Zorunlu Din Dersinde Emsal Olabilecek Karar: Mahkeme İptalini İstedi
Antalya'da, zorunlu din dersinden muaf tutulmaları için dava açan 8 aileden 6'sında öğrenciler bu dersten muaf tutuldu.
Antalya'da 8 aile, tanrı tanımaz oldukları veya Alevi inancını kapsamadığı gerekçesiyle çocuklarının zorunlu din dersinden muaf tutulması için dava açtı. Davalardan 6'sında aileler haklı bulundu ve öğrencilerin zorunlu din dersinden muaf tutulmalarına karar verildi. Milli Eğitim Bakanlığı, yerel mahkemelerde sonuçlanan davaları Danıştay'a taşıdı. İki ailenin açtığı davanın ise yerel mahkemede sürdüğü öğrenildi.
EĞİTİM-SEN BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Eğitim-Sen Antalya Şubesi'nde konuyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, Avukat Nusret Gürgöz ve Kumluca Mimar Sinan Ortaokulu 5'inci sınıf öğrencisi kızı E.Z.S.'nin zorunlu din dersinden muaf tutulması için açtığı davayı kazanan matematik öğretmeni Tankut Sonay Sazlı katıldı.
"DERS NİTELİĞİNDE BİR KARAR"
Kumluca'da yaşayan Tankut Sonay Sazlı'nın çocuğu için zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi almasına karşı açtığı davanın olumlu sonuçlandığını hatırlatan Kadir Öztürk, "Mahkeme kararı, çağdaş normlara ve evrensel değerlere işaret eden bir hukuk metni ve belgesi olarak tarihi geçmiştir. Ders niteliğinde verilmiş olan bu kararı çok değerli bulduğumuzu, bu kararın hukuka olan inancımızı bir nebze olsun canlı tuttuğunu belirtmek zorundayız" dedi.
"ÇOK ZORLUK YAŞADIK AMA ALMADIK"
Dava aşamasında baskıya maruz kaldıklarını ileri süren Sazlı, "En büyük sorunu görevlendirilmiş imamla yaşadık. Mahalle baskısına maruz kaldık. Çocuğum çok başarılı bir öğrenci. Ders ortalaması 100 ile 95 arasında. Normalde taktir alması gerekiyordu ama din kültürü dersi 0 olduğu için teşekkür bile alamadı. Bu nedenle strese girdi. Çok zorluk yaşadık ama yılmadık ve kazandık."
8 AİLE ZORUNLU DİN DERSİNİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI
Eğitim-Sen Antalya Şubesi Avukatı Nusret Gürgöz ise Sazlı ailesiyle birlikte 8 ailenin zorunlu din dersinin iptali için dava açtığını söyledi. Davalardan 6'sının aileler lehine sonuçlandığını 2'sinin ise yerel mahkemede sürdüğünü belirten Gürgöz, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Hasan ve Eylem Zengin kararı, dönüm noktası oldu. Bu davalardan artık aleyhe karar çıkması mümkün gözükmüyor çünkü konu Avrupa hukukundan kaçamıyor."
"TEK TEK DAVA AÇIN"
Zorunlu din dersinin iptal olmasını isteyen aileleri tek tek dava açmaya davet eden Gürgöz, "Zorunlu din dersiyle ilgili anayasal düzenleme yapılması gerekiyor. Eğer yapılmazsa aileler tek tek dava açabilir. Davalar kazanıldıktan en geç 1 ay sonra karar uygulamaya konulur. Ayrıca din dersinden dolayı verilmeyen başarı belgeleri de öğrenciye verilir" diye konuştu.