Haberler

Liselilerden Enkaz Altındakileri "Hayata Bağlayacak" Proje

Abone Ol

Yıkıcı depremler sonrası enkaz altında kalanların en kısa sürede kurtarılarak hayatta kalmalarını hedefleyen lise öğrencileri, arama kurtarma ekiplerinin işini kolaylaştırmak için proje hazırladı.

HALİL ŞAHİN - Yıkıcı depremler sonrası enkaz altında kalanların en kısa sürede kurtarılarak hayatta kalmalarını hedefleyen lise öğrencileri, arama kurtarma ekiplerinin işini kolaylaştırmak için proje hazırladı.

Deprem Bina Bilgi Sistemi adlı proje, bina yıkılmadan 30 saniye önce içeride kaç kişinin olduğu, binanın yaşı, kat sayısı ve bölgenin krokisi gibi bilgileri arama kurtarma için bölgeye hareket eden ekiplere iletecek.

Gazeteci Çetin Altan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı 11. sınıf öğrencisi Mert Berberoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de zaman zaman yıkıcı depremler yaşandığına işaret ederek, 1999'daki Marmara depreminde akrabalarını kaybettiğini anlattı.

Sınıf arkadaşları Gizem Kul ve Hakan Akçakal ile okulda öğrendikleri programlama, internet sayfası yapımı gibi bilgileri kullanarak bu alanda bir proje hazırlamaya karar verdiklerini belirten Berberoğlu, yaptıkları araştırmalarda deprem sonrası yürütülen arama kurtarma çalışmalarındaki başarının hayati önem taşıdığını gördüklerini söyledi.

Berberoğlu, arama kurtarma ekiplerinin işini kolaylaştırmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Projede bina girişine kişi sayma özellikli kameralar yerleştirdik. Sıradan kameralar, yapılacak programlama ile kişi sayabilir ya da bu iş için üretilen cihazlardan faydalanılabilir. Bu cihazın elde ettiği veri her 30 saniyede bir AFAD için yaptığımız internet sayfasına iletiliyor. Böylece bina yıkılmadan en geç 30 saniye önce binada kaç kişi olduğu öğrenilebiliyor." diye konuştu.

"Hangi binaya kaç kişilik ekip gönderileceği belli olacak"

İnternet sayfasında kişi verilerinin ulaştığı binaların yaşı, kat sayısı, daire sayısı, krokisi gibi bilgilerin de bulunduğunu aktaran Berberoğlu, şöyle devam etti:

"Mesela iki bina yıkıldı. Birinde 20 kişi, birinde 70 kişi var. Arama kurtarma yetkilileri hangi binaya kaç kişilik ekip göndereceğini belirleyecek. Binada kimse yoksa oraya ekip gönderilmeyecek. Böylece daha hızlı ve verimli bir arama kurtarma yapılacak. Bölgeye giden ekipler tabletinden binanın krokisini görebilecek. Ne işe yarayacak kroki? Diyelim deprem gece oldu. İnsanlar yataklarında olacaktır. Yatak odasının yeri krokiden bulunacak, oraya en kolay nasıl ulaşılacağı hesap edilerek çalışmalar yönlendirilecek."

-"Sesimi duyan var mı?" çağrısına gerek kalmayacak"

Berberoğlu, arama kurtarma ekiplerinin enkaz altında kimse olup olmadığını çeşitli yöntemlerle belirlediğini dile getirerek, "Bunlardan birisi 'Sesimi duyan var mı' diye seslenmek. Artık 'Sesimi duyan var mı' gibi çağrılara gerek kalmayacak çünkü bu sistem sayesinde enkazda biri olup olmadığı bilinecek." dedi.

Projenin koordinatörü ve Bilişim Teknolojileri Alan Öğretmeni Mehmet Nuri Toplu da bu sistem için kişi sayma özellikli kamera, bir bilgisayar ve internet hattının yeterli olacağını kaydetti.

Yaptıkları araştırmada benzer bir sistemin bulunmadığını gördüklerini anlatan Toplu, "Projeyi AFAD ile paylaştık, ilgilerini çekti. Geliştirilen projenin daha profesyonel ekiplerce hayata geçirilmesini umuyoruz" dedi.

Proje kapsamında bir güvenlik kamerasına kişi sayma özelliği programlayan ve kameranın elde ettiği verileri internet üzerinden tasarladıkları internet sayfasına aktaran öğrenciler, sistemin destek görmesi halinde kısa sürede hayata geçirilebileceğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Çetin Altan Marmara Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title