Madencilerden Tepki: İnsan Hayatı Hiçe Sayılarak Yapılan Üretime Dur Diyoruz
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul "Türkiye Maden İşçiler Sendikası olarak insan hayatını hiçe sayılarak yapılan üretime izin vermeyeceğiz."
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul "Türkiye Maden İşçiler Sendikası olarak insan hayatını hiçe sayılarak yapılan üretime izin vermeyeceğiz. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, MİGEM, TKİ ve ilgili sorumlu, yetkili kurumlara yazılı başvurularımızı yapıyoruz" dedi.
Akçul, yaşanan iş kazaları ve son olarak Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve bir kişini yaşamını yitirdiği olaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. 4 Ekim 2012 tarihinde de Soma Darkale Kömür Ocağı'nda çıkan yangın sonucu bir mühendisin yaşamını yitirdiği iş kazasını hatırlatan Akçul, "20 Ekim Pazar günü Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve bir işçimizin yaşamını yitirmesine yol açan iş kazasında da görüldüğü gibi, bu ocakta yine gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemleri tam olarak alınmadan üretime devam edilmiştir" dedi.
Yangının, Darkale Kömür Ocağı'nda, toplam 600 metrelik ana galerinin elektrik şalter odası ve havalandırma dönüş yolunun bulunduğu yerde meydana geldiğini dile getiren Akçul şunları kaydetti:
"Büyük bir ihtimalle ortamdaki gaz ve/veya tozu ateşleyen elektrik kontağının yangını başlattığı yetkililer tarafından belirtilmiştir. Çalışma bölgesi ve yangının oluştuğu ve dumanla kaplanan 30-40 metrelik bölüm arasında sıkışan 28 madenciden Yunus Güçlü arkadaşlarının çabalarına rağmen yangın ve dumanlı bölümden kurtarılamamıştır. Diğer 27 madenci havalandırma bezlerinden yaptıkları yangın perdeleriyle dumanın kendilerine ulaşmasını engellemiş ve ocak içine kompresörle basılan hava sayesinde kurtarma ekipleri yetişene kadar kendilerine bir yaşam alanı oluşturmuş ve bu şekilde hayatta kalmayı başarmışlardır."
Ocağın asıl sahibi, kamu işletmesi niteliğindeki Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun (TKİ) da sorumlu hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Akçul "TKİ bu ocağın sağlıklı, güvenli bir çalışma ortamına kavuşmadan çalıştırılmaması için sorumluluk içinde olmalıdır. Diğer yandan, işçilerin, çalışmama hakkını kullandıkları süre içerisindeki bütün haklarının da TKİ sorumluluğu içinde olması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
-YETKİLİ KURUMLARA YAZILI BAŞVURULARIMIZI YAPIYORUZ-
Türkiye Maden İşçiler Sendikası olarak insan hayatını hiçe sayılarak yapılan üretime izin vermeyeceklerini belirten Akçul "Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, MİGEM, TKİ ve ilgili sorumlu, yetkili kurumlara yazılı başvurularımızı yapıyoruz. Bundan sonraki olası bir iş kazasının sorumluluğunu bu kurumlardan hiçbirisi taşıyamaz. Uyar Madencilik işvereni de, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki asla ihmale gelmeyecek sorumluluklarını yerine getirmeden üretime geçme isteğinde olmamalıdır. Bakanlık ve TKİ de buna asla izin vermemelidir" dedi.