Haberler

Kütahya'daki Felaket, Balya Gerçeğini Hatırlattı

Abone Ol

Kütahya'da bir gümüş madeninde, gündeme gelen çevre felaketi tehlikesi, Balıkesir'in Balya İlçesi'nde, Fransızların 75 yıl önce terk edip gittiği kurşun madenindeki siyanürlü atıkları hatırlattı.

Kütahya'da bir gümüş madeninde, siyanürlü atıkları depolayan iki setin yıkılması ile gündeme gelen çevre felaketi tehlikesi, Balıkesir'in Balya İlçesi'nde, Fransızların 75 yıl önce terk edip gittiği kurşun madenindeki siyanürlü atıkları hatırlattı. Balya Belediye Başkanı CHP'li Dündar Cengiz, Simli Kurşun Madeni tesislerinden arta kalan pasa ve curufların depolandığı atık alanının yıllardır tehlike saçtığını ve bunu önlemeye belediyenin gücünün yetmediğini söyledi.

Kütahya'ya 34 kilometre uzaklıkta, Gümüşköy ETİ Gümüş A. Ş. Tesisleri'nde siyanürlü atıkların depolandığı havuzların iki setinin birden yıkılması, Balıkesir'in Balya İlçesi'nde Fransız'lardan kalma 4 milyon ton civarındaki atığı yeniden hatırlatdı. Fransızlar, Balya'da 1920'lerin başında Simli Kurşun Madenleri'ni işletmeye başladı. Binlerce ton kurşun çıkaran Fransızların 1935 yılında geride 4 milyon ton cüruf ve pasa bırakarak gitmelerinin ardından tesisleri bir süre Etibank işletti ve sonunda maden kapatıldı.

YEMYEŞİLKEN AY KRATERİ GİBİ OLDU

Çevresi yemyeşil ormanla kaplı yüzlerce dönüm alan ay krateri gibi kaldı, aradan 75 yıl geçmesine rağmen ot bile yetişmedi. Uzun yıllar yağan yağmur, kar ve güneş, atıkların depolandığı alanı çevreleyen bir metreden kalın duvarları yıprattı. Zaman zaman taşan Maden Deresi, siyanürlü atıkla doğayı birbirinden ayıran duvarı da yıktı. Bu atıklardaki tehlikeli kimyasallar yağmur suları ile Maden Deresi'ne, buradan da Manyas Barajı'na karışmaya başladı. Çevreciler büyük bir sel felaketinde Maden Deresi'nin zehirli atıkların büyük bölümünü Manyas Barajı'na taşıyacağı uyarısı yaptı.

KURŞUN OTU ZEHİRLEDİ, KOYUNLAR TELEF OLDU

Atık alanının yakınlarında geçen yıl 70 koyun telef oldu, 85 koyun da kısırlaştı. Koyunların sahibi, durumu Balya İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bildirdi. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, meradan otlayıp, yakınındaki dereden su içince telef olan dört koyundan doku örneği alarak 11 Şubat 2010'da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderdi. Burada yapılan analizlerde, hayvanlarda virolojik ve bakteriyel bir hastalığa rastlanmadı, ancak incelenen numune ve doku örneklerinde kurşun kalıntısı olduğu saptandı. Özellikle ottaki kurşun kalıntısının yüksek düzeyde olduğu belirlendi ve raporda hayvanların telef olmasının kurşun zehirlenmesinden kaynaklandığı belirtildi.

HAYVAN OTLATMAK YASAKLANDI

Enstitüden gelen rapor üzerine, Balıkesir Valiliği İl Tarım Müdürlüğü Vali Yardımcısı Ali Osman İşsen imzasıyla 3 Mart'ta Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü'ne yazı göndererek, bölgedeki meralarda hayvan otlatılmasının yasaklanmasını ve ilgili kurumlara bilgi verilmesini istedi.

BELEDİ BAŞKANI: KALDIRMAYA GÜCÜMÜZ YETMEZ

Balya Belediye Başkanı Dündar Cengiz, İmren Aykut'un Çevre Bakanı olduğu dönemde Balya'ya gelerek incelemelerde bulunduğunu, ancak o günden bugüne hiç bir sonuç alınamadığını söyledi. Cengiz şunları anlattı:

"Belediye başkanlığı görevini üstlenince konuyu sayın Valimize götürdüm. Burada 4 milyon ton civarında atık var. Belediye olarak kendi olanaklarımızla, belediyenin bütçesiyle, araçlarımızla bu atıkları ne temizlemeye ne de kaldırmaya gücümüz var. Pasa ve curufların depolandığı atık alanı yıllardır tehlike saçıyor. Buraya devletin eli gerekli. Devletten yardım bekliyoruz. Zaman zaman balık ölümleri yaşanıyor. Bu atıklar yağmur suları ile dereye karıştığında balıkların öldüğü gözlendi. Yakın zamanda koyun ölümleri gerçekleşti ve bu ölümlerin kurşun zehirlenmesinden olduğu saptandı. " - Balıkesir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title