Haberler

Kuzka'dan 2015 Yılında 20 Milyonluk Hibe Desteği

Abone Ol

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) Kastamonu’da gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında, 2015 yılı yatırım planında Kastamonu, Çankırı ve Sinop’a toplam 20 milyon TL’lik hibe sağlanacağı açıklandı.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUZKA) Kastamonu'da gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında, 2015 yılı yatırım planında Kastamonu, Çankırı ve Sinop'a toplam 20 milyon TL'lik hibe sağlanacağı açıklandı.

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, Kastamonu Valisi ve Kuzey Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Şehmus Günaydın, KATSO Başkanı Selçuk Arslan, KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, resmi kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

"3 İLE 20,5 MİLYON LİRALIK BİR KAYNAK"

Programın açılış konuşmasını yapan KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, bölgenin gelişiminde turizm ve ihracatın önemine bağladı. Çağlar, "Bugün itibariyle 20,5 milyon liralık bir kaynağı üç ilimizin kamu kurumları ve özel sektörün kullanımına açmış bulunuyoruz. Bilindiği gibi kalkınma ajansları sistemi Türkiye'yi sosyoekonomik olarak 26 bölgede değerlendiriyor. Bizim bölgemiz Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinden oluşuyor. Nüfusu toplamda 1 milyonun altında olan tek kalkınma ajansıyız. Önemli miktarda bölgemiz göç veriyor. Büyükşehirlerin yanı başında olmanın da dezavantajını yaşadığımızı söyleyebiliriz. Kent ve kır nüfusu oranlarımız birbirine çok yakın. Ekonomik yapımız temel ticari faaliyetler ve tarım ağırlıklı yapı arz ediyor. Sanayi yapımızda öne çıkan sektörler ağaç ürünleri, gıda ve tekstil sektörü olarak görülüyor. İmalat sanayimizde çok düşük ve orta düşük teknoloji düzeyinde üretim yapıyor. Ayrıca bölgemizin ihracatı da epeyi az seviyede. Bunları açıklamamın sebebi bu seneki mali destek programlarından beklentilerimizi vurgulamak istedik. Bizler Kalkınma Bakanlığı ve ajans olarak, bölgemizden yeni ürün çalışmaları, Ar-Ge çalışmaları, ileri teknoloji yatırımları ve nihayetinde ihracatı arttıracak projeler bekliyoruz" dedi.

Bölgenin gelişme potansiyelini turizm ve ihracatta gördüklerini açıklayan Çağlar, "Ajans olarak bundan sonraki faaliyetlerimizi bu iki ayak üzerinde oturtturmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Kastamonu'da şimdiye kadar 71 projeye destek verdiklerini anlatan Çağlar, "Destek verdiğimiz projelerin karşılığı yaklaşık 14 milyon TL'dir. Kendi katkılarıyla birlikte 31 milyon TL civarında bir katkı sağlamış oluyoruz. Biz, bundan sonra katma değerli firmalardan da projeler bekliyoruz" diye konuştu.

"BÖLGEMİZİN YAPISINA UYGUN PROJELER ÜRETMEMİZ GEREKİYOR"

Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinin sürekli göç veren ve birçok dezavantajı olan bir bölge olduğunu ifade eden Vali Şehmus Günaydın, şunları söyledi: "Biz, bu dezavantajımızı aşıp avantajlı konuma geçmemiz için mutlaka ve mutlaka çok fazla çalışmamız gerekiyor. Ben göreve başladığım zaman bir ekonomist olarak bir iktisatçı olarak baktığımız zaman KUZKA'ya sunulan birçok projenin katkınla hedeflerinden çok uzak projeler olduğunu gördüğüm zaman bana şunları söylediler. 'Biz, proje alamıyoruz' dediler. Proje yapacak arkadaşların, bağlantıyı veya köprüyü kuracak arkadaşların, derslerine çok iyi çalışması gerekiyor diye düşünüyorum. Çünkü bizlerin ürettiği projeler, kalkınma hedeflerinden uzaksa sadece hibe alma amacını güden yani devletten para alayım amacını güdüyorsa, bu projenin istihdamı arttırıcı etkisi olmaz. Cari açığı azaltıcı etkisi olmaz. Bu yüzden bu projelerin kalkınma amaçlı projeler olduğunu iddia etmekte son derece güçleşir. Bunun için bizim, öncelikle oturup bölgemizin ve sahip olduğumuz imkanların uyuştuğu projelere destek vermemiz gerekiyor."

KUZKA'nın 3 ile 20 milyon TL'ye yakın hibe desteği sağlayacağını açıklayan Vali Günaydın, şunları kaydetti: "Bu hibeler hem kamuya hem de özel sektöre veriliyor. Kamuya verilen hibelerin de, özel sektörün önünü açan yatırımlar olması gerekiyor. Kamuda yapmış olduğumuz çalışmalar, eğer özel sektörde istihdamı arttırıyorsa, şirketlerin rekabet gücünü arttırıyorsa, o zaman başarılı projelerden bahsedebiliriz. Daha önce KUZKA'ya gelen projelere baktığımız zaman, içlerinden bir iki tanesini ayırırsa hep aynı projeler olduğunu görüyoruz. Bunu değiştirmek için seçici kurulun önüne çok daha fazla projelerle, çok daha fazla değişik projelerle çıkmamız gerekiyor. Bu projelere baktığımızda, bu işi yapan firmalar bölgemizde çok zayıf olduğunu görüyoruz, yetersizler. O zaman ne yapacağız, bölgemizin yapısına uygun, bizim sahip olduğumuz enstrümanlara uygun projeler üretecek danışman firmaları Kastamonu'ya getirmemiz gerekiyor. ya da buna benzer bazı birimler oluşturmamız lazım ki biz, bu kaynakları verimle dağıtalım. Yoksa bu hibeleri aldıktan sonra ihracat artışına, ithal ettiğimiz ürünlerin ithalatını kısıtlayıcı üretim yapamıyorsak, rekabet arttırıcı şirketlerin gelişmesine ve büyümesine katkı veremiyorsak, o zaman yaptığımız işte bir eksiklik ve aksaklık olduğunu düşünüyorum."

Yapılan konuşmaların ardından, KUZKA yatırım uzmanları 2015 yatırımları ile ilgili bilgi vererek, "Değişim Sürüyor, Siz de Katılın" sloganından yola çıkarak potansiyel başvuru sahiplerini proje hazırlamaya çağırdı. KUZKA, 2015 yılı teklif çağrısı kapsamında faaliyet bölgesi illeri Kastamonu, Çankırı ve Sinop'ta uygulanacak projelere toplam 20 milyon 500 bin TL'lik hibe desteği vereceğini açıkladı.

12 milyon TL bütçesi İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı (İKAP2) kapsamında, TR82 bölgesinde (Kastamonu, Sinop ve Çankırı) faaliyet gösteren KOBİ statüsündeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, üretim, hizmet kapasitesinin arttırılması ve kalite standardının yükseltilmesi, tasarım, yenilikçilik, markalaşma, pazarlama, Ar-Ge, ürün ve Pazar çeşitlendirme faaliyetlerinin geliştirilmesi, ihracat kapasitelerinin arttırılması konularında 75 bin TL ile 500 bin TL arasında azamı yüzde 50'ye varan oranda hibe desteği verilecek.

Ayrıca, 8 milyon 500 bin TL bütçeli, Bölge Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı (BAP2) kapsamında kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, meslek kuruluşları, OSB'ler ile birliklerin bölgede yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik altyapı projelerine 90 bin TL ile 1 milyon 200 bin TL arasında azamı yüzde 75'e varan oranlarda hibe desteği sağlanacak. Program, görüş alışverişi ile sona erdi. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Selçuk Arslan Kastamonu Çankırı Sinop Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title