Haberler

Lübnan'da Osmanlı Bakiyesi Türk Köyü: Kavaşra

Abone Ol

Osmanlı Devleti tarafından yaklaşık 400 yıl önce hac yolunu korumak üzere Türkmenlerin yerleştirildiği Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar bölgesine bağlı Kavaşra köyünde, Türk kültürleri yaşatılmaya ve Türkçe konuşulmaya devam ediyor.

ÖMER FARUK CEBECİ - Osmanlı Devleti tarafından yaklaşık 400 yıl önce hac yolunu korumak üzere Türkmenlerin yerleştirildiği Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar bölgesine bağlı Kavaşra köyünde, Türk kültürleri yaşatılmaya ve Türkçe konuşulmaya devam ediyor.

Osmanlı Devleti'nin 1917'de bölgeden çekilmesine rağmen Türkiye'yle bağlantısını koparmayan köyde yaklaşık 3 bin kişinin ikamet ediyor. Türk bayraklarıyla süslü Kavaşra köyü sakinlerinin Türkiye'ye ve kökenlerine olan bağlılığı bir asır sonra daha da artmış görünüyor.

Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 2009'da, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2010'daki ziyaretlerinin ardından Türkiye'nin bu köye ilgisi arttı.

Köyde, Türk bayrakları ile Erdoğan posterlerinin asılı olduğu elektrik panosunun yanı sıra, ziyaretler anısına yapılan bir çeşme de bulunuyor. Yavuz Sultan Selim'in adının verildiği köy meydanında Osmanlı nişanı taşıyan bir heykel yer alıyor.

Köyü ziyareti sırasında AA muhabirine konuşan Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Türkiye'nin, Türkmenleri bu coğrafyada nerede olursa olsunlar hiçbir zaman unutmayacağını söyledi.

Türkmenlere yönelik sivil toplum kuruluşları ile birlikte farklı projeler yürüttüklerini anlatan Erciyes, önümüzdeki dönemde hem TİKA ile hem de Yunus Emre Kültür Merkezi, Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfı ile soydaşlara yönelik projelere devam edeceklerini kaydetti.

Tarihe bakıldığında buradaki Türkmenlerin, hac yolunu korumak için yaklaşık 400 yıl önce Osmanlı Devleti tarafından Anadolu'dan getirilip yerleştirildiğinin görüldüğünü belirten Erciyes, "Bunların bir kısmı Arap nüfusu ile karışarak asimile olmuşlar. Kavaşra, Arap nüfusu ile çok fazla karışmadığı için Türkçe'nin de muhafaza edildiği önemli Türkmen köylerinden birisi. Çok da ihtiyaçları var hem Türkçe'ye hem de Türkiye burslarına. Biz mümkün olduğunca onlara destek olmaya çalışıyoruz. Kavaşra'da geçmiş dönemde bir okul inşaatı yaptık, alt yapı kanalizasyon çalışması yaptık, bir çocuk bahçesi yaptık. Devam eden lise inşaatımız var. Bu okulu önümüzdeki yıl içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Türkmenlerin, Türkiye'nin bir parçası olduğunu ve onları hiçbir zaman yalnız bırakmayacaklarını vurgulayan Erciyes, sık sık Türkmenleri ziyaret ettiğini aktardı.

Türkiye'den cumhurbaşkanı, başbakan ve dışişleri bakanının selamlarını bölge halkına ilettiğini dile getiren Erciyes, şöyle devam etti:

"Biz Türkmenleri, Türkiye- Lübnan ilişkilerinde bir dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Onların daha iyi eğitim almalarını gelir seviyelerinin daha da yükselmesini, Lübnan toplumu içerisinde daha üst mevkilere gelmelerini istiyoruz. Bunun dışında bir arzumuz yok, onların iyiliği bizim iyiliğimiz. Dolayısıyla Türkmenlere olan ilgimiz devam edecek. Biz bunun, Türkiye-Lübnan ilişkilerinin geliştirilmesine de önemli katkıda bulunacağına inanıyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Erciyes Türkiye Lübnan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title