Libya'da Daeş'e Yönelik Operasyonlar
Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçlerin Sirte kentinde terör örgütü DAEŞ'e karşı operasyon başlattığı mayıs ayından bu yana çatışmalar ve saldırılarda 446 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 100 kişinin yaralandığı bildirildi.
Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçlerin Sirte kentinde terör örgütü DAEŞ'e karşı operasyon başlattığı mayıs ayından bu yana çatışmalar ve saldırılarda 446 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 100 kişinin yaralandığı bildirildi.
Sirte'deki yaralıların nakledildiği Misrata Merkez Hastanesi Müdürü Ala el-Huveyk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayıs ayından bu yana Sirte ve civarında çatışmalar ile terör örgütü DAEŞ'in saldırılarında 446 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 bin 100 kişinin yaralandığını belirtti.
Söz konusu yaralı sayısının hafif yaralanmaları kapsamadığını ifade eden Huveyk, bunlardan yüzde 25'inin ağır yaralı olduğunu, bazılarının vücudunun belli bölümleri parçalanmış ya da kesilmiş olduğunu, bazılarının da engelli kaldığını dile getirdi.
Huveyk, çatışma bölgelerinde ve civar bölgelerde 2 binden fazla yaralının hastane sayısındaki yetersizlik ve tıbbi imkanlardaki yetersizlikten dolayı gerekli sağlık desteğini alamadığını aktardı.
Hastanede doluluk oranının yüzde 120'yi aştığını belirten Huveyk, içinde bulunulan şartlar gereği bir "Savaş Yaralıları Komitesi" kurulduğunu, bu komite aracılığıyla bazı yaralıların başkent Trablus ve diğer kentlerdeki hastanelere nakledildiğini ifade etti.
Huveyk, 150 ağır yaralının yurt dışına gönderildiğini ancak bu sayının çok az olduğunu kaydetti.
Öte yandan Savaş Yaralıları Komitesi Üyesi Muhammed eş-Şavuş, komitenin, yaralıların çoğunluğunun yurt dışına gönderilmesi için UMH Başkanlık Konseyi ile irtibata geçtiğini ancak henüz net bir sonuca ulaşılamadığını belirtti.
Şavuş, "BM'nin Libya temsilciliği aracılığıyla ağır yaralıları ülkesinde tedavi edebileceğini açıklayan İtalya ile iletişime geçildi. Ardından temmuz ve ağustos ayında Misrata Havalimanı'ndan 4 uçak ile bazı yaralılar İtalya'ya nakledildi. Fransa da yaralıların tedavisi için Tunus'a bir sağlık ekibi gönderme niyetinde olduğunu açıkladı ancak henüz bir sonuç çıkmadı." dedi.
Yaralılar, uluslararası toplumun vicdanını bekliyor
Bölge ülkelerinin ve uluslararası toplumun yaralıların tedavisi konusunda gerekli yardımları yapmadığını ifade eden Şavuş, "Bu denli çetin bir savaşın yaralılarının tek bir hastanede tedavi edilmesi ya da küçük çaplı uluslararası yardımlarla yetinilmesi mümkün değil. 446 kişi hayatını kaybetti, onlarca yaralının durumu ağır. Çoğu, Libya'daki imkansızlıklardan ötürü ameliyat olmak için uluslararası toplumun vicdanını bekliyor." diye konuştu.
Libya'da UMH'ye bağlı birlikler, yaklaşık üç ay önce başlatılan askeri operasyon kapsamında Ocak 2015'ten bu yana başta DAEŞ'in kontrolündeki Sirte olmak üzere ülkenin kuzey bölgelerinde terör örgütüyle mücadele ediyor.