Haberler

Mahkeme Kararı Yok, Twitter'ı TİB Kapattı

Güncelleme:
Abone Ol

Mahkemelerin aldığı "söz konusu sayfaya erişim engellenmeli" kararına rağmen, TİB Twitter'ı komple kapattı.

Twitter, dün gece geç saatlerde Türkiye sınırları içinde erişime kapatıldı. TİB,  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın aldığı bir tedbir kararı üzerine erişimin kesildiğini duyurdu.  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"Engellemeyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep olunmuş veya alınmış herhangi bir karar mevcut değildir" şeklinde açıklama yaptı.

Nöbetçi mahkeme, TBB'nin "yasak kaldırılsın" başvurusuna "yargı tarafından alınmış bir yasak kararı yok" diyerek, ret yanıtı verdi. Dün geceden beri yaşanan bu skandal, akıllara "peki Twitter nasıl erişime kapatıldı?" sorusunu getirdi.

YÜRÜRLÜĞE YENİ GİREN İNTERNET DÜZENLEMESİ

Yürürlüğe yeni giren "internet düzenlemesi" ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na internet sitelerini "mahkeme kararı olmaksızın" kapatma yetkisi verilmiş, ancak bu yetkinin sadece ilgili sayfaları kapatmakla ilgili olacağı belirtilmişti.

Ancak sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın dün gece komple erişime kapatılması, bu maddenin tam da öyle olmadığını göstermiş oldu. Çünkü kapatılmaya sebep gösterilen mahkeme kararlarında "söz konusu sayfalara erişimin engellenmesi" yönünde alınan kararlar vardı. TİB ise Twitter'ı komple erişime kapattı.

TİB: BAŞSAVCILIĞIN ALDIĞI KARAR ÜZERİNE KAPATILDI

TİB'den yapılan açıklamayla da Twitter'e erişimin durdurulduğu duyuruldu. TİB, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın aldığı bir tedbir kararı üzerine erişimin kesildiğini söyledi.

BAŞSAVCILIK "BİZ KAPATMADIK" DEDİ

TİB, Twitter'ın kapatılmasının her ne kadar mahkeme kararı ile alındığını söylese de, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da, Türkiye Barolar Birliği'nin yasağa itiraz için başvurduğu nöbetçi mahkeme de "Yargı tarafından alınmış bir yasak kararı yok." dedi.

TİB, YENİ İNTERNET KANUNU İLE TWITTER'I KAPATTI

Alınan kararlar ve Başsavcılık ile nöbetçi mahkeme tarafından yapılan açıklamalara göre, ortada Twitter'ın komple kapatılması ile ilgili alınmış bir karar yok. Dolayısıyla TİB, yargı kararı olmadan, yeni internet kanunu ile kendisine tanınan "site kapatma" yetkisini kullanarak, Twitter'ı erişime engellemiş. Ancak kanuna göre, TİB aldığı bu kararı, 24 saat içinde bir sulh ceza hakimine göndermek, hakim de 48 saat içinde kararla ilgili görüşünü bildirmek zorunda. Mahkemeden gelen karara göre de, engelleme devam edecek veya yürürlükten kalkacak. Mahkemeye gidilmemesi durumunda ise, engelleme kararı yürürlükten kalkacak.

Twitter'ın kapatılmasının üzerinden 20 saat geçmiş olmasına rağmen, TİB'den mahkeme başvuru yapılmasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak Twitter'a erişimin engellenmesi hala devam ediyor.

PEKİ TWITTER NEDEN KOMPLE KAPATILDI?

Akıllardaki soru ise şu: Dört ayrı mahkeme kararı nedeniyle yasaklanan Twitter neden tamamen kapatıldı, neden URL bazlı engelleme yoluna gidilmedi? Bilişim Hukuku Uzmanı Mehmet Ali Köksal konuyla ilgili Hürriyet'e açıklamalarda bulundu.

"URL BAZLI ENGELLEME YERİNE NEDEN SİTE TAMAMEN KAPATILDI?"

Köksal'a göre, ortada bir yasak bulunmamakta. TİB kararları bilerek yanlış yorumlamakta ve muhtemelen "şu anda URL bazlı engelleme yapamıyoruz o nedenle twitter.com'u tümden engellemek zorunda kaldık" bahanesinin arkasına sığınmakta. Bu durumda ise şu soruların TİB'e sorulması gerekmektedir:

1) Madem URL bazlı engelleme mümkün değildi. Neden 5651 sy. Yasa'da anlamsız değişiklikler yapıldı. Bu değişiklik taslağında Başkanlığın görüşü ne idi?

2) Söz konusu kararlardan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Sayın Binali Yıldırım ile ilgili olanı bir kenara koyarsak diğer iki kararı neden bugüne kadar uygulamadınız da, Sayın Yıldırım ile ilgili karar alındığında diğer kararları bir kalkan gibi ortaya koydunuz?

3) Sayın Yıldırım ile ilgili karar ve Sayın Erdoğan'ın dünkü miting konuşmasından hemen sonra kararın uygulanması 5651 sy. Yasa çıkarken Bilişim STK'larının ve diğer sivil insiyatiflerin dile getirdiği, TİB fazlaca yetki alıyor canın istediği zaman istediği siteyi bu bahaneler ile engelleyecek itirazını haklı çıkartmıyor mu?

Son söz olarak, tüm vatandaşların TİB ile ilgili suç duyurusunda bulunma hakkı vardır. Bulunmalıdır. Türkiye Cumhuriyetini yönetenler de Türkiye'nin uluslararası kamuoyunda bu kadar küçük düşmesine neden olacak, teknik olarak uygulanamayacak bir kararı vermenin siyasi ve hukuki hesabını vermelidir."

TİB, KAPATMA KARARI İLE İLGİLİ ŞU AÇIKLAMAYI YAPMIŞTI:

"Mahkeme kararları, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına ulaşmış ve başkanlığımız tarafından içeriğin çıkarılması Twitter'dan istenmiştir. Ancak, mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. Yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesi Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu kararları yok saymıştır.

Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür."

Açıklamada, yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesinin, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği bildirildi.

TİB'İN TWITTER'I KAPATMASINA DAYANAK OLAN MAHKEME KARARLARI İSE ŞÖYLE

TİB'in Twitter'a tedbir amaçlı iletişim engeli koyma kararına dayanak olan mahkeme kararları şöyle:

ESKİ ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM HAKKINDA ALINAN KARAR

İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesine başvuran eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ve Erkam Yıldırım'ın avukatı Serkan Bayram, Twitter'da "oyyokhırsıza" isimli hesabın kapatılmasını istedi.

Talebi 18 Mart 2014'te kabul eden mahkeme, söz konusu hesaba erişimin engellenmesi kararı verdi.

Kararda, "Haklarında habere konu olaylara dair kesinlenmiş yargı kararları bulunmayan talepte bulunanlar hakkında Anayasa'nın 29 ve devamı maddeleriyle düzenlenen ve güvence altına alınan basın hürriyetinin kapsam ve sınırlarını aşar şekilde kişilik haklarını ihlal edici nitelikte isnatlarda bulunulduğu ve sıfatlar kullanıldığı, 'hırsızaoyyok' başlığı altında talepte bulunanların adlarının zikredilmesinin dahi başlı başına bir hak ihlali niteliğinde olduğu kanaatine varılmıştır" denildi.

ŞAİR ÖZEL HAKKINDA ALINAN KARAR

Sahte hesaplardan yapılan yayınlar nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini savunan kişilerin başvurularını değerlendiren Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi ve İstanbul Anadolu 14.Asliye Ceza Mahkemesi de itiraza konu hesapların kapatılmasına karar verdi.

İstanbul'da Şair İsmet Özel'in sahte Twitter hesabından hukuki haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruyu değerlendiren İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi, sahte Twitter hesaplarının kapatılmasına hükmetti.

C.K. ADLI ŞAHIS HAKKINDA ALINAN KARAR

Samsun'da da C.K. adlı kadının kendi ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesaplardan yapılan yayınlar nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini savunarak, yaptığı başvuru üzerine de Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölümle sınırlı olarak içeriğe erişimin engellenmesine karar verdi. Kararlar, gereğinin yapılması için TİB'e gönderildi.

ADNAN AYDIN HAKKINDA ALINAN KARAR

Samsun'daki şikayetçinin avukatı Adnan Aydın, "Müvekkilime özel bir husumeti olan birisi müvekkilimin adını kullanarak Twitter'da ve değişik birkaç internet sayfasında hesap açıyor. Müvekkilin ismi altına başka yerlerden temin ettiği müstehcen resimleri koyarak müvekkilimi rencide ediyor. Bu sayfaya erişimin engellenmesi için mahkemeden talepte bulunduk. Mahkemeden de bu doğrultuda bir karar verildi" açıklamasında bulundu.

BAŞSAVCILIĞIN AÇIKLAMASI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise "Engellemeyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep olunmuş veya alınmış herhangi bir karar mevcut değildir" şeklinde açıklama yaptı.

NÖBETÇİ MAHKEME: YARGI TARAFINDAN ALINMIŞ BİR YASAK YOK

Türkiye Barolar Birliği'nin Twitter yasağı konusunda nöbetçi mahkemeye yaptığı başvuruya yanıt geldi. Mahkeme, TBB'nin "yasak kaldırılsın" başvurusuna "yargı tarafından alınmış bir yasak kararı yok" diyerek, ret yanıtı verdi.

BAŞBAKAN, "KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIZ" DEDİ, ARDINDAN TWITTER KAPATILDI

Twitter'ın kapatılması kararı ile ilgili bir başka dikkat çeken ayrıntı ise Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları oldu. Zira Twitter'ın erişime engellenmesi, Başbakan Erdoğan'ın dün Bursa mitinginde "Twitter'ı kapatıyoruz. Twitter mwitter kökünü kazıyacağız." diye yaptığı sert açıklamanın ardından geldi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Binali Yıldırım Twitter Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (33)

TEMİZLİKbozoklukenan35@hotmail.com:

CHP VE ZİHNİYETİ NEYE TEPKİ VERİYORSA KÖKÜNDEN KAZINSIN HÜKUMETİN SONUNA KADAR YANINDAYIZ

Yanıtla3825
AYMAZ AKEP ZİHNİYETLİLER YİNEdgtert@yahoo.com:

PARA VAR DİMİ BU TEMİZLİK İŞİNDE?:)

00
9LUdokuzlu@hotmail.com:

MAKARNA BEYİNLİ.....

00
HALA NİYE KAPATILDI DİYE SORAN MI VAR?ferpo@y:

Niye kapatılacak. Çıkacak video ve ses kayıtları gizlenebilsin diye.

Yanıtla1833
VATANSEVERİ SEVER)))opertbe@yahoo.com:

VATANSEVER????:))))...SEN????:)))) AKEP YANDASI...PARALI GENCLIK KOLLARIMI YOKSA YİNE:))))

00
vatansevertastan_2942@hotmail.com:

aklın o kadar kesiyor işte

00
KAZINMIŞbozoklukenan35@hotmail.com:

KÖKÜNDEN KAZINMIŞTIR HELAL OLSUN

Yanıtla1824
FELİXarasac_fc@hotmail.com:

BİR HIRSIZLIK YAPTINIZ ONUDA ELİNİZE YÜZÜNÜZE BULAŞTIRDINIZ. ŞUÇ İŞLEMEK BİLE BELLİ ÖLÇÜDE ZEKA GEREKTİRİR. BİRDE BU KAFAYLA DEVLET YÖNETMEYE KALKIYORLAR..

Yanıtla722
vatansevertastan_2942@hotmail.com:

yazık bu millete ya nedir bu sosyal ağ sitesi çılgınlığı uyan diye bağıranlar esas siz uyanın si twitterlemi doğdunuz da bunu bu kadar savunuyorsunuz kapatılmasına isyan ediyorsunuz özgürlük gitmiş neyin özgürlüğü gitmiş özgürlüğümüz bunların yaygınlastıgı zaman gitti iyice tembel bilgisayar bagımlısı ama bos bilgisayar bagımlısı bir millet olduk özgürlük bumu açık dursun ben gece gündüz yaptim herseyi paylaşım adını özgürlük koyum siyasi parti tuttugumdan degil ama iyiki kapatilmıs belki insanımz yüzyüze iki laf eder hale tekrar gelir.....

Yanıtla179
KARADENİZSAMSUN55@YAHOO.COM:

KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK... AKPNİN ÇEKİNDİĞİ ÖENMLİ BİR ŞEYLER OLMASSA KAPATMAZLARDI BUNU SAVUNAN VARSA ONUN AKLINDAN ŞÜPHE EDİLİR

Yanıtla515
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title