Haberler

Lavanta Deresi Projesi, Türkiye ve Dünyaya Örnek Oldu

Abone Ol

BURDUR Gölü'nün kurumasını önlemek ve susuz tarıma dikkati çekmek amacıyla 2 yıl önce başlatılan Lavanta Deresi Projesi, lavanta üretimi yapmak isteyenlere örnek oluyor.

BURDUR Gölü'nün kurumasını önlemek ve susuz tarıma dikkati çekmek amacıyla 2 yıl önce başlatılan Lavanta Deresi Projesi, lavanta üretimi yapmak isteyenlere örnek oluyor. Türkiye'nin birçok kentinden gelen ziyaretçiler proje alanını gezerek lavantaları incelerken, yabancı gönüllüler sayesinde proje 30'a yakın ülkede de hayata geçirildi.

Yeşilova'ya bağlı Akçaköy'deki 400 dekar alanda 2 yıl önce Burdur Gölü'nün kurumasını önlemek ve susuz tarıma dikkati çekmek amacıyla Lisinia Doğa Sorumlusu Öztürk Sarıca tarafından başlatılan Lavanta Deresi Projesi'ni incelemek üzere Türkiye'nin her yerinden ziyaretçiler geliyor. Ziyaretçiler, proje alanında Öztürk Sarıca'dan hem proje hem de lavanta bitkisi hakkında bilgi alıyor.

'CİDDİ İŞ YAPMIŞ'

Lavanta yetiştiriciliğini öğrenmek ve proje alanını incelemek için Ankara'dan gelen Mehmet Taştan, "Ortaklarımızla Mersin'deki arazimizde lavanta dikimi yapacağız. Öztürk Sarıca'nın adını duymuştuk. Lavanta tarımıyla ilgili bilgi almak için geldim. Gördüm ki bizimle birlikte gelenler de var. Bu kadar imkansızlıklar içinde gerçekten çok ciddi iş yapmış. Yaban hayatıyla ilgili yaptıklarını duymuştum ama susuz tarımla ilgili yaptıkları da mükemmel" dedi.

'LAVANTA ÇOK FAZLA DİKKATİ ÇEKİYOR'

Türkiye'nin her yerinden proje alanını incelemek için gelenlere lavanta tarımıyla ilgili bilgi veren Lisinia Doğa Proje Sorumlusu Öztürk Sarıca, "Ülkemizin suları konusunda yıllardır mücadele veriyoruz. Bizim için önemli olan susuz tarım ve küçükbaş hayvancılığın ülkede yaygınlaşarak su problemine çözüm bulmak. Bu konuda lavanta son yıllarda çok fazla dikkati çekiyor" diye konuştu.

'HEM ÜLKEMİZ, HEM HALKIMIZ KAZANSIN'

Lavanta Deresi Projesi'nde gönüllü olarak çalışmaya gelen yabancıların, ülkelerine dönünce bu projeyi uyguladığını anlatan Öztürk Sarıca Almanya, Fransa, Polonya, İsveç, ABD, İtalya, Avusturya ve Brunei'nin de aralarında bulunduğu 30'a yakın ülkede projenin bu sayede uygulandığını vurguladı. Tüm Türkiye'yi lavanta bahçesine dönüştürmek istediklerini kaydeden Sarıca, şöyle konuştu:

"Ülkemizde son yıllarda yaşanan sıkıntıları ülkemizi çiçek bahçesine dönüştürerek atlatma düşüncesindeyiz. Lavanta insanlara maddi katkı sağlamanın yanında, ruhsal anlamda da çok fazla dinlendiriyor. Ekonomisinin yüzde 5'ini lavantaya bağlamış ülkeler bu işi yaparken biz neden yapamıyoruz ki. Bizim toprak özelliklerimiz onlardan çok daha iyi durumda. Aromatik bitkiler ve lavanta önümüzdeki yıllarda ülkemize kırsal turizm anlamında çok ciddi katkılar sunacak. Biz bunları yaygınlaştırmak adına elimizden geleni yapıyoruz. Tüm Türkiye'nin lavanta ihtiyacını karşılayabilecek durumdayız. 150 bin öbeğin üzerinde lavanta çeliğimiz (kısa kesilmiş dal) var. İnsanlara lavanta dikimi konusunda önayak olmaya çalışıyoruz ki, ileride hem ülkemiz hem halkımız kazansın."

- Burdur

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yeşilova Akçaköy Türkiye Burdur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title