Madenci Eşi Zeynep Tokat: Eşlerimize Kömürü Ekmeğe Dürdürüp de Yedirdiler (2)
Mağdur AVUKATLARI TUTUKLAMA TALEP ETTİ Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada madenci yakınlarının ifadelerinin ardından mağdur avukatlarına söz verildi.
Mağdur AVUKATLARI TUTUKLAMA TALEP ETTİ
Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada madenci yakınlarının ifadelerinin ardından mağdur avukatlarına söz verildi. Avukatlar savunmalarında, faciayı 'bildirme yükümlülüğünü ihlal' suçlamasıyla hakim önüne çıkan ocakta çalışan M.A. dışındaki tüm tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklanmasını talep etti. Yargılamanın ise 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan değil, olası kast suçundan yapılmasını istedi.
TUTUKSUZ YARGILANMA HUKUKA AYKIRI
İlk söz alan madenci yakını Zeynep Tokat'ın avukatı Gülşen Uzuner, madendeki koşullara dikkat çekerek sondaj makinesinin olmadığını, olumsuzluklara rağmen üretimin durdurulmadığını ve yöneticilerin de her şeyden haberinin olduğunu anlattı. Sanıkların tutuksuz yargılanmasının hukuka aykırı olduğunu dile getiren Uzuner, "Huzurda bulunan ve bulunmayan sanıkların tutuklanmasına karar verilmesini istiyorum. Buradaki sanıklar için de yakalama kararı çıkarılmasını istiyorum" dedi. Sanıkların 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan yargılandığına dikkat çeken Uzuner, yargılamanın 'olası kast' üzerinden yapılmasını talep etti.
BROŞÜR İLE MADENİ YENİDEN AÇMIŞLAR
Müştekiler vekili Anıl Akkuş da 18 işçinin hesabını sormak için aileler adına duruşmaya katıldıklarını söyledi. Duruşmada tutuksuz yargılanan Has Şekerler Madencilik şirketinin daimi nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy ile ilgili de değerlendirmede bulunan Anıl Akkuş, şöyle konuştu:
"Tartışmasını yaptığımız adam tutuksuz yargılanıyor. Madende sürekli gelen bir su var. Bu su alınır numuneye gönderilir. Ama bu adam alıp içiyor. Bu adamın gerçekten akıl sağlığı iyi değil. Hatta rapor alalım. Bu adam madenin ikinci numarası. Ayrıca kontrolden madeni kaçıran kişiler tutuksuz yargılanıyor. İddia makamı tutuklanmasını talep etmiş. Tutuklanmış 2 ay sonra tahliye edilmiş. MİGEM madeni kapatıyor, proforma fatura dediğimiz broşür gibi bir şey ile maden açılıyor. Siparişini vermediği aleti vermiş gibi gösteriyor. Bu insanları serbest bırakmamız lazım. İnsanlar hakaretten, kavgadan tutuklanıyor. Bu insanlar 18 madenciyi öldürdü."
Mağdur avukatlarının dinlenmesinin ardından duruşmaya saat 14.00'a kadar ara verildi.
OLASI KAST İLE YARGILANMALILAR
Adliye çıkışı değerlendirme yapan mağdur avukatı Mehmet Kasap, sanıkların ifadelerinde birbirlerini yalanladıklarını belirterek, sondaj makinesi alma zorunluluğunu birbirlerinin üzerine attıklarını söyledi. Davada yargılanan ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen ocakta çavuş olarak çalışan M.A. dışındaki tüm sanıkların tutuklanması talebinde bulunduklarını belirtti. Davanın bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölüme sebebiyet vermekten açıldığını ve bunun 22,5 yıllık bir cezaya tekamül ettiğini belirten Kasap, "22,5 yıllık bir ceza 18 canın bedeli olmamalı. Bu insanlar bu insanları öldürdüler, ölmeleri istediler diyemeyiz. Ama burada çok açık olan bir şey var. 'Ölürlerse ölsün' denmiş. Bu da tam 'olası kast'a tekamül ediyor. Böyle olduğu taktirde sanıkların 450 yılla yargılanması söz konusu. Yani 18 kişi sayısınca çarpılacak. Dolayısıyla 450 yılla yargılanmaları söz konusu olacak. Biz bu yönde ek ifadelerin alınmasını istedik" diye konuştu.