Haberler

Makedonya'da Struga Şiir Akşamlarından Dünyaya Sevgi ve Barış Mesajları Verildi

Abone Ol

Festival tarihinde 47 şairin kazandığı 'Altın Çelenk' ödülün bu yıl ki sahibi ünlü Meksikalı roman yazarı, şair, çevirmen ve eleştirmen Jose Emilio Pacheco oldu.1962 yılından bu yana dünya şairlerini bir araya getiren Şiir Festivali'ne çok sayıda...

Festival tarihinde 47 şairin kazandığı 'Altın Çelenk' ödülün bu yıl ki sahibi ünlü Meksikalı roman yazarı, şair, çevirmen ve eleştirmen Jose Emilio Pacheco oldu.

1962 yılından bu yana dünya şairlerini bir araya getiren Şiir Festivali'ne çok sayıda Türk şairi de katıldı. Bu yıl Makedon şairlerinden başka birçok ülkeden 50'nin üzerinde gelen şairler arasında Türkiye'den Türk Dünyası Sanatçılar Vakfı Başkanı, şair Yahya Akengin ve şair Abdullah Satoğlu Şiir Akşamları Festivali'nde yer aldılar.

Makedonyalı şair Esat Bayram'ın çevirisini yaptığı Yahya Akengin'in bir demet şiirini 'Alın Yazısına Şiirler' olarak Struga Şiir Akşaları Komitesi tarafından hazırlanan ve 'Pesna na Sudbinata' başlığı altında Makedonca yayınlanan kitabın tanıtımı da yapıldı. Tanıtım esnasında Yahya Akengin, Struga Şiir Akşamları'nın hem dünyada sevgiye, barışa hizmet ettiğini, hem de Makedonya'ya hizmet ettiğini, bu etkinliklerinden dolayı Makedonya'nın gündemde tutulduğunu, Makedonya'nın tanıtıldığını söyledikten sonra 'Göç'şiirini de okudu.

2013 Struga Şiir Akşamları Festivali'nin 'Köprüler' şiir okuma gecesinde Meksikalı şair Jose Emilio Pacheco'ya 'Altın Çelenk' Şiir ödülü takdim edildi. Meksikalı şairin okuduğu şiir'den sonra Japonya, Bosna Hersek,Arnavutluk, Kuba,Slovenya, Fransa, Tataristan, Mongolistan ve daha birçok ülkeden katılan şairler şiirlerini okudular. Türk şair Yahya Akengin de 'Zakkum' şiiriyle bu geceye katıldı.

Struga Şiir Akşamları'na 10'uncu kez katıldığını söyleyen şair Yahya Akengin, Struga Şiir Akşamları'nın dünyada büyük ün yapmış şiir etkinliği için Struga'ya dünya şiirinin başkenti denildiğini, şairlerin dünyaya sevgi ve barış mesajları verdiklerini ifade etti.

Yahya Akengin, Makedonya'nın böyle bir şiir faliyetini yürütmesi takdire şayan olduğunu, dünyada hiçbir şiir etkinliğinin Struga Şiiri Akşamları etkinliğinin önüne geçemediğini de vurguladı.

Türk şairlerinin başlangıçtan beri bu Şiir Akşamlarına katıldığını söyleyen Akengin, Fazlı Hüsnü Dağlarca'nın burada 'Altın Çelenk' şiir ödülünü aldığını ifade etti.

Şair Abdullah Satoğlu, dünya çapında bir etkinlik olan uluslararası Struga Şiir Akşamların'ın dünya üzerindeki bütün şairlerin bir araya gelmesi, yakından tanışmaları,fikir teatisinde bulunmaları bakımından önem arzettiğini söyledi. Satoğlu, Struga Şiir Akşamları çapında olmasa bile bir başlangıç olarak Türkiye'de de İstanbul Boğaz İçi Şiir Akşamları veya İstanbul adaları Şiir Festivali şeklinde bir etkinliğin düzenlenmesi için Kültür Bakanlığı'nın teşebbüse geçmesini ve bu konuda yol göstermesini beklediğini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yahya Akengin Makedonya Struga Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title