Haberler

Çorum'dan 15 Ülkeye Leblebi İhracatı

Güncelleme:
Abone Ol

Çorum'da üretilen 35 çeşit leblebi, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere 15 ülkeye ihraç ediliyor.

GAZİ NOGAY - "Leblebi diyarı" olarak bilinen Çorum'da üretilen 35 çeşit leblebi, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere 15 ülkeye ihraç ediliyor.

Çorum Leblebi Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mustafa Gülşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda 4-5 ürün çeşidiyle tüketiciye sunulan leblebinin, tüketim alışkanlıklarının değişmesi üzerine 35 civarında çeşide ulaştığına dikkati çekti.

Leblebinin son yıllarda her yaşta insanın tüketebildiği bir ürün haline geldiğini ve çikolatalısından soslusuna kadar birçok vasıfla anılır olduğunu ifade eden Gülşen, "leblebi diyarı" olarak bilinen Çorum'daki üreticilerin, tuzlu, çıtır, beyaz, soslu-baharatlı, çikolatalı, şekerli, kaplamalı, ballı-susamlı, sade ve cips leblebi başta olmak üzere 35 çeşidi bulunan meşhur "Çorum leblebisi"ni daha kaliteli üretmek için çaba gösterdiğini dile getirdi.

Leblebinin, bol çeşidiyle ihraç edilmeye başlandığını belirten Gülşen, " Çorum'un sembolü leblebimizi, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere 15 ülkeye ihraç ediyoruz. Avustralya, Fas, İsveç, Çin ve Yeni Zelanda gibi ülkelere leblebi gönderen firmalarımız da var. Leblebimize en fazla talep Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden geliyor" dedi.

Leblebi üreticilerinin tek çatı altında toplanması için kurulan kooperatifin, yaşanan usta sıkıntısı ile hammadde sorununa da çözüm bulmak için çalışma yaptığını dile getiren Gülşen, bir planlama doğrultusunda leblebi ihracatını artıracaklarını kaydetti.

3 asırdır sokakları leblebi kokuyor

Çorum'da yaklaşık 3 asır önce yaşayan Ahmedi Sever'in, şehirde yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenmekte. 3 asırdır kentte üretimi yapılan ve Çorum ismi ile özdeşleşen leblebinin, diğer kuru yemişlerden farkı, yaş sebze veya meyvelerin kurutulması ile değil, zaten kuru olan nohuttan yapılmasıdır. Ayrıca diğer kuru yemişlerden çoğu bir kez kavrulmasıyla yenilebilecek kıvama gelirken, nohut ise leblebiye dönüşmesi için 1,5 ayı bulan işlemler zincirinden geçiyor.

Leblebi, nohudun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ve özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Nohut, 3 ayrı günde 3 kez ısıtılma işlemine tabi tutulur. Üçüncü tavlamadan sonra bir alana serilerek dinlenmeye bırakılır. Bu, yaklaşık 15 günlük bir süreyi kapsar. Leblebi yapılacağı günün akşamı ıslatılarak kabarması sağlanır. Ertesi gün leblebi yapılacağı tavada önce ısıtılır, sonra "mafrak" denilen aletle hafifçe bastırılarak kabuklarının çıkarılması sağlanır.

Bu işlem sırasında nohutların bir kısmı ikiye bölünür. İkiye ayrılanlar elekle bütünlerden ayrılır. Bölünenlere "kırık leblebi" de denir. Bunlardan daha çok leblebi unu yapmak için yararlanılır. Bütün olan leblebiler değişik şekillerde satışa sunulur. Bir kez daha kavrulma işlemine tabi tutulmaları sonrasında sarı üstüne siyah benekli görünüm kazanır. Buna "çifte kavrulmuş leblebi" denir.

Ayrıca çikolatalı, beyaz, karanfilli, biberli, şekerli ve sakız leblebi gibi 35 değişik türü mevcuttur. Raf ömrü uzun olsa da taze tüketilmesi daha makbuldür. Taze leblebinin iki parmak arasında sıkıldığında un gibi ufalanması gerekir. - Çorum

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Gülşen Çorum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title