Maden Kazalarını Araştırma Komisyonunun Manisa'daki Çalışmaları Tamam
TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Manisa'daki çalışmalarını tamamladı.
TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Manisa'daki çalışmalarını tamamladı.
TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri Manisa'daki çalışmalarını maden kazası tanığı işçileri dinleyerek tamamladı. İşçilerin ifadeleri sonrası CHP ve MHP'li milletvekilleri basın mensuplarına işçilerin ifadeleriyle ilgili açıklamalarda bulundular. CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, "Soma Araştırma Komisyonu olarak bugün kazadan kurtulanları yüreklerimiz parçalanarak tekrar dinledik. Gerçekten arkadaşlarımız zor anlar yaşamışlar. Büyük ihmaller sonucu önlenebilir bir kaza, önlenemez hale gelmiş ve 301 fidanımızı kaybettik. 'Muhakkak Eynez'e gidelim görelim' dememize rağmen ilk önce direndiler fakat bizlerin baskısı ve talebinden sonra Eynez ocağına bizi aldılar. Bütün arkadaşlar arabaya bindiğimizde; fuarlara gittiğimizde korku tünelleri olur. Bütün milletvekilleri yani araştırma komisyonu üyeleri oraya girer iken inanın bizim tüylerimiz ürperdi. Bizim bildiğimizi ve bizim geldiğimizi bilmelerine, her tarafı düzenlemelerine rağmen oraya girerken hepimiz korku yaşadık. Hatta arkadaşlara şunu söyledim: 'Eğer bu tünelin devamı da böyleyse, bizim çıkacağımız yerde bizi melekler karşılar.' Burada üretim yapılması ve üretimin devam ettirilmesi gerçekten bir cinayettir. Komisyon olarak biz kararlıyız. 'Ucu nereye kadar giderse gitsin' diyenlerin gidebileceği yere kadar bu soruşturmanın devamında ne geliyorsa elimizden yapacağımız" dedi.
"FACİANIN 3 SEBEBİ VARDI: TEKNİK, HUKUKİ VE İDARİ"
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise, "Facianın 3 sebebi var. Bunlar teknik, hukuki ve en önemlisi idari sebepleridir. Bilhassa iktidar kanadında gözlediğimiz husus bunun teknik sebepleri diyerekten, belli şeyleri lokalize ve minimize etmektir. Oysa balık baştan kokar. Bu madenlerin özelleştirme mantığından, rödovanslı hizmet sözleşmesiydi. Madenlerin çalışma düzeninden başlaması gerekir. Bizler de tabi ne zaman idari sebeplere yani asıl sorumlulara giden araştırma eğilimi gösterdiğimizde bundan rahatsızlık duyduklarını görüyoruz. Ama biz bunda ısrarlıyız" ifadelerini kullandı.
"300 TL CEZA ÖDEMEMEK İÇİN MASKELERİ KULLANMAMIŞLAR"
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise şöyle konuştu:
"Bugün dinlediğimiz işçi arkadaşlarımızın her biri enteresan insan hikayeleri anlattılar. Tabii bizim buradaki esas aradığımız olayın nasıl gerçekleştiğiyle ilgiliydi. Öncellikle 100'e yakın kazadan yaralı kurtulan kişilerin kendilerini ne devletin arayıp sorduğunu ne de firmanın arayıp sorduğudur. Firmanın 'yaşıyor musunuz?' diye aramadığı halde 'şimdi çalışacak mısınız?' şeklinde aradığını söylediler. Kazada ölen arkadaşlarının niçin öldükleri konuşulurken özellikle karbonmonoksit maskelerinin doğru kullanılmadığından, eğitimin eksik olduğundan eğer oksijen maskesi olsaydı kurtarılabileceklerin olduğundan söz ettiler. Hatta 150 metre mesafede 'devletin nefesliği' denilen yere oksijen maskeleriyle gidebilecekken, oksijen maskelerinin olmadığı hatta orada 20 tane oksijen maskesinin olduğunun kendilerinden gizlendiğini belirttiler. Eğer o bilgi olsaydı en az 20 arkadaşlarını da kurtarabileceklerinden bahsediyorlar. Önemli bir detay veriyorlar. Diyorlar ki 'Bizim şirket karbonmonoksit maskesini yersiz yere kullanana 300 lira ceza yazıyordu. O yüzden birçok arkadaş son ana kadar maskeyi açmak istemedi.' Hatta baygınlık pozisyonundaki bir arkadaş diğerine şöyle söylüyordu; 'Ya şu yerdeki maskeyi at da olur kurtulursak 300 lira da borçlu çıkmayalım.' Şirketin nasıl insanlık dışı şartlara insanları zorladığını gösteriyor. Sonunda öğrendiğimiz bir şey var ki eğer herkeste oksijen maskesi olsaydı, ya da yeteri kadar oksijen maskesi bulundurulsaydı veya işçilere 150 metre ötedeki dışarıdan temiz alan devletten kalma nefeslikten haberdar olsalardı 250 işçinin öldüğü yerde en az 150'sinin kurtulacağını ama doğru bir tatbikat planıyla. Bunu şirket yetkilileri de, çalışan arkadaşlar da söylediler." - MANİSA