Haberler

Macaristan Büyükelçisi Kiss: "Hiç Kimse Bir Diğerinin Dininden Korkmamalı"

Güncelleme:
Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : -Muhabirden ve salondan detay görüntü - Macaristan Büyükelçisi "Hiç kimse bir diğerinin dininden korkmamalı" Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Kiss: "(İslamofobiye) Buna hiçbir şekilde müsaade etmemek lazım. Hiç kimsenin bir diğerinin dininden korkmasına gerek yok." "İslam adına yapıldığı belirtilerek gerçekleştirilen terör eylemleri, ulvi İslam medeniyeti ve İslam kültürüyle bağdaştırılamaz" "Mülteci kriziyle ilgili Türkiye'nin çalışmalarını, gayretlerini takdirle karşılıyoruz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
-Muhabirden ve salondan detay görüntü
- Macaristan Büyükelçisi Gabor Kiss'in konuşması
"Hiç kimse bir diğerinin dininden korkmamalı"
Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Kiss:
"(İslamofobiye) Buna hiçbir şekilde müsaade etmemek lazım. Hiç kimsenin bir diğerinin dininden korkmasına gerek yok."
"İslam adına yapıldığı belirtilerek gerçekleştirilen terör eylemleri, ulvi İslam medeniyeti ve İslam kültürüyle bağdaştırılamaz"
"Mülteci kriziyle ilgili Türkiye'nin çalışmalarını, gayretlerini takdirle karşılıyoruz. Türkiye'nin, AFAD'ın orada yaptıklarına büyük saygı duymamız lazım. Muazzam bir çalışma gerçekleştiriyorlar"

NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, son dönemde yaşanan terör olaylarının İslam'la bağdaştırılamayacağını belirterek, "Buna hiçbir şekilde müsaade etmemek lazım. Hiç kimsenin bir diğerinin dininden korkmasına gerek yok. Hem Hıristiyanlık hem de Müslümanlık barışı duyuran dinler. Hıristiyanlık medeniyetine mensup bir insan Müslüman karşıtı olamaz." dedi.

Kiss, Türkiye - Macaristan ilişkilerini ve İslamofobiye karşı tutumunu AA muhabirine değerlendirdi.

Ülkesinin Türkiye ile ilişkilerini resmi temasların ötesinde karşılıklı dostluk ve güvene dayalı olarak güçlendirmeye çalıştığını söyleyen Kiss, taraflar arasındaki dostluk, ortak tarih ve geçmişin kendilerini buna sevk ettiğini dile getirdi.

İkili ilişkilerde geçen yıl dostane ve stratejik adımlar atıldığını, NATO müttefiki olan iki ülkenin jeopolitik açıdan da müttefik olduğunu ifade eden Kiss, ortak menfaatlerin en iyi şekilde gerçekleşmesi için üst düzey ziyaretlerin yoğun bir şekilde devam ettirildiğini vurguladı. Kiss, 2013'te Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulmasından bu yana her yıl başbakan düzeyinde gerçekleşen toplantıların bu yıl sonbaharda Ankara'da düzenleneceğini ve ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eylül başında Macaristan'a yapacağı ziyareti coşkuyla beklediklerini kaydetti.

"Terör eylemleri İslam'la bağdaştırılamaz"

İslam'ın kutsal ayı ramazanda karşılıklı saygı ve anlayışın hakim olduğuna işaret eden Kiss, geçen hafta Hristiyan bir ülkenin büyükelçisi olarak Macar hükümetinin ve Macar halkının ramazan ayına saygısını ifade eden bir iftar verdiğini hatırlattı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın "Hristiyanlık medeniyetine mensup bir insan Müslüman karşıtı olamaz." sözlerini hatırlatan Kiss, Türkiye'nin Müslüman kültürünün idame ettirilmesinde, uygulanmasında ve miras bırakılmasında öncü bir ülke olduğunun altını çizdi. Kiss, şöyle devam etti:

"İslam adına yapıldığı belirtilerek gerçekleştirilen terör eylemleri, ulvi İslam medeniyeti ve İslam kültürüyle bağdaştırılamaz. Maalesef dünyanın birçok yerinde bu kavramların karıştırıldığını üzülerek görüyoruz. Bunun zararını hem İslam hem de Hristiyanlık görüyor. Burada terör olaylarını kastediyorum. Bu insanlık dışı eylemler ramazan ayında da yapılıyor. Macar hükümeti ve Macar halkı adına bu terör eylemlerinde hayatını kaybedenlerin yakınlarına, ailelerine ve Türk halkına içtenlikle taziyelerimi sunmak istiyorum.

İslamofobi dünya barışını tehdit ediyor. Buna hiçbir şekilde müsaade etmemek lazım. Hiç kimsenin bir diğerinin dininden korkmasına gerek yok. Hem Hristiyanlık hem de Müslümanlık, barışı duyuran dinler. Hristiyanlık medeniyetine mensup bir insan Müslüman karşıtı olamaz. Birbirimize karşı açık olmamız lazım. Birbirimizden çok şey öğrenebiliriz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Haziran'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde büyükelçilere verdiği iftar davetine katıldığını belirten Kiss, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dikkatimizi çektiği konular gayet net, tamamen destekliyoruz. Yani halklar ve inançlar arasındaki anlayışı daha da geliştirmek gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanının verdiği bir diğer mesaj da sahip olduğumuz araçlarla ekonomik ilişkilerimizi geliştirmemizdi. Büyükelçilere verdiği bu mesaj benim açımdan tamamen açık ve bütün çabamızla canla başla bunu gerçekleştirmek için çalışmaktayız." diye konuştu.

Ekonomik ilişkiler

Kiss, Macaristan'ın Türkiye'yi stratejik ekonomik ortak olarak gördüğünü ve Türkiye için de Macaristan'ın, Avrupa Birliği içinde önemli bir pazar ve aynı zamanda diğer Avrupa Birliği ülkelerine açılan önemli bir köprü olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2013 yılında Macaristan'a yaptığı ziyarette iki ülkenin yaklaşık 2 milyar dolar olan ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefini benimsediğine dikkati çeken Kiss, geçen yılı 2,9 milyar dolarla kapattıklarını ve ilişkiler yoğun bir şekilde gelişse de yapılması gereken daha çok şey olduğunu düşündüklerini belirtti.

- Kültürel ilişkiler

Macaristan'da Budapeşte, Zigetvar, Estergon gibi şehirlerin Osmanlı-Türk hatıralarıyla dolu olduğuna değinen Kiss, "Macar ve Türk hükümetleri geçmişin mirasını işbirliği içinde muhafaza ve restore etmekte. Buna en güzel örnek Budapeşte'deki Gül Baba Türbesi ve çevresinin restorasyonu ve yenilenmesi projesidir. Bir başka örnek ise Zigetvar'da Kanuni Sultan Süleyman'ın gömüldüğü türbenin yerinin araştırılmasıdır." dedi.

Kiss, Zigetvar Savaşı'nın 450'nci yıl dönümü çerçevesinde bu yıl Türkiye, Macaristan ve Hırvatistan cumhurbaşkanlarının katılımıyla Macaristan'da kutlamalar yapılacağını aktardı.

Sığınmacı krizi

AFAD'ın daveti üzerine Hatay'da Yayladağ Sığınmacı Kampı'nı ziyaret ettiğini ve ülkesinin bu kampa su arıtma cihazı desteği verdiğini söyleyen Kiss, "Mülteci kriziyle ilgili olarak Türkiye'nin çalışmalarını, gayretlerini takdirle karşılıyoruz. Türkiye'nin, AFAD'ın orada yaptıklarına büyük saygı duymamız lazım. Muazzam bir çalışma gerçekleştiriyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, ülkesinde sığınmacılara yönelik entegrasyon programlarının olup olmadığına ilişkin soruya ise "Macaristan entegrasyon programı çalışması yapmıyor. Biz, bu insanlara bulundukları, oldukları yerde yardım ulaştırmak gerektiğine inanıyoruz. Şunu da özellikle belirtmek istiyorum ki, bir buçuk yıl önce Avrupa liderleri arasında ilk olarak Viktor Orban Türkiye'nin bu son derece büyük gayretleri arasında, Türkiye'yi desteklemek gerektiğini ifade etti." yanıtını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Macaristan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title