Haberler

Libya'da Yeni Darbe Girişimi

Abone Ol

Trablus Yerel Meclisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sadat Bedri Libya'daki darbe girişim hakkında AA'ya konuştu.

BÜLENT ŞAHİN ERDEĞER - Trablus Yerel Meclisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sadat Bedri Libya'daki darbe girişimi hakkında "Darbe girişiminin zemini ve gücü olmamasına rağmen Suudi sermayeli uluslararası medya kanalları tarafından abartılarak duyurulması manidardır" dedi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan  TYM ve Büyükşehir Belediye Başkanı Bedri, Halife Haftar'ın acele davrandığını ve arkasındaki güçler tarafından oyuna getirildiğini iddia etti. Bedri, " Libya'nın iç siyasetine müdahale etmek isteyen dış güçlerin Haftar'ı kullanarak nabız yokladığını" ifade etti.

Bedri, darbeci General Haftar'ın geçmişine dikkati çekerek, Haftar'ı "Libya devriminde rolü olmayan bir piyon" olarak tanımladı.

Halife Haftar'ın "Kaddafi adına Libya-Çad savaşına komuta ederken taraf değiştirdiğini ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'ne gittiğini" hatırlatan Bedri, ABD'nin Virginia eyaletinde 20 yıl boyunca yaşadıktan sonra, devrimin ardından Libya'ya dönen Haftar'ın defalarca Genelkurmay Başkanı olmak için çabaladığını ancak Libya devrimcilerinin Haftar'ın geçmişinden dolayı kendisini dışladıklarını belirtti.

Sadat Bedri, Haftar'ın kendisini destekleyen güçler tarafından cesaretlendirildiğini ve acele davranıp istikrarsızlık ortamından faydalanmak istediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Haftar efendilerinin deney faresi oldu. Arkasındaki güçler, acaba Libya'da bir darbe olsa destekçi bulabilir mi? Psikolojik bir harekat yapalım, ortam müsait mi diye bir yoklama yaptılar. Haftar da hırsları yüzünden bu oyunun piyonu olmaktan öteye geçemedi, gerçek niyeti ortaya çıktı. Darbe girişiminin zemini ve gücü olmamasına rağmen, Suudi sermayeli uluslararası medya kanalları tarafından abartılarak duyurulması manidardır. Birleşik Arap Emirlikleri'nden yayın yapan ABD sermayeli bir haber kanalı, Bingazi'de MGK'nın süre uzatımına karşı çıkma amacıyla düzenlenen gösterileri "Haftar'ın darbesine yoğun halk desteği" şeklinde sundu. Bir başka kanal da aynı minval üzere yine Bingazi'de, elinde Haftar'ın posterini taşıyan bir kişinin olduğu  bölgeden canlı yayın yapıyor ve Haftar'ın güçlü bir milli şahsiyet olduğunu söyleyenlere mikrofon uzatıyordu. Oysa Haftar'ın abartıldığı gibi darbe yapabilecek güçte ne askeri birlikleri vardı ne de silahları."

-"Her darbe girişimi yeni bir diktatörlük özlemidir"

Haftar'ın darbe girişiminin ertesinde Zintan merkezli "İlk Sınır, Yıldırım ve El-Ka'ka Tugayları"nın MGK'yı feshetme tehdidine de değinen Bedri, "Dış güçler, Libya'daki istikrarsızlığı büyütmek ve ülkeyi iç savaşa sürüklemek istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bedri, "Demokratik süreci baltalayacak her türlü silahlı tehdit, 17 Şubat devriminin değerlerine karşı yeni bir diktatörlük özlemidir" ifadesini kullandı.

Yirmi yıl boyunca ABD'de yaşayan Haftar, 1986'daki Libya-Çad savaşı sırasında Kaddafi rejimi tarafından vatana ihanetle itham edilerek hapis cezasına çarptırılmıştı. Haftar, 1988'de "Libya'nın Kurtuluşu İçin Ulusal Cephe" adlı örgüte katılmış ve daha sonra Libya Ulusal Ordusu isimli askeri kanadı oluşturmuştu. Haftar'ın geçen Cuma günü yaptığı darbe açıklamasının ardından Libya sokaklarında hayatın normal seyrinde devam ettiği gözlemlenmişti. - Trablus

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Kaddafi Libya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title