Haberler

Letonya-Türkiye İş Forumu Riga'da Gerçekleştirildi

Güncelleme:
Abone Ol

Abdullah GÜL himayelerinde, 100'ü aşkın işadamının katılımı ile Letonya'nın başkenti Riga'da gerçekleştirildi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından organize edilen Letonya- Türkiye Ticaret Heyeti Programı İş Forumu'nun açılış programı, T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL himayelerinde, 100'ü aşkın işadamının katılımı ile Letonya'nın başkenti Riga'da gerçekleştirildi.

Türkiye- Letonya İş Forumu'nun açılış konuşmasını yapan Letonya Yatırım ve Destek Ajansı Başkanı Andris OZOLS, "iki ülke arasında çok uzun zamandır yakın ve dostane işbirliğini bu program sayesinde daha da güçleneceğine inanıyoruz" dedi.

Programda sözalan Letonya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Daniel PAVLUTS'da "21. Yüzyılın tarihini dünyanın en hızlı büyümekte olan ekonomileri yazacaktır" diyerek, Türkiye ve Letonya'nın Avrupa'nın parlayan yıldızları olduğunu söyledi.

Olpak, İşadamlarına Yatırım Çağrısında Bulundu

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, açılış programında yaptığı konuşmada, 'Letonya'nın ülkemizin dış ticaretindeki payı %1'in altındadır ve ikili ticaret hacmi, 2012 yılında 288 milyon dolara ulaşmıştır; amacımız bu ticaret hacmini 2015 yılında 1,5 milyar dolara çıkarmaktı dedi.

Nail Olpak özellikle enerji, altyapı, konut ve inşaat sektörlerinde ülkemizin gücünü ortaya koyacak fırsatların Letonya'da bulunduğunu görüyoruz diyerek işadamlarına yatırım konusunda çağrıda bulundu.

Tarım ve Gıda Sektörü ürünlerininin de ülkemizden Letonya'ya ihraç edebilecek ürünler olduğunun altını çizen Nail Olpak, eczacılık, oto ana ve yan sanayi, ambalaj, hazır giyim, kozmetik, beyaz eşya, makine, mobilya, medikal ürünler ve inşaat malzemeleri alanlarında da Letonya firmalarının ülkemizle işbirliği geliştirebilecekleri sektörler olduğunu ifade etti.

MÜSİAD Genel Başkanı Oplak, Letonya'da kayıtlı 51 Türk firması bulunduğunu ve bu Türk firmalarının yatırımlarının turizm, hizmet sektörü, enerji, inşaat ve eğitim alanlarında yoğunlaştığını belirtti. Ülkemizde ise, kayıtlı 17 Leton firması bulunduğunu ve ülkemizdeki Leton yatırımlarının da turizm, otelcilik ve hizmet sektörlerinde yoğunlaştığı bilgisini aktardı.

Olpak, Letonya'da ve Baltık Bölgesinde, enerji, elektrik mühendisliği ile sürdürülebilir kalkınma, yenilenebilir kaynaklar sektörlerinde, AB fonlarıyla finanse edilen büyük çaplı projelerde Türk firmalarının önemli rol oynayabileceğine inandığını belirtti.

Bu kapsamda Türk özel sektörünün Letonya'da gerçekleştirdiği projelerin, bundan sonraki süreçte referans teşkil ederek, daha büyük ortaklıklar ve konsorsiyumların kapısını açacağına inandığını söyledi.

Binali Yıldırım:" MÜSİAD Ciddi Gelişim Gösteren Bir Topluluktur"

T.C Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan sunum sonrasında konuşan Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM 'MÜSİAD, Türkiye'de çok yaygın bir üye ağı olan, sesi çok çıkan kuruluşlar değil, çalışan çabalayan her sektörde ciddi bir gelişim gösteren ciddi bir topluluktur' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Leton İş Forumu'nun kapanış oturumuna Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile birlikte katılarak burada bir konuşma yaptı.

2015: Türkiye-Letonya Diplomatik İlişkilerinin 90.Yılı

Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Letonya arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 90. yılının 2015'te kutlanacağını hatırlatarak Türkiye'nin hiçbir dönem işgal ve ilhakları tanımadığını, 1991 yılına kadar işgal ve ilhaklara "hayır" diyen bir ülke olduğunu vurguladı. "Letonya ile iş birliğimiz ve dayanışmamız gayet sağlamdır" diyen Cumhurbaşkanı Gül, Letonya İşgal Müzesi'nin de buna şahitlik ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, iş adamlarına müzeyi görmeleri tavsiyesinde bulunarak, "Tarihte neler olmuş görün. Bu tarih içerisinde Türkiye'nin ne kadar sağlam durduğunu, Letonya'nın işgalini tanımayan ülkeler arasında Türkiye'nin de olduğunu göreceksiniz" dedi.

"Letonya'da Daha Geniş İş İmkânları Var"

İki ülke arasındaki ilişkilerin siyasi bakımdan güzel bir şekilde geliştiğine belirten Cumhurbaşkanı Gül, mükemmel seyreden siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerin de gelişmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki 300 milyon dolarlık ticaretin yetersiz olduğunu, bazı Türk büyük şirketlerin Letonya'da güzel işler yaptığını ancak daha geniş iş imkânları bulunduğunu ifade etti.

"Letonya Beraber Çalışabilecek, İş Yapabilecek Bir Ülke"

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, "Özellikle dikkatinizi bir noktaya çekmek istiyorum; bu ülkenin nüfusu iki milyon civarında. Çok büyük değil gibi gözükebilir ama iki milyon nüfusu olan bu ülkede 34 özel, 22 devlet üniversitesi var. Bu kadar yetişkin insan var, gayet nitelikli nüfusu var; onun için hatta yetişkin nüfusun önemli bölümü Avrupa Birliği'nin başka ülkelerine gidiyor, beraber çalışılabilecek, iş yapılabilecek bir ülke. Ayrıca Letonya'nın ekonomik performansı da gayet iyi. Bugün birçok AB üyesi ülkede gördüğümüz krizleri yaşamamış. Kriz yaşamış ama krizden kendi reçetesiyle çıkmasını bilmiş. Bugün Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkelerinden birisi. Türkiye de bildiğiniz gibi krizi daha önce yaşadı, kendi reçetesiyle, kendi dinamikleri ve kararlılığıyla bunu aştı. O bakımdan yatırım yapılabilir, iş yapılabilir bir ülke" dedi.

"Letonya'da Yatırım İçin Altyapı Hazır"

Dünya Bankası'nın, iş yapma kolaylığı açısından Letonya'yı 25'inci sırada gösterdiğine de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: "Altyapı hazır burada. Böyle bir ülkede ne kadar çok uğraşırsanız, ortaklıklar kurarsanız o kadar çok başarılı olacağınıza inanıyorum."

İki ülke açısından ulaşımın önemine değinen Cumhurbaşkanı Gül, THY'nin 2006'dan bu yana İstanbul'dan Riga'ya direkt uçtuğunu, ulaştırma bakanlarınca bugün imzalanan niyet mektubuyla da üretilen, alıp satılan malların daha ucuz ve kolay şekilde taşınmasının amaçlandığını ifade etti.

"10 Yıl İçinde Dünyanın 10 Büyük Ekonomisi İçine Girmeyi Hedefliyoruz"

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında,10 yıl içinde dünyanın 10 büyük ekonomisi içine girmeyi hedefleyen Türkiye'nin gayri safi milli hâsılasının 800 milyar doların üzerinde olduğuna işaret etti.

"75 Milyonluk Nüfusumuzla Hızla Büyüyoruz"

Türkiye'nin 75 milyonluk nüfusuyla hızla büyüdüğüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle bir ülkeyle sizin de iş yapma potansiyelisiniz çok büyüktür. Gelin yatırım yapın. Türkiye çok yatırım yapılan ülkelerden birisidir. Türkiye'nin 2010 yılındaki büyümesi yüzde 9,5'tu. 2011 yılında yüzde 8,5 oldu. Çok büyüdüğümüz için 'ekonomi kısılmasın, tedbirli olalım, büyük ekonomik krizler var' diye tedbirli olmayı bilinçli bir şekilde hükümetimiz ve ekonomik kurullarımız planladılar ve dün açıklandı.

Geçen seneki büyümemiz yüzde 2,5 civarında oldu. Bunu bilinçli bir şekilde biz indirdik. Bankalarımız çok sağlam. 2008-2009'da yaşanan finans krizinde hiçbir bankamız bir sent dahi yardım istemedi devletten, kamudan. Hiçbir bankaya bir sent dahi vermedik. Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranı yüzde 17'dir, çok az ülkede görürsünüz bunu. Türkiye, Maastricht Kriterlerini neredeyse karşılamaktadır. Gayri safi milli hâsıla içerisinde borç oranımız yüzde 36'dır. Bütçe açığımız da yüzde 1,8'dir. Türk iş adamları yurt dışında çok büyük işler yapmaktadır ve büyük firmaları vardır."

"Türk İş Adamları Türkiye'nin Dışında Da Çok Başarılı "

Komşu ülke Rusya'da Türk müteşebbislerin 40 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Letonya iş dünyasının temsilcilerine, "Böyle bir ülkeyle sizler de çok büyük iş birliği yapabilirsiniz. Türk iş adamları Türkiye'nin dışında da çok başarılıdır" diye hitap etti.

"Türkiye'deki Yatırım ve İş Yapma Potansiyelini değerlendirin"

"Bunları ülkemi övmek için değil, size yatırım ve iş yapma potansiyelinin olduğunu göstermek için söylüyorum" diyen Cumhurbaşkanı Gül, ülkelerin özel sektörle kalkındığını, devletlerin de hem içeride hem dışarıda özel sektörün önünü açmak için uğraştığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını, fırsatların değerlendirilmesi ve başarı dileğiyle bitirdi.

Cumhurbaşkanı Berzins: "İki Ülkenin Geleceğe Yönelik Önemli Planları Var"

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins de kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, iki ülkenin geleceğe yönelik çok önemli planları bulunduğunu, Türkiye'nin 10 yıl içerisinde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı, Letonya'nın ise 10 yıl içinde AB'nin ortalama yaşam standartlarına ulaşmayı hedeflediğini kaydetti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Andris Berzins Türkiye Letonya Riga Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title