Haberler

Lavanta Konya'da Kadınların Geçim Kaynağı Olacak

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Lavanta detayları (arşiv) Dernek Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak'ın konuşması Lavanta Konya'da kadınların geçim kaynağı olacak Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneğinin kırsalda yaşayan kadınlara yönelik başlattığı toplumsal kalkınma projesiyle, Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da kadın çiftçilere lavanta yetiştiriciliği konusunda eğitim ve fidan desteği verilmesi planlanıyor Dernek Başkanı Şenocak: "Kadınlarımız eğitimin ardından verilen desteklerle tarımsal üretime geçtiği zaman fazlasıyla gelir elde ettiğini görecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Lavanta detayları (arşiv)

Dernek Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak'ın konuşması Lavanta Konya'da kadınların geçim kaynağı olacak

Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneğinin kırsalda yaşayan kadınlara yönelik başlattığı toplumsal kalkınma projesiyle, Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da kadın çiftçilere lavanta yetiştiriciliği konusunda eğitim ve fidan desteği verilmesi planlanıyor

Dernek Başkanı Şenocak:

"Kadınlarımız eğitimin ardından verilen desteklerle tarımsal üretime geçtiği zaman fazlasıyla gelir elde ettiğini görecek. Bu üretimlerin pazarlanması ve markalaşması önemli. Biz de bu konuda onlara her türlü desteği sağlayacağız"

"Sadece ürünü üretmek önemli değil. Önemli olan o ürünün alternatiflerini yapmak. Kadınlarımız lavanta üretecek ama aldıkları eğitimler sonucunda bu üründen krem, parfüm ve sabun da üretebilecek"

AYŞE ŞENSOY - Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneğinin kırsalda yaşayan kadınlara yönelik başlattığı, BM, AB ve Fransa Tarım Bakanlığının da desteklediği toplumsal kalkınma projesiyle, Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da kadın çiftçilere lavanta yetiştiriciliği eğitimi verilmesi amaçlanıyor.

Dernek Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde her ilin kendine özgü ürünlerini kadınların eliyle ön plana çıkarmak için çalışma yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Çalışmaya ilk kez Karadeniz'den başladıklarını ifade eden Şenocak, pilot il olarak belirledikleri Ordu'da, kadınların ürettikleri ürünlerin iç ve dış piyasada değerlendirmesi için bir proje oluşturduklarını belirtti.

Şenocak, BM, AB ve Fransa Tarım Bakanlığının da destek verdiği projenin duyulmasıyla kendilerine ulaşan Konya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin, kentteki kadın çiftçilere yönelik de böyle bir çalışma yapılması isteğini ilettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bu talep beni çok mutlu etti ve çalışmalara başlamak üzere Konya'ya geldik. Çeşitli arazi gezileri yaptık. Konya kırsal bir kent olduğu için 'Kurak alanlar nasıl değerlendirilir?' diye düşündük ve gelen talepler doğrultusunda 'Lavanta üretimi yapılabilir' dedik. Özellikle Konya-Karaman arasındaki kurak bölgeyi ele aldık. Bu konuda dünyada lavanta üretiminde bir numaralı ülke Fransa ile hareket ederek projeyi başlattık. Proje kapsamında ilk etapta kadın çiftçilere lavanta yetiştiriciliği konusunda eğitim ve fidan desteği verilecek. Sadece ürünü üretmek önemli değil. Önemli olan o ürünün alternatiflerini yapmak. Kadınlarımız lavanta üretecek ama aldıkları eğitimler sonucunda bu üründen krem, parfüm ve sabun da üretebilecek."

Ön inceleme aşamasında olduklarına dikkati çeken Şenocak, incelemeler tamamlandıktan sonra, üretebilecekleri alternatif ürünlere karar vereceklerini söyledi.

Şenocak, her ili kendi yöresel ürün kimliğiyle ön plana çıkararak markalaşmasını hedeflediklerini vurgulayarak, bunu da kadın eliyle yapmak istediklerini dile getirdi. Şenocak, şöyle dedi:

"Çünkü ulusal güvenliğimiz için kadınlarımıza yönelik kırsal kalkınma çok önemli. Artık üretmiyoruz, tüketen bir toplumuz. Köyler boşalıyor. İnsanlarımızın yeniden köylere gidip orada üretim yapması çok önemli. Üretmezsek dışa bağımlı oluruz ve ulusal güvenliğimiz tehlikeye düşer. Kadınlarımız maalesef iş hayatında çok fazla temsil edilemiyor. Onların yapacakları çalışmalar Türkiye açısından çok önemli. Biz de kadınlarımıza destek olarak, ev ekonomisi ve ülke kalkınması için artı bir katma değer sağlamak istiyoruz. Kadınlarımız eğitimin ardından verilen desteklerle tarımsal üretime geçtiği zaman fazlasıyla gelir elde ettiğini görecek. Bu üretimlerin pazarlanması ve markalaşması önemli. Biz de bu konuda onlara her türlü desteği sağlayacağız."

Konya'ya gelen Fransa Tarım Bakanı Müşaviri Pierre Autissier de iki günlük ön inceleme çalışmasında, her iki ülkenin kazanım elde edebileceği ortak çalışmalar yapılabileceği kanısına vardığını ifade etti.

Fransa'nın lavanta üretimi konusunda öncü ülke olduğunu anlatan Autissier, "Konya'da yapacağımız inceleme çalışmalarında bizden talep edilen lavanta konusunda beraber bir çalışma yapmaktı. Bu konuda severek elimizden geldiğince yardımcı olmak istiyoruz. Belki de ön inceleme sonucunda, Konya'da başka ürünler konusunda da ortak çalışmalar yapabileceğiz" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Türkiye Fransa Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Adınızı Yazın:

lavanta nasıl üretilir

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title