Haberler

M. Maruneviç Bilim ve Araştırma Merkezi, Tika Desteğiyle Yenilendi

Abone Ol

Gökoğuz dili, tarihi, kültürü ve sanatı alanında çalışmalar yürüten M. Maruneviç Bilim ve Araştırma Merkezi TİKA’nın desteğiyle faaliyetlerini modern bir çalışma ortamında sürdürecek.

Gökoğuz dili, tarihi, kültürü ve sanatı alanında çalışmalar yürüten M. Maruneviç Bilim ve Araştırma Merkezi TİKA'nın desteğiyle faaliyetlerini modern bir çalışma ortamında sürdürecek.

Komrat'ta bulunan yeni hizmet binasının tadilat ve donanımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen M. Maruneviç Bilim ve Araştırma Merkezi'nin açılış törenine Gagauz Yeri Başkan Yardımcısı Olesea Tanasoglo, Türkiye Cumhuriyeti Kişinev Büyükelçiliği 1. Müsteşarı Başar Başol ve TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik katıldı. Törende TİKA'ya sağladığı desteklerden ötürü teşekkürlerini sunan Bilim ve Araştırma Merkezi Başkanı Petr Paşalı, Gökoğuz dili ve kültürü alanında Türkiye'den uzman ve akademisyenlerle ortak bilimsel çalışmalarda bulunmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Moldova Cumhuriyeti Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi Yürütme Komitesi ve Halk Topluşu (Meclisi) tarafından kurulan M. Maruneviç Bilim ve Araştırma Merkezi, Gökoğuz Yeri'nde Gökoğuz halkı ve sorunlarını, dilini, edebiyatını, folklorunu, tarihini, arkeolojisini, etnolojini ve sanatını inceleyen tek akademik ve bilimsel kuruluş olarak faaliyet gösteriyor. Merkeze adını veren Maria Maruneviç, 25 Ekim 1937 tarihinde Komrat'ta doğdu. Gagauz kültürünün canlandırılmasında önemli katkıları bulunan bilim kadını, aynı zamanda Gagauz halkının haklarını savunan siyasi hareketlerde hem ulusal hem uluslararası ölçekte öncü rol oynadı. Maruneviç Bilim ve Araştırma Merkezi'nde Tarih ve Etnografya; Dil, Edebiyat ve Folklor; Ekonomi ve Uygulamalı Araştırmalar ile idare olmak üzere dört bölümde toplam 18 bilim insanı çalışıyor. Merkez bünyesinde Moldova, Türkiye, Kazakistan, Ukrayna ve Rusya'dan bilim insanları ile birlikte Gagauz dili, edebiyatı ve folkloru alanında araştırmalar yürütülüyor ve Gagauz dili ile ilgili sorunlar analiz ediliyor. Merkezin etnografya, arkeoloji, diyalektik, sosyoloji ve folklor üzerine hem genel hem özel nitelikte saha çalışmaları, konferanslar, yuvarlak masa toplantıları ve seminerlerin düzenlenmesi üzerine faaliyetleri bulunuyor. Böylelikle bilim adamlarının kültür ve eğitim alanlarında yenilikçi bir bakış açıcısı benimsemelerine, kültürel mirasının korunmasına ilişkin kamu bilinci oluşturulmasına ve var olan bilincin pekiştirilmesine hizmet edilmesi amaçlanıyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mahmut Çevik Kişinev Paşalı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title