Kuşadası'nda Türkiye Ekonomisi Değerlendirildi
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Türkiye ekonomisinde sanki yeni sorun yaşıyormuş gibi bir algı olduğunu söyleyip, "Bizim çok ciddi sorunlarımız var. Aslında biz büyümekte zorlanan ekonomilerden bir tanesiyiz.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Türkiye ekonomisinde sanki yeni sorun yaşıyormuş gibi bir algı olduğunu söyleyip, "Bizim çok ciddi sorunlarımız var. Aslında biz büyümekte zorlanan ekonomilerden bir tanesiyiz. 'Türkiye ekonomisi iyiye gidiyor' dense de aslında rakamlar bunu göstermiyor" dedi.
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, Ticaret Odası ve Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi tarafından "2015 Yılı Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi ve 2016 Yılı Beklentileri" konulu konferans düzenledi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe'nin konuşmacı olarak katıldığı Kuşadası Ticaret Odası'ndaki konferansı, Kuşadası Ticeret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, yönetim kurulu üyeleri ve turizmciler izledi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, önümüzdeki senenin özellikle turizm bölgeleri için çok da iyi görünmediğini belirtip, "Yerel ekonomik verilerde buna bağlantılı olarak çok iyi değil. Tabii karamsar olmamak gerekiyor. Kuşadası olarak her krizden fırsatlar çıkartabilecek bir konumumuz var. Kuşadası'nı merkez alıp bir daire çizdiğiniz zaman 10 milyonluk bir nüfus var etrafımızda. Bu da iç pazarda çok avantajlıyız demek oluyor. İç turizmde, 2015 yılında diğer bölgelerde yüzde 25 azalma varken Kuşadası'nda sadece yüzde 7'lik bir düşüş yaşanmış. Bu da bizim coğrafi avantajımızı gösteriyor. Biz bunu fırsata çevirebiliriz. Şu andan itibaren bizlerin iç pazara yönelik hamleler yapmamız gerekiyor. Dış pazarda yapılacak hamleler bizi aşar. Rusya krizini çözmek için bizim Kuşadası'ndan yapacağımız hamlelerin pek etkisi olmaz. Bu hükümet ve Ankara bazında yapılacak hamlelerdir. İnşallah bir an önce çözülür. Bizim için gerçekten Rusya turizm açısından çok önemli bir pazar. Ümit ediyoruz ki bütün sorunların çözüldüğü bir 2016 sezonuna girmek. Fakat girmediğimizi var sayarak ona göre çalışmalara başlamalıyız" dedi.
"BÜYÜMEKTE ZORLANAN EKONOMİLERDEN BİRİYİZ"
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe, konuşmasında Türkiye ekonomisinde sanki yeni sorun yaşıyormuş gibi bir algı olduğunu vurgulayıp, "Bizim çok ciddi sorunlarımız var. Aslında biz büyümekte zorlanan ekonomilerden bir tanesiyiz. Türkiye ekonomisi iyiye gidiyor dense de aslında rakamlar bunu göstermiyor. Türkiye ekonomisi 2007'den beri büyümekte zorlanan, bir çemberin içerisine hapsolmuş çıkmaya zorlanan bir ülke görünümü veriyor" dedi.
Dünya ekonomisinde, gelişmekte olan ülkelerde yaşanan krizlerden dolayı paranın çok ucuzladığına da dikkati çeken Prof. Dr. Karatepe, "Amerikan Merkez Bankası neredeyse trilyonlarca dolar sundu. Avrupa Merkez Bankası'nın hala parasal genişlemeye devam ettiğini biliyoruz. Dünyada paranın bol olduğu bir dönemde Türkiye'de giren yüklü miktarda dövizden çok iyi derecede yararlandı. Ama o dönem bitti. Geçen hafta itibari ile dünyada paranın bol olduğu o dönem maalesef sona erdi. Türkiye'nin ciddi yapması gereken işler var. Biz çok ciddi sermaye girdisine ihtiyaç duyan ülkelerden bir tanesiyiz. Son 10 yıldır gelirimizi artıramıyoruz. 2007'den beri yaklaşık 10 bin dolar bir milli gelire sıkışmış durumdayız. Bunu büyütemiyoruz. Türkiye ciddi şekilde ekonomik büyümesi yavaşlayan ülkelerden bir tanesi" diye konuştu. - Aydın