Haberler

Lambalı Radyolara Hayat Veriyor

Abone Ol

ANKARA'nın Çankaya İlçesi Yukarıayrancı Mahallesi'nde babasının radyo tamir atölyesinde çırak olarak 39 yıl önce işe başlayan 46 yaşındaki İsmail Kaymak, nostaljik ve tarihi değeri bulunan lambalı radyoları yeniden çalışır hale getiriyor.

ANKARA'nın Çankaya İlçesi Yukarıayrancı Mahallesi'nde babasının radyo tamir atölyesinde çırak olarak 39 yıl önce işe başlayan 46 yaşındaki İsmail Kaymak, nostaljik ve tarihi değeri bulunan lambalı radyoları yeniden çalışır hale getiriyor.

Radyo tamirciliğini bugün 90 yaşında olan babası İbrahim Kaymak'tan öğrendiğini belirten İsmail Kaymak, "7 yaşımda, babamın radyo tamir atölyesinde tamir ettiği cihazları tanımakla başladım. Bundan 40 yıl önceki cihazlar lambalı radyolardı. Açardınız, lambalar ısındıktan sonra ses gelmeye başlardı. Şimdi dijital teknolojiye geçtik, ama o zamanın antika durumuna düşmüş radyo ve pikaplara son yıllarda ilgi oldukça arttı. Eski radyo tamirciliği yapan insanlar ülke genelinde iki elin parmağını geçmez" dedi.

PARÇA BULMAK ÇOK ZOR

Evlerinde atıl durumda veya antika severlerin antikacılardan temin ettikleri 40-50 yıl öncesinin radyo ve pikaplarını kendilerine getirdiğini ifade eden Kaymak, "Bu cihazların bozulan parçalarını Türkiye'de bulmak çok zor. Bozulan parçaları eski cihazlardan temin etmeye çalışıyoruz. Bulamazsak yurt dışından temin etmeye, buralardan da bulamazsak, kendi imkanlarımızla atölyemizde yeniden yapmaya çalışıyoruz. Eski, atıl durumdaki radyolara yeniden canlandırmak için günlerce çalışmalar yapıyoruz. Sonuçta atıl durumdaki cihazları yeniden hayata kazandırarak sahibini mutlu ederken, bizler de antika değeri bulunan cihazları çöpe gitmekten kurtarıp, yeniden hayata kazandırıyoruz" dedi.

ÇIRAK BULAMIYORUZ

Kaymak, son günlerde eski radyo ve pikap meraklısı ile kolleksiyonerlerin artış göstermeye başladığını kaydederek, "Bir cihazın tamiri uzun zaman alıyor. Hepsine yetişmek çok zor. Ankara'da benden başka biliyorum bir-iki tamirciyi geçmez. Bizlerden sonra radyo tamircisi bulmak zor gibi gözüküyor. Yerimizi alacak çırak bulamıyoruz.

Bizlerden sonra eski antika ve radyolar tamirci olmadığı için çöpe gidebilir" dedi.

Bu işte bazen aylarca boş kaldıklarını da hatırlatan Kaymak, "Bizler maliye açısından vergilendirilirken bu konular dikkate alınmalı. Şimdiki dijital teknoloji sök at, yenisini tak. Ama analog teknoloji özen ister, ilgi ister. Yani bu teknoloji konuşmacının ve sanatçının sesini birebir verir. Bu nedenle eskiye özlem duyanlar, eski radyo ve buna benzer cihazlarını tamir ettirmekte ısrarcı olmalarının nedeni bu olabilir" dedi.

- Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsmail Kaymak Çankaya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title