Haberler

Makine Sektörünün 'Ar-Ge Oscarları' Sahiplerini Buldu

Güncelleme:
Abone Ol

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen ve Makine sektörünün 'Ar-Ge Oscarı' olarak adlandırılan 'Ar-Ge Proje Pazarı' etkinliğinin ikincisi düzenledi.

Etkinlikte, "Akademisyen, Öğrenci, Sanayici ve Girişimci" kategorilerinde yarışan 303 projeden dereceye girenler nakden ödüllendirildi.

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği, TÜBİTAK ve TİM desteğiyle 'II. Makine ve Aksamları İmalat Teknolojileri Ar-Ge Proje Pazarı' etkinliği sanayici, girişimci ve akademisyenleri bir araya getirdi. Ar-Ge çalışmaları yapan sanayi kuruluşları, üniversitelerin öğretim üyeleri, öğrencileri, Ar-Ge merkezleri ve teknopark firmalarının yapmış olduğu 303 projenin yarıştığı, 'Ar-Ge Proje Pazarı Etkinliği'nde, "Sanayici, Girişimci, Akademisyen ve Öğrenci" kategorilerinde finale kalan ilk 4 proje nakden ödüllendirildi. Ayrıca bu yıl özel tema olarak belirlenen "Makine Enerji Verimliliği" ödülü de sahibini buldu. İstanbul'da gerçekleştirilen ödül törenine, Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı.

KATILIM İKİ KAT ARTTI

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, yarışmaya bu yıl geçen yıla nazaran 2 kat fazla başvuru olduğunu söyledi. Makine sektörünün pek çok sektöre göre daha avantajlı ve sürdürülebilir olduğunu aktaran Dalgakıran, 2012 yılında dünya makina ithalatında yüzde 0,2'lik gerileme olmasına rağmen Türkiye'deki sektörün yüzde 10'luk ihracat artışıyla dünya pazarındaki payında bir artış olduğunun görüldüğünü dile getirdi.

Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girmesi için makine ihracatının önemine vurgu yapan Dalgakıran, şöyle devam etti: "Eğer büyük Türkiye'yi konuşacaksak, eğer 10 büyük ekonomi arasına girmiş Türkiye'yi konuşacaksak bunun gerçekleşmesi için, büyümesi ve gerçekleşmesi şart olan bir sektörün mensuplarıyız. Eğer biz bunu başaramazsak, Türkiye bu hayalini başaramadı demektir. Bu yolculukta dayanacağımız temel unsur da insan kaynağı. Bu insan kaynağı sadece bilgi temelli değil; aynı zamanda merak, çalışkanlık, disiplin gibi bir takım temel yetkinlikleri de sağlam şekilde almış genç bir nüfusun eğitilmesi üzerine kurgulanması gerekiyor. Bu çerçevede üniversitelerle çok sıkı bir işbirliğini gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

AR-GE HAYALLE BAŞLAR

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, Türkiye'nin ihracatı ve katma değerin artırılması için Ar-Ge çalışmalarına ihtiyaç olduğunu belirtti. Makine sektörünün gelişmesini, Türkiye'nin yatırım yapılabilir algısına çok büyük destek vereceğini aktaran Büyükekşi, o yüzden makina sektörünün gelişimini çok yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması açısından Güney Kore örneğinden bahseden Büyükekşi, söz konusu ülkenin üniversitelerinin bazı konularda uzmanlaştığını belirtti. Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti: "Teknolojiyi sadece bizim bularak değil, yurtdışından satın alarak ve buna devlet desteği verilmesiyle geliştirilebileceğini düşünüyoruz. Bununla ilgili Eximbank şu anda 10 milyon dolara kadar 10 yıllık bir kredi temini için çalışma yaptı. Çalışma bitti ve uygulamaya geçti. Marka ve teknoloji almak isteyenler Eximbank'a başvurarak buradan faydalanabilirler. Ar-Ge hayalle başlar hayal etmezseniz bunların hiçbiri olmaz."

BİRİNCİYE 10.000 TL ÖDÜL

Toplam 303 proje içinden seçilen ve bağımsız üyelerden oluşan "Ödül Seçici Kurulu" tarafından başarılı bulunan projeler 'Akademisyen, Sanayici ve Girişimci' olmak üzere farklı kategoride değerlendirilerek, her kategoride ilk dört Ar-Ge projesi nakden ödüllendirildi. Etkinlik kapsamında dereceye giren projelerden birinciye 10.000 TL, ikinciye 5.000 TL, üçüncüye 3.000 TL ve dördüncüye ise 2.000 TL teşvik ödülü verildi.

Ar-Ge Proje Pazarı'nda ödül kazanan isimler ise şu şekilde:

Akademisyen kategorisinde Yrd. Doç. Dr. Hilmi Kuşçu ve Hayrettin Toylan'ın "Makine Görmesi ile Gerçek Zamanlı Çalışan Elma Sınıflandırma Makinesi Tasarımı ve Geliştirilmesi" projesi birinciliğe, Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Çetinsoy'un "Patlayıcı imha robotu" projesi ikinciliğe, Prof. Dr. Osman Babaarslan ile Recep Yılmaz'ın "Endüstriyel Kaplama ve Laminasyon Makinesinin Geliştirilmesi ve Bu Alanda Teknolojik Dışa Bağımlılığın Azaltılması" projesi de üçüncülüğe layık görüldü. Arş. Gör. Lütfi Mutlu'nun "Beyin Dalgası Kontrollü Akıllı Engelli Aracı" projesi ise teşvik ödülü kazandı.

Girişimci kategorisinde ise Bener Karadeniz'in "Hızlı Kalıp Değiştirme Sistemleri" projesi birinci, Mustafa Güleç'in "Eksantrik Planlı Redüktör" projesi ikinci, İsmail Berber'in "3 Ton Taşıma Kapasiteli Elektrikli Yerli Araç" projesi üçüncü oldu. Teşvik ödülünü ise Sancar Aligil'in "Tork Elektrikli Araba" projesi aldı.

Sanayici kategorisinde ise "3 Boyutlu Parçaların Kesimi için Yüksek Performanslı Lazer Kesme Kafası Geliştirilmesi" isimli projesi ile Ercan Mastar birincilik, Mimsan Grup "Elektrostatik Filtre" projesi ile ikincilik, Sedat Kunduracı "Öğütücü Silindirleri Açılı Konumlandırma Düzeneği ve Eksantrik Borçlu Moment Kolu Yataklama Paketi" projesi ile üçüncülük, Recep Değirmenci ise "Sekiz Kamaralı Tek Brülörlü Ramöz Makinesi" projesi iIe teşvik ödüllerinin sahibi oldu.

Etkinliğe bu yıl eklenen öğrenci kategorisinde de Hacer Berber "Engellileri İş Hayatına Katma Amaçlı Hibrit Binilebilir Sokak Temizleme Robotu Prototipi" isimli projesi ile birinci olurken, Hasan Özbey ve Ozan Aybars'ın "Dış İskelet Sistemi" ikinci, Adem Duygu'nun "Urungu" adlı projesi üçüncü oldu. Mithat Gökhan Atahan'ın "Engelsiz Ulaşım" projesi ise teşvik ödülüne layık görüldü.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Büyükekşi İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title