Haberler

Maden İşçilerinin Maaş Eylemi

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Ocaktan görüntüler Çalışanlardan birinin açıklamaları Zonguldak'taki maden işçilerinin maaş eylemi FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında örgüte finansal destek sağlandığı gerekçesiyle kayyum atanan maden şirketinin çalışanları, önceki dönemden kalan alacakları ödenmediği iddiasıyla başlattıkları ocaktan çıkmama eylemini sürdürüyor Polis ekipleri, ormanlık alandaki ocağın havalandırma çıkışında yemek artıkları ve sigara paketleri tespit ederek tutanak tuttu Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında örgüte finansal destek sağlandığı gerekçesiyle kayyum atanan özel maden şirketinde çalışan işçiler, önceki dönemden kalan alacaklarının ödenmesi için başlattıkları ocaktan çıkmama eylemine devam ediyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Ocaktan görüntüler

Çalışanlardan birinin açıklamaları Zonguldak'taki maden işçilerinin maaş eylemi

FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında örgüte finansal destek sağlandığı gerekçesiyle kayyum atanan maden şirketinin çalışanları, önceki dönemden kalan alacakları ödenmediği iddiasıyla başlattıkları ocaktan çıkmama eylemini sürdürüyor

Polis ekipleri, ormanlık alandaki ocağın havalandırma çıkışında yemek artıkları ve sigara paketleri tespit ederek tutanak tuttu

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında örgüte finansal destek sağlandığı gerekçesiyle kayyum atanan özel maden şirketinde çalışan işçiler, önceki dönemden kalan alacaklarının ödenmesi için başlattıkları ocaktan çıkmama eylemine devam ediyor.

Bölüm Mahallesi'ndeki maden ocağında tamirat, bakım ve söküm işleri yapan, 4 aydır maaşları yatırılmadığı gerekçesiyle 18 Mayıs'ta eylem başlatan işçilerin eşlerinin yanı sıra yakınları da madenin ocağının önüne geldi.

Eylem yapan yaklaşık 100 işçiden 47'sinin çeşitli sağlık nedenleriyle ocaktan çıktığı öğrenildi. Polis ekipleri, maden ocağının yaklaşık 100 metre ilerisine güvenlik şeridi çekti.

Bu arada maden ocağı önüne kimseyi yaklaştırmayan polis ekipleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) maden ocağının haritasını temin etmesinin ardından madenin giriş ve çıkışlarını tespit etti.

İddiaya göre, maden ocağının ormanlık alandaki havalandırma bölümünün bulunduğu yere giden ekipler, dışarıda maden işçileriyle karşılaştı. İşçilerin, ekipleri görmesinin ardından tekrar maden ocağının içine girdiği tespit edildi. Polis ekipleri, havalandırma girişinde yemek artıkları ve sigara paketleri tespit etmesinin ardından tutanak tutarak ocak ağzında beklemeye başladı.

İşçi temsilcisi Cemal Akın, gazetecilere yaptığı açıklamada, eyleme sonuç alıncaya kadar devam edeceklerini söyledi.

Bugün 3 madencinin daha sağlık sorunları nedeniyle dışarı çıkmak zorunda kaldığını ifade eden Akın, "Biz paramızı alana kadar eyleme devam edeceğiz. Bir de işten atılırsak kıdem tazminatlarımız olacak. Bunların da çözüme kavuşması lazım. Bunlar çözülmeden sadece maaşlar ödense de bu iş bitmeyecek. Arkadaşlarımız ocaktan çıkmayacak. Sonuna kadar mücadelemizi devam edeceğiz. İşçilerin sağlık sorunları gün geçtikçe artıyor. Bunun yanı sıra psikolojik sorunları da artacak. Her geçen gün orada kalmaları daha tehlikeli duruma geliyor." diye konuştu.

Akın, bir gazetecinin, "İşçiler maden ocağının başka bir girişinden ihtiyaçlarını karşılıyorlarmış" sorusunu, "İşçilerin havalandırmadan dışarı çıktıklarına ihtimal vermiyoruz. O bölgede farklı ocaklar bulunmaktadır. Polisler yanılmış olabilir." diye cevapladı.

Eyleme katılan işçilerden Mustafa Kuru'nun annesi Emine Kuru da oğlunun rahatsızlanmasının ardından ocaktan çıktığını belirterek, "Hepsi benim evladım. Benim oğlum 18 yıl burada çalıştı. Şimdi hakkı için mücadele ediyor. Hakkını aldıktan sonra devlet bunları işe yerleştirsin. Evde ekmek bekleyen çocukları var. İşçiler içeride perişan oldu. Bir şey olsa ne olacak. Bize cevabını kim verecek. Bizim sesimizi duysunlar. Biz burada hırsızlık yapmıyoruz. Devlet bize sahip çıksın. Biz bekliyoruz. Başka bir şey istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kent merkezi ve Ereğli'de 6 Mayıs'ta bünyesinde 5 pastane şubesi bulunan, gıda ve dayanıklı tüketim malları alanında faaliyet gösteren şirket ile Kilimli ilçesindeki maden şirketine kayyum atanmasına karar verilmişti.

Yaklaşık 100 işçi, 18 Mayıs'ta 4 aydır maaşları yatırılmadığı gerekçesiyle ocaktan çıkmama eylemi başlatmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Cemal Akın Zonguldak Kilimli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title