Maden Faciasında Dördüncü Gün; 18 İşçiye Henüz Ulaşılamadı (2)
Aileler DUA EDİYOR Mahsur kalan işçilerin yakınları Kızılay'ın kurduğu çadırda dua edip Kuran okuyarak yakınlarından haber beklemeyi sürdürüyor.
Aileler DUA EDİYOR
Mahsur kalan işçilerin yakınları Kızılay'ın kurduğu çadırda dua edip Kuran okuyarak yakınlarından haber beklemeyi sürdürüyor.
Maden ocağındaki su ve çamur tahliyesi devam ederken, AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki çalışmaları yöneten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ocağına gelip çalışmaları hakkında son bilgileri aldı.
Bölgeye Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce, arama kurtarmalar için eğitilen 'K-9) denen iki köpek getirildi. Bu köpeklerin galeriye girmesi için suyun tahliyesi bekleniyor.
SOYUNMA ODALARINDA KIYAFETLERİ KALDI
Maden ocağında mahsur kalan 18 işçiden geriye, soyunma odalarındaki kıyafetleri kaldı. İşçilerin kıyafetleri soyunma odalarında tahta bir askıya çakılmış çiviye astıklarının görülmesi işçilerin hangi şartlarda çalıştığını gözler önün serdi.
BİR ŞİRKETTEN AYRILANI DİĞERİ ALMIYOR
Maden ocağında mahsur kalan 18 madenciden Kerim ve Ali Haznedar kardeşlerin yakını olduğunu söyleyen bir maden işçisi, bölgedeki maden ocağı sahiplerinin kendi aralarında, bir maden ocağından çıkan işçinin başka bir ocağa alınmaması konusunda anlaştıklarını iddia etti. İşten çıkarılacağı korkusuyla adının açıklanmasını istemeyen bu işçi, "Patronlar,'Bu ocaktan çıkarsanız, başka bir ocakta iş bulamazsınız' diye tehdit ettiği için işçiler girdikleri işyerinde çalışmak zorunda kalıyor. Akrabalarım Kerim ile Ali Haznedar 4 yıldır Has Şekerler Madencilik'te çalışıyordu. Üç aydır da ücretlerini alamıyorlardı" dedi.
ERMENEK'TE 40 BİN TON KÖMÜR REZERVİ VAR
Ermenek Belediye Başkanı Ak Partili Uğur Sözkesen, Ermenek'te 1965 yılından itibaren 11 maden ocağı işletildiğini ancak şu an 6 ocağın faaliyette olduğunu belirtti. Sözkesen, bölgede 40 bin ton kömür rezervinin bulunduğu ve bunun da 8-10 yıl yetecek kapasitede olduğunu söyledi.
Bölgede eğitime önem vereceklerini belirten Başkan Sözkesen, "1992 yılından itibaren faaliyette olan meslek yüksek okulumuz var. Onu cazip hale getirecek bölümlerle geliştirmek istiyoruz. Turizmi geliştirmek istiyoruz. Tarım yapabilecek yeterli miktarda tarım arazimiz yok. Olanlar da mirastan dolayı paylaşılamıyor. Ama herkes kendi ihtiyacını karşılayabilecek boyutta tarım yapıyor. Ama ekonomiye katkısı yok" dedi.
18 madencinin mahsur kaldığı ocağa suyun, daha önce kömür çıkarılan ve şimdi boş olan galeriden gelmiş olabileceğini belirten Uğur Sözkesen, "1965 yıllından beri madencilik yapılıyor. Gördüğünüz coğrafyanın her bir karesinde de galeriler söz konusu. Daha önce işletilmiş rezervleri alınmış boş galerinden o noktadan geçtiği gevşek bir zeminden geçmiş olabilir" diye konuştu.