Kuşulular Erken Genel Seçimde de Yine Sandığa Gitmeyecek
Belde statüsünü kaybederek köye dönüşen Kütahya'nın Kuşu halkı, bir süreden beridir devam ettikleri sandığa gitmeme kararlarını 1 Kasım'da da uygulayacaklar.
Belde statüsünü kaybederek köye dönüşen Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Kuşu halkı, bir süreden beridir devam ettikleri sandığa gitmeme kararlarını 1 Kasım seçimlerinde de uygulayacaklar.
SANDIĞI PROTESTO ETMEYE BAŞLADILAR
Yerel Yönetimler Yasası kapsamında 2011 yılındaki nüfusu 2 binin altına düştüğü için belde statüsünü kaybederek köye dönüşen Kuşu köyündeki bin 448 seçmen, son 2 yıl içerisinde gerçekleşen 2'si yerel, birisi Cumhurbaşkanlığı birisi de genel seçimler olmak üzere toplam 4 seçimde sandığa gitmeyerek dertlerini, sıkıntılarını hükümet ve devlet yetkililerine iletmeye çalıştı.
MAHKEMEYE GİTTİLER
Bugünkü nüfusu 2 bin 158'e çıkan Kuşu köyü halkı uğradıkları haksızlık yüzünden kaybettikleri 63 yıllık belediyelik hakkını geri kazanmak için konuyu Ankara'da Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı.
Bölge İdare Mahkemesi de konuyu Danıştay'a intikal ettirdi. Danıştay'ın beldelik haklarının geri verilmesi yönünde bugünlerde karar vereceğine inanan Kuşu köyü halkı, kararın lehlerinde çıkmaması halinde geçen 4 seçimde olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de yine sandığı boykot etme eğiliminde olduklarını bildirdi.
"DANIŞTAY'DAN LEHİMİZDE KARAR BEKLİYORUZ"
Son yerel seçimde de sandığı boykot ettikleri için muhtar bile seçmeyen köye Kaymakamlıkça Kuşu Nurullah Bayram Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atandı. Kuşu'nun hem Ortaokul Müdürü hem de muhtarı Nurullah Bayram vatandaşların Danıştay'ın lehlerinde karar vereceğine inandığını bildirdi.
Muhtar Aktay, "2011'deki nüfusumuz deprem yüzünden verilen göçten dolayı azaldı. Daha sonra can güvenliği nedeniyle başka il ve ilçelere göçen vatandaşlarımız tekrar Kuşu'ya döndü. Şimdiki nüfusumuz 2 bin 158 oldu. Danıştay'ın lehimizde karar vereceğine inanıyoruz. Vatandaşlarımız bu karar 1 Kasım seçimlerinden önce açıklanırsa sandığa gidecek. Açıklanmaz veya aleyhimizde karar verilirse 1 Kasım'daki erken genel seçimlerinde yine sandığı boykot etme yönünde eğilimleri olduğunu biliyorum. Kararı bekleyip göreceğiz." şeklinde konuştu.
"DİRENMEYE KARARLIYIZ"
Köy halkından emekli öğretmen Harun Gündüz (67) ise, "Belediyeliğimizin gitmesi yüzünden üzüntü içerisindeyiz. 63 yıllık belediyeliğimizin elimizden alınmasının hukuki olmadığı yönünde kanaatimiz var. Bundan dolayı da biz köy olarak konuyu hukuka taşıdık. Mahkemeye verdik. Danıştay'daki davamızın sonuç aşamasında olduğunu biliyoruz. Dava aleyhimize sonuçlanır veya 1 Kasıma kadar açıklanmazsa biz Kuşu köyü halkı olarak daha önce 4 kez yaptığımız gibi sandığa gitmeyeceğiz. Kuşu köyü halkı olarak da direnmeye kararlıyız" diye konuştu.
Köy halkından ev hanımı Hasibe Bayram Bayram (54), "Belediyeliğimiz gelmediği takdirde biz ölene kadar seçime gitmeyeceğiz." şeklinde konuşurken, Nail Bayram (64) ise, "63 yıllık beldeyiz. Biz Kuşu halkı olarak bunu hak etmedik. Bizim belediyeliğimiz gelecek. Gelmediği takdirde seçime meçime gitmiyoruz. Protesto ediyoruz." dedi.
"SON 2 YILDA 4 SEÇİME GİTMEDİK"
Köyde berberlik yapan esnaf Fatih Ersoy (24), "Demokratik bir tepki veriyoruz. Köy halkı olarak son 2 yılda yapılan 4 seçime gitmedik. Hakkımız verilmediği takdirde 1 Kasımda yapılacak erken genel seçimlerde de yine sandığa gitmeyeceğiz." diye konuştu.
Köyün ileri gelenleri de, "Uzun lafın kısası. Belediyelik hakkımız geri verilmediği takdirde geçen 4 seçimde olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de yine sandığa gitmeyeceğiz." diyerek devlet yetkililerine tepkilerini dile getirdi.