Haberler

Kuzugöbeği Mantarı" Avrupa Sofralarını Süslüyor

Abone Ol

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, girişimci Hasan Karabulut tarafından dağlardan toplanan Kuzugöbeği mantarı, İngiltere, Almanya, İsviçre ve İsveç'e ihraç ediliyor Geçen yıl 1,5 ton civarında mantar ihraç eden Karabulut'un hedefi bu yıl 2 tona ulaşmak Karabulut: "Mantarın kilogramını 60 ila 85 lira arasında satın alıyoruz.

UTKU UÇRAK - Seydikemer'de bir girişimci tarafından dağlardan toplanan kuzugöbeği mantarı, birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.

İlkbaharın gelmesiyle deniz seviyesinde yetişmeye başlayan, genellikle ormanlık alanlardaki yamaçlarda görülen kuzugöbeği mantarı, yüksek fiyatlarla iç ve dış piyasada değerlendiriliyor. Lezzeti ve az bulunması nedeniyle ekonomik değeri yüksek olan bu mantar türü, Avrupa'daki seçkin mekanların menüsünde yer alıyor.

Doğal ortamda akçaağaç, fındık, karaağaç, dişbudak ve kayın ağaçlarının altında yetişen kuzugöbeği, Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde köylüler tarafından toplanıyor.

Seydikemer'de, girişimci Hasan Karabulut, 4 yıl önce köylülerden satın alarak iç piyasaya satmaya başladığı kuzugöbeği mantarını 2 yıldır İngiltere, Almanya, İsviçre ve İsveç'e ihraç ediyor.

Kuzugöbeği'ni "Karabulut" etiketiyle Avrupa sofralarına gönderen Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki ormanlardan toplanan mantarı değerlendirmek için çalışma yaptığını söyledi.

Kuzugöbeğinin şubat ayının son haftalarında deniz seviyesindeki ağaçların altında çıkmaya başladığını bildiren Karabulut, ilerleyen zamanlarda hava sıcaklığı ve yağışa bağlı olarak yüksek rakımlarda yetiştiğini kaydetti.

Köylülerden satın aldığı kuzugöbeğini önce iç piyasada değerlendirdiğini belirten Karabulut, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "dış ticaret eğitim kursuna" katıldığını, edindiği bilgilerle Avrupa'ya ihracata başladığını anlattı.

"Dış piyasada 30 ila 45 avro değer buluyor"

Geçen yıldan bu yana İngiltere, Almanya, İsviçre ve İsveç'e kuzugöbeği mantarı gönderdiğini bildiren Karabulut, şöyle konuştu:

"Mantarın kilogramını 60 ila 85 liraya satın alıyoruz. Dış piyasada ise 30-45 avroya değer buluyor. Toplanan mantarın hepsi ihracata gitmiyor. İhraç edilecekleri işlemden geçirip öyle gönderiyoruz. Mantarların kuruttuğumuz saplarını da çorba firmaları tercih ediyor. Geçen yıl 1,5 ton civarında mantar ihraç etmiştim. Bu yıl 2 tona ulaşmayı hedefliyorum."

Kuzugöbeği mantarının kültür mantarı gibi yetiştirilme imkanı bulunmadığını vurgulayan Karabulut, fiyatının bu nedenle yüksek olduğunu ifade etti.

Karabulut, "Bu işte yeniyiz ve çok eksiğimiz var. Müşteriye ürünün en iyisini göndermeye dikkat ediyoruz. İhracatı önümüzdeki yıllarda daha profesyonel yapmak istiyoruz" diye konuştu.

-"Yağış fazla olmadığı için zor bulunuyor"

Seydikemer Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Maraşlı da ihraç edilen ürünleri her aşamada denetlediklerini, gıda sertifikasını verdiklerini söyledi.

Kuzugöbeğinin bu yıl fazla yağış olmadığı için zor bulunduğuna dikkati çeken Maraşlı, "İlk olarak deniz seviyesinde çıkan bu ürün, daha sonra iklime göre yüksek kesimlerde de bulunabiliyor. Doğal ortamda yetişen bu mantar ilçemizdeki girişimci arkadaşımız tarafından Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor" dedi. - Muğla

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Karabulut Seydikemer Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title