"Makine Sektörü Geçen Yıl Yüzde 7 Büyüdü"
İSDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy, "İhracat yapan birçok sektör geçen yıl büyüme kaydedemedi.
Makine sektörü ise yüzde 7 oranında bir büyüme gerçekleştirdi" dedi.
Bu yıl 20'ncisi düzenlenen WIN AUTOMATION Fuar'ında konuşan İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Genel sekreteri Faruk Aksoy, makine sektörünün 2013'te 14 milyar dolar ihracat ile yüzde 7 oranında büyüdüğünü söyledi.
Leasingli satışlardaki verginin yüzde 1'e düşmüş olmasının sektördeki rakamları yukarı çektiğini belirten Aksoy "Türkiye ekonomisini de destekleyeceğimiz bir proje kapsamında bakanlıklarla yapılan önemli görüşmelerin ardından Leasingli Satışlarda KDV oranını yüzde 1'e kadar düşürmeyi başardık. Bundan sonraki amacımız ise tüm makine satışlarında KDV'yi yüzde 8'e düşürmek olacaktır. Eğer bu amacımıza da ulaşırsak makine sektörünün önü aydınlık" şeklinde konuştu.
Makinaların devlet tarafından denetlenmesi sektörde can güvenliği sağlıyor
İSDER olarak daha önceki yıllarda makinelere bir standart kazandırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Faruk Aksoy şunları söyledi: "Biz İSDER olarak ithal edilen ve üretilen kalitesiz makinalar ile oluşacak bu tehlikeyi ön görmüştük ve hem üretici hem ithalatçı üyelerimizi kalitede AB standartlarına çekmiştik. Makina sektöründeki bu olumsuz gelişmeyi devletinde fark etmesiyle 2012 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Sanayi Ürünleri Piyasa Gözetim Denetim Genel Müdürlüğü'nü kuruldu. Kurulan bu genel müdürlük özellikle Türkiye'de makina üretimini ya da makine ithalatını uygunsuz şekilde yapan firmalara sık ve ani denetimler düzenlenmesi sonucu sektör bir standart kazandırmayı hedefliyor. Bakanlık ve İSDER olarak ihtisaslaşacak 60 veya 70 denetçiyle sektöre yönelik ciddi eğitimler verilmesiyle özelikle forklift, elektirikli gezer vinç ve platform sektöründe müşteri mağduriyetlerinin önlenerek ülke ekonomisinin ciddi bir kazanç sağlamasını ve en önemlisi insan güvenliğinin korunmasını hedefliyoruz "
2023 hedefine ulaşabilmek için fuarlara katılmak şart
Türk makine sektörünün 2023 hedefine ulaşabilmesi için WIN AUTONATION Fuar'ı gibi fuarlara katılımının önemli olduğunu söyleyen Aksoy "İSDER olarak, 2012 yılında yapılan görüşmeler neticesinde, WIN Fuarlarına 2013'de katılım kararı aldık ve bu bağlamda fuarın ilk fazında 22 üyemiz katılım gerçekleştirdi. Bu birlikteliğin devamı olarak İSDER, WIN Fuarına 2014'de de yer almaktan da gurur duyacağımızı belirterek, 21 üyemiz 1864 m2 ile katılım gerçekleştirmekteyiz. Önümüzde ki dönemde katılımcı üye firma sayımızı çok daha yukarılara çekerek 4000 m2'lik bir fuar alanına sahip olmayı hedefliyoruz. Türk Makine Sektörünün 2023 yılındaki 100 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için bu tip fuarlar çok önemli. Fuar Türk makinasının eksik yönlerini görmesi ve dünya pazarlarıyla ilişki kurması açısından çok faydalı" şeklinde konuştu.