Haberler

Lübnan'da Ulusal Diyalog Görüşmeleri Askıya Alındı

Abone Ol

Lübnan'da Meclis Başkanı Nebih Berri'nin çağrısı üzerine geçen yıl eylül ayında başlatılan "ulusal diyalog toplantılarının" askıya alındığı bildirildi.

Lübnan'da Meclis Başkanı Nebih Berri'nin çağrısı üzerine geçen yıl eylül ayında başlatılan "ulusal diyalog toplantılarının" askıya alındığı bildirildi.

Hükümet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Berri, "cumhurbaşkanının seçilememesi, yeni seçim kanunu ve çöplerin toplanmaması başta olmak üzere ülkenin yaşadığı krizlerin" ele alınması için geçen yıl başlatılan ulusal diyalog toplantılarını askıya aldı.

Toplantılara katılan 8 Mart Hareketi'nden Ulusal Özgürlük Hareketi'nin "Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında yönetim ve idari atamalarda bir anlaşmanın olmamasını" gerekçe göstererek diyalog görüşmelerinden çekilme tehdidinde bulunması üzerine görüşmelerin ertelendiği aktarıldı.

Bu arada Ulusal Özgürlük Hareketi lideri Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil de bugün düzenlenen diyalog görüşmelerinde "Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında yönetim ve idari atamalarda anlaşma" yapılması şartını masaya yatırmasının nedenini açıkladı.

Basil, "Anlaşma ülkede uygulanabilecek en yüce şeydir. Yönetimde ve idari atamalarda her gün anlaşma olmaksızın uygulamalar yapılıyor. Hristiyan yöneticilerin yokluğu mümkün değil. Biz tanınmadığımız sürece diyaloğu sürdürmenin faydası yok" dedi.

Diyalog toplantıları, "cumhurbaşkanının seçilememesi, yeni seçim kanunu ve çöplerin toplanmaması olmak üzere ülkenin yaşadığı krizlerin" ele alınması için Meclis Başkanı Berri'nin çağrısı üzerine Eylül 2015'te başlatılmıştı.

Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Semir Caca'nın boykot ettiği, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile Müstakbel Hareketi Başkanı Saad el-Hariri'nin ise güvenlik nedeniyle katılmadığı diyalog görüşmelerinde, 8 Mart ve 14 Mart bloklarından katılımcılar yer alıyor.

Mayıs 2014'ten beri 43 kez toplanan ancak cumhurbaşkanını bir türlü seçemeyen Lübnan parlamentosu 7 yıldır görev yapıyor. 28 aydır cumhurbaşkanı bulunmayan ülkede, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin Hizbullah'ın Suriye'deki varlığı dolayısıyla yatırımlarını, mali desteğini ve Lübnan ordusuna yönelik yardımlarını kesmesinin ardından hükümet, siyasi sorunların yanı sıra ekonomik sorunlarla da mücadele etmeye çalışıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Nebih Berri Lübnan Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title