Haberler

Lozan Mübadil Yakınları, Atalarının Yaşadığı Topraklara Gitti

Abone Ol

Lozan Mübadelesi'nin 90. yıl dönümü dolayısıyla Tuzla'da yaşayan yaklaşık 450 mübadil yakını, ziyareti için gittikleri Yunanistan'a Sağlık Bakanı Müezzinoğlu tarafından uğurlandı Sağlık Bak...

Türk-Yunan nüfus mübadelesi döneminde doğdukları topraklardan göçe zorlanarak Tuzla'ya gelen mübadillerin çocukları ve torunları, ziyaret için gittikleri ata topraklarına Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından uğurlandı.

Lozan Mübadelesi'nin 90. yıl dönümü dolayısıyla Tuzla'da yaşayan yaklaşık 450 mübadil yakınının katılımıyla Yunanistan'ın Selanik, Kılkış, Kavala ve Drama şehirlerine yapılacak gezi öncesi Karaköy Limanı'nda uğurlama töreni düzenlendi.

Törende konuşan Müezzinoğlu, anlamlı bir geziye katılanlarla birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ata topraklarına heyecanla giden mübadil yakınlarının huzurlu ve mutlu dönmelerini temenni eden Müezzinoğlu, "Tabii 90 yıl önce, 100 yıl önce, 150 yıl önce Balkanlar'da tarihin farklı acılarını yaşamış bir milletiz. Tarih zaman zaman farklı mutluluklar verirken zaman zaman farklı acıları ve bedelleri getiriyor. Çok zor koşullarda bu millet farklı mücadeleler yapmış. 90 yıl önce çok zor koşullarda 100 binlerle ifade edilen insanlarımız geldiler. Anavatan gibi, bağrını açmış bir milletin kucağına gelmenin güvenini hissettiler. Dünyanın neresinde olursa olsun kendi soydaşlarına kucak açan Türk milletine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Müezzinoğlu, Gümülcine'de doğduğunu, mübadil olmadığını anlatarak, "Ben muhacirim, 27 yaşında Batı Trakya'dan Meriç Nehri'ni geçerek Türkiye'ye hicret etmiş bir kardeşinizim. Ancak öyle bir cumhuriyet ki öyle bir millet ki 27 yaşında gelen birini bağrına basıyor, milletvekili, bakan yapıyor" dedi.

Büyük Önder Atatürk'ün Selanik'te doğduğunu hatırlatan Müezzinoğlu, konuşmasını şöye sürdürdü:

"Selanik, bu milletin gen yapısını, fıtratını, mücadele gücünü aldığı yerdir. Ülkenin dört bir tarafı işgal edildiği, paramparça edilmek istendiği günlerde milletine inanan, kendine güvenen bir lider çıkıyor; Mustafa Kemal Atatürk. Kendisine olan güveni ve milletine olan inancıyla bir mücadele veriyor. Şimdi ayyıldızlı bayrağımızın altında özgürlüğümüzü, istiklalimizi yaşıyoruz ama bunu borçlu olduğumuz liderleri, insanları unutmamamız lazım. Mücadeleyi veren o liderin doğduğu topraklara gitmek, orada bıraktığı tarihi koklayabilmek, atalarımızın, büyüklerimizin hatta orada doğmuş insanlarımızın kokusunu hissedebilmek ve bunu bugün yaşayabilmekten buruk da olsa mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isityorum."

Müezzinoğlu, Balkanlar'da Osmanlı'dan kalma çok sayıda eser bulunduğunu ve bu değerlere sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Bakan Müezzinoğlu, Atatürk'ün ebediyete intikalinin yıl dönümünde, 9-10 Kasım tarihlerinde bir programa katılmak üzere trenle İstanbul'dan Selanik'e hareket edeceğini bildirdi.

Bazılarının sadece lafla Atatürkçülük yaptığını ifade eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Selanik'teki Atatürk Evi'ndeki hatıra defterinde imzası olan ilk Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Birileri de yakasına bir rozet takar, Atatürk'ün gölgesinde yan gelip yatar. Cumhuriyetçi kardeşlerimize, Atatürkçü kardeşlerimize şu cümleyi net söylemek istiyorum; cumhura inananarak Atatürk milli mücadeleyi vermiştir. Cumhurla beraber başarmıştır. Dolayısıyla Türkiye muasır menediyet seviyesine cumhurla, yani milletle yürüyecektir. Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu bir anlayışla yürüyecektir. O nedenle lafla cumhuriyetçilik olmaz, lafla Atatürkçülük olmaz. O ruhu anlayabilmek, o ruhu anlatabilmek, o ruhun mücadelesini vermek, o mübadelede yaşanan acıları bilerek, tarihten ders alarak tarihi geçmişimizi bilerek olur. 10 yıl önce, 20 yıl önce, Batı Trakya'nın nerede bile olduğunu bilmeyen, tarihinde yok farz eden bir anlayışla gelecek tarihimizi yazamayız. Biz tarihi geçmişte oralarda vardık. Tarihi gelecekte orada olacağız diye bir hedefimiz yok ama tarihi gelecekte büyük Türk milleti yine büyük olarak var olmayı hedefleyecektir."

Geziye katılan, 10 yaşındayken mübadil olarak Türkiye'ye gelen 99 yaşındaki Lütfi Karadağ da duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, AK Parti milletvekilleri Hüseyin Bürge ve Gülay Dalyan, Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ve Tuzla Rumeliler Derneği Başkanı Şafak Özkan da geziye katılanlar arasında yer aldı.

Gezi programı

Dört gün sürecek gezi kapsamında, Yunanistan'ın Selanik, Kılkış, Kavala ve Drama şehirlerini ziyaret edecek mübadil yakınları Atatürk Evi'ni, Selanik Kalesi'ni, Bizans Duvarları'ni, Hisar Kalesi'ni, müzeleri, Türk-Osmanlı eserlerini, atalarının yaşadığı köyleri, sokakları ve evleri görme fırsatı bulacak.

Ayrıca gemi yolculuğu sırasında, mübadeleyle ilgili konferans, konser, sahne ve film gösterimleri gibi çeşitli etkinlikler yapılacak. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Müezzinoğlu Yunanistan Lozan Tuzla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title