Haberler

Macar Kültür Merkezi ve Türk-Macar Ticaret Evi Açılışı

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Şuna inanıyoruz ki Türk ve Macar halkları ebedi bir tarihi bağla birbirine bağlanmıştır" Macaristan Başbakanı Orban: "Bu şehir, bu ülke artık 'kenar mahalle' diyemeyeceğimiz bir hale geldi.

Macar Kültür Merkezi (Balassi Enstitüsü) ve Türk Macar Ticaret Evi'nin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Şuna inanıyoruz ki; Türk ve Macar halkları ebedi bir tarihi bağla birbirine bağlanmıştır" dedi.

İstiklal Caddesi'ndeki merkezin açılışında konuşan Bakan Çelik, burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bir süre önce Macaristan'a gittiğini anımsatan Çelik, "Osmanlı eserlerine, bilhassa şehitliklerimize gösterilen saygıdan dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu kültür evinin ülkelerimiz arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine inanıyorum. 2008'de İzmit'te, 2010'da Tekirdağ ve Osmaniye'de açılışı yapılan müze ve sergi salonları gibi pek çok dostluk projemiz var. Şimdi bunlara çok daha önemli bir merkezi eklemiş oluyoruz" diye konuştu.

Çelik, Macaristan'da yürüttükleri çok önemli projeleri olduğunu vurgulayarak, şunları aktardı:

"Budapeşte'deki Gül Baba Türbesinin restorasyonu, Zigetvar'daki Türk eviyle ilgili proje ve Osmanlı eserleri envanterinin güncellenmesi çalışması... Şuna inanıyoruz ki; Türk ve Macar halkları ebedi bir tarihi bağla birbirine bağlanmıştır. Sizi soğuk bir günde karşıladık ama Türkler'in Macarlar'a karşı kalbi her zaman sıcaktır. İki ülke arasındaki tarihi miras çok zengindir. Tarihi mirasımıza büyük saygı gösterdiğinize ben şahidim."

Bağış: "Ortak tarihimiz karşılıklı sevgi, saygı ve işbirliği üzerine kurulmuştur"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da Türk ve Macar halkları arasındaki dostluğun çok derin bir boyutu olduğunu dile getirdi.

Zigetvar ve Trabzon'un kardeş şehir olduğunu anlatan Bağış, şöyle devam etti:

"Çünkü, birisi dünya ve insanlık tarihine adını altın harflerle yazdırmış Kanuni Sultan Süleyman'ın doğum yeri, diğeri de vefat yeridir. Gerçekten ortak tarihimiz karşılıklı sevgi, saygı ve işbirliği üzerine kurulmuştur. Ancak başbakanlarımız arasındaki karşılıklı dostluk da iki ülke ilişkilerini farklı bir boyuta taşımıştır.

Bir anımı sizinle paylaşmak istiyorum. Göreve ilk atandığımda yaklaşık 4,5 yıl önce, Macaristan'ı ziyaret etmiştim. Zamanın Macar cumhurbaşkanının benimle görüşmek istediği söylendi. Kendisini ziyaret ettim. Cumhurbaşkanlığı sarayında beni karşılayan cumhurbaşkanı, 'Ben normalde ülkeme gelen devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşürüm ama sizi özellikle tanımak istedim. Sizi tanımak istemem, sizinle alakalı değil. Yüzyıllarca bu toprakları yöneten atalarınız bizim dinimize, dilimize, değerlerimize karışmadılar. Onların torununu görmek istedim' dedi. İşte böylesine karşılıklı bir dostluğun, açılışını gerçekleştirdiğimiz kültür eviyle geleceğe taşınacağına inanıyorum."

Orban: "Türkiye son 10 seneyi başarıyla ardında bırakan bir ülke oldu"

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise şimdiye kadar Türkiye'de böyle bir kültür evi olmamasına şaşırdığını anlattı.

Orban,13 sene önce de Türkiye'ye geldiğini dile getirerek, "Farklı bir başbakan vardı o dönemde. Siyaset çok farklıydı ve şehrin yüzü de çok farklıydı. Aradan 13 sene geçti ve aradaki fark çok büyük. Sadece teknik gelişmeler değil, köprüler, hızlı tren, yeni binalar ve tabi insanlar da artık güçlü olduklarının farkındalar. Türkiye son 10 seneyi başarıyla ardında bırakan bir ülke oldu. Küreselleşmekten başarılı çıkan ülke çok az ama Türkiye gerçekten bunu başarıyla atlattı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki gelişimin bütün dünya tarafından görüldüğünü belirten Orban, şunları dedi:

"Bu şehrin artık çok büyük imkanları var. Türkiye'yi gelecekte çok büyük roller bekliyor. Burada böyle bir merkezin olacağı kesin değildi. Modern dünyada bu tür kültürel ilişkilere pek sıcak bakılmıyor ama bu bir hata. Her şey para ve ticaret hakkında ama aslında her şeyin temeli dostluk ve kültürdür. Tarihe bakarsak bu iki ülke arasında bir bağın mevcut olduğunu görürüz. Türkiye'de Macar olmak ve Macaristan'da Türk olmak iyi şeylerdir. Bir şeyi de unutmamak lazım. Sayın başbakanınızın bu kültür merkezinin açılmasında çok büyük katkıları var. Şubat ayında Macaristan'ı ziyaret etti ve bu projeyi hızlandırdı. Böylece iki ülke arasındaki işbirliği de farklı boyutlara ulaştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk hükümetine ve buranın açılmasında emeği geçenlere çok teşekkürler. İsterim ki burası iki ülke arasındaki dostluğu güçlendirsin."

Konuşmaların ardından Macar ve Türk şirketleri arasında işbirliği protokolü anlaşmaları, şirket temsilcileri tarafından imzalandı.

Açılışa, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve davetliler katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Çelik Macaristan Zigetvar Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title