başkanlığınca 29 Ocak 1992'de tarih ve belge ile tescil edilmiştir"-"Bu belge ilk etapta tarihçi, yazar ve öğretmen Kadir Aslan'ın Hatay Valiliğine verdiği bir dilekçeyle başlayan bür süreçtir" Hatay'ın Dörtyol İlçe Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun ilçelerinde atıldığını iddia ederek, "Dörtyol İlçesi, Hayat Valiliği ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yapılan ciddi takip ve yazışmalar neticesinde bu tarihi olay, Genelkurmay Başkanlığınca 29 Ocak 1992'de tarih ve belge ile tescil edilmiştir" dedi.

Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun Dörtyol'da atıldığı iddiası- Dörtyol İlçesi Belediye Başkanı Toksoy: - "Dörtyol İlçesi, Hayat Valiliği ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yapılan ciddi takip ve yazışmalar neticesinde bu tarihi olay, Genelkurmay Başkanlığınca 29 Ocak 1992'de tarih ve belge ile tescil edilmiştir"-"Bu belge ilk etapta tarihçi, yazar ve öğretmen Kadir Aslan'ın Hatay Valiliğine verdiği bir dilekçeyle başlayan bür süreçtir" Hatay'ın Dörtyol İlçe Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun ilçelerinde atıldığını iddia ederek, "Dörtyol İlçesi, Hayat Valiliği ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yapılan ciddi takip ve yazışmalar neticesinde bu tarihi olay, Genelkurmay Başkanlığınca 29 Ocak 1992'de tarih ve belge ile tescil edilmiştir" dedi. Toksoy, düzenlediği basın toplantısında, Kurtuluş Savaşında ilk kurşunun Dörtyol'da atıldığına ilişkin savına delil gösterdiği belgeleri paylaştı. Tarihin seyrini değiştirmek gibi bir düşünceleri olmadığını dile getiren Toksoy, gerçek olan tarihi akışı paylaşmayı amaçladıklarını söyledi. Toksoy, ilçenin Aralık 1918'de Fransız himayesindeki Ermenilerce işgale ve saldırılara uğradığını ifade etti.Mehmet Kara'nın sıktığı kurşunun, Kurtuluş Savaşı'nın ilk kurşunu olduğunu öne süren Toksoy, "Kurtuluş Savaşı'nın en önemli olayı olan bu tarihi gerçek, uzun araştırmaların sonucunda ortaya çıkarıldı" ifadesini kullandı.Toksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dörtyol İlçesi, Hayat Valiliği ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yapılan ciddi takip ve yazışmalar neticesinde bu tarihi olay, Genelkurmay Başkanlığı tarafından 29 Ocak 1992'de tarih ve belge ile tescil edilmiştir. Bu belge ilk etapta tarihçi, yazar ve öğretmen Kadir Aslan'ın Hatay Valiliğine verdiği bir dilekçeyle başlayan bir süreçtir."Toksoy, Genelkurmay Başkanlığınca konuyla ilgili hazırlanan arşiv belgesinde, "Dörtyol'un işgalinin 11 Aralık 1918'de meydana geldiği ortaya çıkmaktadır. 19 Aralık 1918'de Karakese köyündeki direniş ve sonunda kazanılan başarı, Türk milletinin saldıran düşmana karşı kazandığı ilk başarıyı oluşturması açısından önem taşımaktadır. Kurtuluş Savaşımızın ilk silahlı direnişinin de bu muharebe olduğu, arşiv kayıtlarından ve konuyla ilgili Başkanlık yayınlarından tespit edilen bir husustur" ifadelerinin yer aldığını bildirdi. Ayrıca 9 Ocak 1994'te Dörtyol'da "İlk Kurşun" anıtının devlet töreniyle açıldığını belirten Toksoy, o tarihten itibaren de milli mücadelede ilk kurşun törenlerinin bu anıtının önünde yapıldığını ifade etti.Milli mücadelede ilk kurşunun Dörtyol'da atılmasından gurur duyduğunu dile getiren Toksoy, 19 Aralık 1918'de ilk kurşunun atılışının 96. yıl dönümünü ilçede coşkuyla kutladıklarını kaydetti.Toplantıda ayrıca TRT HD Kanal Koordinatörü Kürşad Özkök tarafından hazırlanan "Milli Ruhun Şahlandığı Şehir İlk Kurşun" belgeseli de tanıtıldı. .

Kaynak: AA / Güncel

Genelkurmay Başkanlığı Kadir Aslan Dörtyol Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title