Haberler

Limyra Doğaltaşına Yeni Pazarlar Aranıyor

Abone Ol

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), özellikle kireç taşının bir türü olan Limyra doğal taş rezervleri bulunan Antalya'nın Finike İlçesi'nde mermercilik sektörünün aktörleriyle biraraya geldi.

Mermercilik sektöründe ihracat yaparken birlik olmanın ve markalaşmanın önemli olduğu belirtilen görüşmelerde, bu konuda BAKA'nın öncülük yapabileceği belirtildi. Bu konuda İhracatta önemli pazarlardan olan Hindistan ile yılsonunda bölge işadamlarının buluşacağı zirve hazırlığını hatırlatan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Finikeli mermercileri ihracatı artırmak amacıyla zirveye davet etti.

BAKA, portakalı tescillenen Finike'de, her geçen gün önemi artan mermercilik sektörünün nabzını tutmak için sektör temsilcileriyle biraraya geldi. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ve Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek, ilk olarak Finike Mermer Ortaklar Kurulu Başkanı Mehmet Baysarı ile görüştü. Türkiye'nin dünyadaki doğal taş rezervinin yaklaşık % 40'ını elinde bulundurduğunu, sektörün büyümeye devam edebilmesi için de yeni ihracat pazarları bulunmasının önemini belirten Baysarı, Çin ve Hindistan ile bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye için önemli mermer ithalatçıları olduğunu, fakat bazı ülkelere ihracat yapmanın bürokratik süreçler ve tarife dışı engeller yüzünden oldukça zor olduğunu söyledi. Mermercilik sektöründe ihracat yaparken birlik olmanın ve markalaşmanın önemli olduğuna değinen Baysarı, bu konuda BAKA'nın öncülük edebileceğini ifade etti.

HİNDİSTAN ZİRVESİNE DAVET

Yeni pazarlar bulabilmek için Antalya'da bir mermer konsept fuarı yapılabileceğini, bu fuara yurt dışından özellikle mimarlar ve inşaat uygulama firmaları gibi potansiyel alıcıların katılımının sağlanması gerektiğini belirten Baysarı, Finike'de özellikle kireç taşının bir türü olan Limyra doğal taş rezervlerinin bulunduğunu belirterek, madencilik kanununa eklenen 'iki yıl içinde işe başlamayan ocakların kapatılması' konusundaki düzenlemeden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Yılsonunda Hindistan'dan iş adamlarını ağırlayacaklarını ve Batı Akdeniz'deki firmalarla buluşacaklarını belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, 'Batı Akdeniz ve Hindistan Ticari İşbirliği Toplantısı'na Finike Mermer yetkililerini davet ederek, Hindistan pazarındaki mermer ihracatı paylarını bu yolla artırabileceklerini söyledi.

MADENCİLİKTE ÖTV İNDİRİMİ TALEBİ

Üretiminin %90'ını ihraç eden Onur Mermer yetkilileri ile biraraya gelen BAKA heyeti, mermercilerin sorunlarına ilişkin sektör temsilcilerinden bilgi aldı. Girdi fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu ifade eden firma yetkilisi Mehmet Özkan, "Global krizin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Akaryakıt, işçilik, elektrik gibi girdi maliyetleri bizi çok zorluyor. Finike'deki tesisimizde yılda 400 tondan fazla akaryakıt kullanıyoruz. Madencilikte kullanılan akaryakıttaki ÖTV oranları mutlaka indirilmeli" dedi.

Mermerciliğin bölge için önemli olduğunu ve 2010 Yılı Mali Destek Programı'nda bu sektöre öncelik verdiklerini belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN de, doğaltaş konusunda bölge potansiyelini tanıtmak için sektör raporu hazırladıklarını hatırlattı. BAKA heyeti, daha sonra 40 kişiye istihdam sağlayan Onur Mermer'e ait tesisi gezerek incelemelerde bulundu.

Mermer firmaları ile görüşmelerden oldukça memnun kaldıklarını belirten Genel Sekreter Engin, bölgenin kalkınabilmesi için BAKA olarak kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve özel firmalar ile her zaman dayanışma ve işbirliği içinde çalışma arzusunda olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title