Kuşburnu suyu üretimi yeniden başladı
İBRAHİM ÖZDEMİR - Gümüşhaneli iş adamı Kaya Büyükbayraktar, 1974 yılında kurulan ve başta kuşburnu olmak üzere yöresel meyve sularının üretildiği Gümüşsu fabrikasının geçen yıl kapanması üzerine orga...
İBRAHİM ÖZDEMİR - Gümüşhaneli iş adamı Kaya Büyükbayraktar, 1974 yılında kurulan ve başta kuşburnu olmak üzere yöresel meyve sularının üretildiği Gümüşsu fabrikasının geçen yıl kapanması üzerine organize sanayi bölgesindeki (OSB) tesisinde kuşburnu suyu ve marmeladı üretmeye başladı.
Büyükbayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1974 yılında, dönemin Kooperatifler Birliği Başkanı Kemal Saygıner tarafından Tekke beldesinde kurulan ve başta kuşburnu olmak üzere yörede yetişen alıç, kızılcık, böğürtlen, kızamık gibi meyvelerin işlenerek meyve suyu üretildiği Gümüşsu fabrikasının, maddi nedenlerle geçen yıl kapandığını belirtti.
Fabrikanın kapanmasından dolayı bir iş adamı olarak büyük üzüntü duyduğunu belirten Büyükbayraktar, "40 yıla yakın geçmişe sahip böyle bir fabrikanın kapanması hepimizi üzdü. Benim üzüntüm ise daha fazla oldu. Çünkü Gümüşsu dünyada Şili'den sonra kuşburnunun bir diğer gen merkezinin Gümüşhane olduğunu tüm Türkiye'ye kanıtlayan rahmetli Kemal Saygıner'in kurduğu ve ilk kuşburnu suyu üreten fabrika olma özelliğini taşıyordu" dedi.
Fabrikanın yeniden açılabileceğini düşünerek bir yıl beklediklerini anlatan Büyükbayraktar, şunları söyledi:
"Gümüşhane'ye yatırım yapan bir aile şirketiyiz. İlimizde doğal yetişen kuşburnu, böğürtlen, alıç, kızılcık gibi ürünlerden marmelat ve nektar üretilmesi için tesis kurmayı yönetim kurulumuzda görüştük. İlimize duyduğumuz sorumluluğu, sosyal proje kapsamında yerine getirmeye karar verdik. Geçici bir süre OSB'deki pestil ve köme üretim tesisimizin bir bölümünü meyve suyu ve marmeladı üretimine ayırdık. Yaklaşık 1,5 milyon lira harcayarak meyve suyu üretiminde kullanılan son model makinelerle 2 ay önce üretime başladık."
Büyükbayraktar, yapılan araştırmalara göre Gümüşhane'de 1 milyona yakın kuşburnu çalı bitkisi, böğürtlen, alıç ve kızılcık bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Meyvelerin toplanması dışında üretimin el değmeden yapılmasını istiyorduk. Bu nedenle gıda mühendisi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Yıldız'a danışmanlık teklif ettik. Sayın Yıldız, danışmanlık görevini üstlendi. Üretimimiz sürerken OSB'de 10 dönüm arsa üzerine meyve suyu fabrikası kurma projesini hazırladık. Kuracağımız fabrikaya, kuşburnunu sadece ilimize değil tüm Türkiye'ye tanıtan Kemal Saygıner adını vererek hem vefa borcumuzu ödemek hem de adını yaşatmak istiyoruz."
- Katkı maddesi kullanılmadan üretiliyor
KTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız ise kuşburnunun doğal, yapısında herhangi bir konvansiyonel ilacın, zirai veya kimyasal gübrenin kullanılmadığı meyve olması nedeniyle doğal gıdalar tüketmek isteyen insanlar için albenisi fazla bir meyve olduğunu söyledi.
Şirket olarak limon tuzu da dahil olmak üzere katkı maddesi kullanmadan, meyvenin yapısındaki C vitaminine zarar vermeyecek şekilde kuşburnunu işlediklerini anlatan Yıldız, "Biyokimyasal değerini düşürmemeye çalıştık. Çünkü kuşburnu, tükettiğimiz ürünler içerisinde C vitamini bakımından en zengini. Şirket olarak günde 16-18 bin şişe, yılda ise 700-800 ton kuşburnu suyu üretimi hedefliyoruz. 5 bin metrekareye yakın kapalı alanımız, 12 bin metrekarelik açık alanımızla izole bir bölgede üretimimizi gerçekleştirmekteyiz" dedi.
- "Vatandaşlarımızı kuşburnu toplamaya çağırıyorum"
Yıldız, Gümüşsu fabrikası kapanınca bölgedeki insanların kısmen kuşburnu toplamayı bıraktıklarını belirterek, "Şirketimizin üretime başlamasıyla vatandaşlarımızın kuşburnunu toplayarak fabrikamıza satmalarını istiyoruz. Böylece hem kendilerine gelir sağlamış olacaklar hem de kuşburnunu yeniden sanayiye kavuşturmuş olacağız. Önceliğimiz Gümüşhane'deki kuşburnu olacak. Olmadığı takdirde başka illerden almayı planlıyoruz" diye konuştu.