Haberler

Lübnan'da Yaşayan Mardinliler: Beyrut Rüyası" Belgeseli

Abone Ol

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) himayesinde çekilen "Lübnan'da yaşayan Mardinliler: Beyrut Rüyası" belgeselinin ilk gösterimi, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yapıldı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) himayesinde çekilen " Lübnan'da yaşayan Mardinliler: Beyrut Rüyası" belgeselinin ilk gösterimi, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yapıldı.

YTB himayesinde çekilen " Lübnan'da yaşayan Mardinliler: Beyrut Rüyası" belgeselinin Beyrut Yunus Emre Enstitüsü'nde gerçekleşen ilk gösterimine, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Türkiye - Lübnan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal, YTB Başkanı Mehmet Köse, belgeselin yapımcısı 25. dönem AK Parti Hatay Milletvekili Mehmet Alğan, Lübnan'da faaliyet yürüten Türk kurumlarının yöneticileri, Lübnan'da yaşayan Türk vatandaşları ve Mardinliler katıldı.

Törende konuşan Büyükelçi Erciyes, Lübnan'daki Mardinli vatandaşların Türkiye için özel bir önemi olduğunu belirterek, "Mardinlilerin hikayesi çok dokunaklı bir hikaye. Biz onlara Türkiye Cumhuriyeti olarak her zaman destek oluyoruz. Tek arzumuz sizlerin (Mardinlilerin) birlik ve beraberlik içinde olması. Tüm Mardinlilerin Lübnan toplumu içerisinde hem eğitim hem de sosyal hayat bakımından Lübnan toplumuyla daha entegre olması ve daha üst seviyelere çıkması bizim tek arzumuz." dedi.

Belgeselin yapımcısı Alğan'a teşekkür eden Erciyes, belgesel sayesinde Lübnan'da yaşayan Mardinlilerin hikayesinin derinlemesine ve tüm ayrıntısıyla Türkiye'ye duyurulacağını söyledi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ünal ise "İstanbullu, Beyrutlu, Sünni, Şii, doğulu ve batılı; önemli olan biz Müslümanız, biz kardeşiz. Bu kardeşliğin hukukunu yerine getirmek için sınır tanımadan sürekli dayanışma içinde olmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ünal, "Burada birazdan bir kardeşlik belgeleseli izleyeceğiz, inşallah hayırlara vesile olur. İnşallah Lübnan - Türkiye dostluğunu daha da arttıracak yeni sanat eserleri ortaya çıkar." temennisinde bulundu.

YTB Başkanı Mehmet Köse de Mardinlilerin göçünün 1920'lerde başladığını ve bunun Cumhuriyet döneminde yaşanan ilk göçler arasında olduğunu vurguladı.

Köse, "Vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde kendi kültürünü ve kimliğini korumaları gerekiyor. Dilini, dinini ve kültürünü muhafaza etmesi, diasporanın kendi kimliği ve anavatan ilişkisi için çok önemli." diye konuştu.

Belgeselin yapımcısı Alğan ise belgeselin 1920'lerin sonundan itibaren Lübnan'a iş bulma amacıyla gelen sıradan insanların hikayesini anlattığını belirterek, "Muvaffakiyet ve hüznü aynı anda barındıran yani başarılı figürlerin de olduğu ama tırnak içinde tutunamayanların da olduğu bir hikaye bu. İlk hedefimiz, bu insanların varlığından Türkiye'deki kamuoyunu haberdar etmekti. Bu haberdarlık sayesinde ilgili kurumları bu insanlar için daha fazla birşeyler üretebilmek için bir şekilde baskı aracı olsun diye yaptık." ifadelerini kullandı.

Köse, belgesele katkılarından dolayı Beyrut Büyükelçisi Erciyes ile ev sahipliği yapan Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Reha Ermumcu ve belgesel için mülakat veren Mardinlilere teşekkür etti. Alğan, "İnsanlar kendi hikayelerinin anlatılacağını hissettikleri için çok heveslendiler. Aslında bu, bir tür mağduriyet hikayesi. Derdini anlatmaya çok meraklı olmayan bir kitlenin konuşmaya karar vermesi. Biz de bunu elimizden geldiğince görsel bir şekilde anlatmaya çalıştık." diye konuştu.

Program, konuşmaların ardından belgeselin gösterimiyle sona erdi.

Lübnan'da yaşayan Mardinliler

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle 1920'lerde Mardinliler Lübnan'a göç etmeye başladı. Asıl göç ise 1950 ile 1970 arasında yoğun olarak gerçekleşti. O yıllarda, Lübnan'daki Mardinlilerin sayısının 60-70 binlerde olduğu tahmin ediliyor.

Lübnan'a gelen Mardinliler, uzun yıllar kimlik alma mücadelesi verdi ve bu mücadele, 1994'te dönemin Başbakanı Refik Hariri'nin 15 bine yakın Mardinliye Lübnan vatandaşlığı vermesi ile sonuçlandı.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliğinin verdiği rakamlara göre, şu an Lübnan'da, 18 bini konsolosluğa kayıtlı olmak üzere toplamda 30 bine yakın Mardinli yaşıyor. Mardinlilerin yaklaşık 16 bini hem Türk hem de Lübnan vatandaşlığına sahipken, diğer Mardinlilerin de Türkiye vatandaşlığı alma süreçleri devam ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Alğan Erciyes Beyrut Lübnan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title