Haberler

Maden Şehidi Yakınlarının "İşe Yerleştirilmesi" Talebi

Abone Ol

Zonguldak Maden Şehidi Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, Soma'daki maden şehitlerinin yakınlarına tanınan "Kamuda bir yakınının işe yerleştirilmesi" hakkının ülke genelindeki tüm madenci şehidi yakınlarına da verilmesi gerektiğini söyledi.

Zonguldak Maden Şehidi Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, Soma'daki maden şehitlerinin yakınlarına tanınan "Kamuda bir yakınının işe yerleştirilmesi" hakkının ülke genelindeki tüm madenci şehidi yakınlarına da verilmesi gerektiğini söyledi.

Yiğit, dernek binasında dernek yöneticileri ve maden şehitlerinin yakınlarıyla düzenlediği basın toplantısında, 11 Eylül 2015 tarihinde Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğüne "Soma'daki maden şehitlerinin yakınlarına kamuda sağlanan iş imkanının Türkiye genelindeki maden şehitlerinin yakınlarına da tanınması" yönünde açılan davanın Zonguldak Bölge İdare Mahkemesinde olumlu sonuçlandığını anımsattı.

Taleplerinin idare mahkemesince olumlu bulunmasına karşın Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesinin davayı 2'ye karşı 12 oyla reddettiğini hatırlatan Yiğit, "Ben ve maden şehit yakınları olarak bu davayı reddedenleri vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum." dedi.

Ülkede 700 maden şehidi bulunduğunu ve Soma'daki maden şehitlerinin yakınlarına tanınan "Kamuda bir yakınının işe yerleştirilmesi" hakkının tüm şehit yakınlarına da tanınması amacıyla yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını anlatan Yiğit, şöyle devam etti:

"Bu zamana kadar herkes bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Zonguldak'ı yönetenler, milletvekillerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve Zonguldak bu davaya sahip çıkmadı. Onları vicdanları ile baş başa bırakıyorum. Ölüsüne sahip çıkamayan şehir dirisine sahip çıkamaz. Bizim babalarımız bu memleketin zor günlerinde ülkenin sanayisinin gelişmesinde çocuklarının ve ailesinin geçimini sağlamak için şehit oldular."

Dernek ve maden şehidi aileleri olarak bir kez daha yetkililere seslenen Yiğit, şöyle dedi:

"Soma'daki maden şehitlerinin yakınlarına tanınan 'Kamuda bir yakınının işe yerleştirilmesi' hakkının ülkedeki tüm şehit yakınlarına tanınmasını istiyoruz. Bu taleplerimizi lütfen bir kez daha düşünün. Maden şehit ailelerini yakınlarının acısını dindirin. Yürürlükte olan maddeye ek madde koymak sizler için zor bir iş değil. Dernek ve şehit aileleri olarak bütün diyalog yollarını denedik, bundan sonra çözülmezse tepkilerimiz artacak. Açlık grevine dahi başlayacağız. Buradaki aileler umut bekleyerek her gün ölüyor, her gün ölmektense bir gün ölürüz."

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 7 Ocak 2013 yılında meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden Köksal Kadıoğlu'nun eşi Remziye Kadıoğlu da, Filyos projesinin açılış töreni için kente gelen Başbakan Binali Yıldırım ile görüşme fırsatı bulduğunu dile getirdi.

Kadıoğlu, "Başbakanımıza çıkarılan yasadan bizlerin de yararlanması gerektiğini söyledim. 'Gereken yapılacak' dedi ama bize sahip çıkılmadı. Zonguldaklı olarak kaderimize terk edildik. Açlık grevi ise açlık grevi. Soma'da çocuklar nasıl yetim kaldı ise bizim çocuklarımız da yetim kaldı. İçimizde mağdur olan insanlar var. 800 lira ile geçinmeye çalışanlar var. Neden Zonguldak'ı sahipsiz bırakıyorlar? Biz olan hakkımızı istiyoruz. Gerekenin yapılmasını Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan istiyorum." diye konuştu.

TTK Armutçuk Müessesesinde 7 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında babasını kaybeden maden işçisi Baki Tura da, dünyanın en tehlikeli ve zor işinin madencilik olduğunu belirtilmesine rağmen Zonguldak'ta bu cümlenin içini dolduracak bir adım atılmadığını ifade ederek, şöyle dedi:

"Yıllardır verdiğimiz bir mücadele var. Çalmadığımız kapı kalmadı. Bizi bir kapıdan aldılar, diğer kapıdan uğurladılar. Artık sözün bittiği yere geldik. Bu saatten sonra derneğimiz bu konuyla ilgili her türlü eylemi ve tepkiyi verecektir. Bu konunun siyasi bir tarafı yoktur. Mağdur olan tarafların mağduriyetleri nasıl gideriliyorsa Zonguldak'ta da 5 bine yakın insanımız burada çoluk çocuğunun nafakasını kazanırken yerin yüzlerce metre altında hayatlarını kaybetti. Şehitlik makamının ne olduğunu da biliyoruz. İktidarı ve muhalefetine sesleniyoruz, bu konuya duyarsız kalmayın. Yarın bu iş sokaklara dökülecek, imza kampanyaları başlatılacak, açlık grevleri başlatılacak. Bu işin önünü biz durduramayız."

Kaynak: AA / Güncel

Zonguldak Kadıoğlu Eylül Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title