Haberler

Lübnan'da Osmanlı Eserleri Kurtarılmayı Bekliyor

Abone Ol

İç savaşın ardından bazı Osmanlı eserleri restore edilerek resmi kurum olarak kullanılsa da Beyrut'ta çok sayıda eser onarılmayı bekliyor

HAMZA TEKİN - Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi eser kaderine terk edilmiş durumda.

İç savaşın ardından bazı Osmanlı eserleri restore edilerek resmi kurum olarak kullanılsa da Beyrut'ta çok sayıda eser onarılmayı bekliyor.

Kültür Bakanlığı Tarihi Eserler Müdürlüğü'nden konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan bir yetkili, söz konusu eserlerle ilgili Türkiye Büyükelçiliği'ne başvurduklarını ancak Lübnan'da yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle sonuç alamadıklarını dile getirdi.

Lübnan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halid Tedmuri, günümüzde Beyrut'taki çok sayıda Osmanlı eserinin ihmaller dolayısıyla kötü durumda olduğunu belirtti.

Beyrut Tren İstasyonu'ndaki bazı bölümlerin yıkılmaya yüz tutmuş olduğunu dile getiren Tedmuri sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkentin kuzeyinde 1895 yılında inşa edilen Beyrut Tren İstasyonu acil restorasyon bekleyen eserlerin başında yer alıyor. Lübnan Demiryolları'nın merkez binası olarak da kullanılan istasyonun 'yolcu bekleme salonu' daha önce restore edildi ancak geriye kalan bölümleri ise yıkılmaya yüz tutmuş durumda."

Tedmuri, "İstasyon binasının restore edilerek içindeki tarihi vagonlarıyla müzeye dönüştürülmesi, insanları, bir asır önce Osmanlı'nın İstanbul-Hicaz demiryolları tarihine götürecek" dedi.

Yıkılmanın eşiğine gelmiş Katrina Hastanesi olarak bilinen "El-Mihceri es-Sıhhi" binasının da acilen restore edilmeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Tedmuri, onarılmayı bekleyen bir diğer eserin ise Sultan II. Abdülmecid'in tahta çıkışının 25. yıl dönümü münasebetiyle 1902 yılında Beyrut halkı tarafında yaptırılan "Hamidiye Sebili" olduğunu aktardı.

Tadmuri'nin restore edilmesi gerektiğini vurguladığı eserler arasında Osmanlı döneminde vefat eden başta Suriye Valisi Ahmed Hamdi Paşa olmak üzere bir çok alim, veli ve üst düzey devlet adamının kabrinin bulunduğu "el-Başura" mezarlığı yer alıyor.

Lübnan'da Osmanlı dönemi, 1516 yılında Kölemenlerin Mercidabık'ta Osmanlı ordusuna yenilmesiyle başlar. Osmanlı yönetimi altında 400 yıldan daha uzun süre kalan Lübnan'da, o döneme ait izler halen varlığını koruyor.

Beyrut'ta, Osmanlı'dan kalma çok sayıda okul, park, bina ve tren vagonu gibi eserler bulunuyor.

Beyrut halkı, tarihi eserleri yıkarak inşaat yapmak isteyenlere belediye tarafından ruhsat verilmemesini talep ediyor. - Beyrut

Kaynak: AA / Güncel

Kültür Bakanlığı Türkiye Beyrut Lübnan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title