Pakistanlı Malala'dan Londra'ya Suriye İçin Çağrı
Taliban tarafından başından vurulan Pakistanlı Malala Yusufzay, dünyanın Suriye'de barış için sesini yükseltmesi gerektiğini belirtti.
Pakistan'da kız çocuklarının eğitimini savunduğu için önceki yıl Taliban tarafından başından vurulan Pakistanlı Malala Yusufzay, dünyanın Suriye'de barış için sesini yükseltmesi gerektiğini belirterek, "Eğer geleceğimizin korunmasına yardımcı olmak, barış dolu bir gelecek istiyorsak, Suriyeli mülteciler için çalışmalıyız" dedi.
Çocuklar ve gençlerin dünya sorunlarının çözümünde aktif yer almasını amaçlayan "Free the Children" isimli yardım kuruluşu, İngiltere'nin başkenti Londra'da 12 bin öğrencinin katıldığı bir etkinlik düzenledi.
Wembley Arena'da yapılan ve çok sayıda ünlü ismin katıldığı etkinlikte konuşan 16 yaşındaki Malala Yusufzay, Afganistan, Pakistan ve Suriye'de terörizmden dolayı acı çeken çocukların görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı.
Kız çocuklarının eğitimitimi savunduğu için Taliban tarafından başından vurulan Pakistanlı Malala Yusufzay, konuşmasına "Bismillahirahmanirahim" diyerek başladı ve Türkçe dahil, 5 ayrı dilde dinleyicileri selamladı. "Ekonomik olarak fakir ancak ahlaki olarak zengin bir aileye doğduğunu" anlatan Malala, şunları söyledi:
"Birbirimizi düşünmeliyiz. Afganistan, Pakistan ve Suriye'de terörizmden dolayı acı çeken çocukları görmezden gelmemeliyiz. Hiçbirimiz mükemmel değiliz, hepimizin zayıf yönleri var ancak bu özel olmadığımız anlamına gelmez. Ben halen hayaletlerden ve iskeletlerden korkuyorum ancak cesaretiniz, korkunuzdan daha fazla olmalı. Pakistan'da hepimiz terörizmi yaşadık ve önümüzde iki seçeneğimiz vardı; ilki konuşmayıp, ölmek, ikincisi ise konuşup, ölmek. Ben ikincisini seçtim. Sesinize sahip olmanın en güçlü silah olduğunu keşfettim. Ekim 2012'de Taliban beni vurduğunda korkum öldü, cesaret ve gücüm doğdu."
-"Eğitim kadına güç veriyor"-
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Malala eğitimin önemine dikkat çekerek, "Pakistan'da terörizmle karşı karşıya kaldım. Kızlar okula gitmekten korkuyor, kadınların pazara çıkmasına izin yok. Eğitimin özel olduğunu, kadına güç verdiğini anladım. Hayallerinizin gerçekleşmesi için eğitimli olmanız gerekiyor" dedi.
Ürdün'deki Suriyeli mülteci kampını geçen ay ziyaret eden Malala, mülteci çocukların okula gidebilmeleri için bir proje başlattıklarını belirterek, "Okuldan üç yıl kayıpları var zaten. Hepsinin doktor ya da öğretmen olma gibi hayalleri var. Onlara şimdi yardımcı olmazsak, onları kaybedeceğiz" ifadelerini kullandı.
İlham kaynağının sorulması üzerine ise Malala, annesi, babası, haklarını savunan ve seslerini yükselten kızların kendisine ilham kaynağı olduğunu ayrıca, Martin Luther King, Nelson Mandela, Benazir Butto gibi tarihteki büyük kişileri de örnek aldığını söyledi.
Herhangi bir korkusu olup olmadığı sorusuna karşılık da Malala, en büyük korkusunun ise ev ödevini zamanında tamamlayamamak olduğunu belirtti.
Suriye'deki insanlara şimdi yardım eli uzatılmazsa, bir nesilin kaybolacağını vurgulayan Malala, "Eğer geleceğimizin korunmasına yardımcı olmak, barış dolu bir gelecek istiyorsak, Suriyeli mülteciler için çalışmalıyız. Çocuklara eğitimleri için yardımcı olmalıyız. Suriye'de barış için sesimizi yükseltmeliyiz" diye konuştu.
-Prens Harry'den Suriye mesajı-
İngiliz kraliyet tahtının dördüncü sıradaki varisi Prens Harry'nin de etkinlikte bir konuşma yaptı. Prens Harry, toplumların yüzleştiği zorluklara dikkati çekerek dünya genelinde her yıl yaklaşık 100 milyon çocuğun Suriye krizi gibi felaketlerden etkilendiğini söyledi. Harry, "Suriye'de 1 milyon çocuk yerinden edildi. Burada yaşayan bir çoğumuz için, geri dönüp dönmeyeceğini bilemeden gecenin bir yarısı evinden ayrılmanın ne olduğunu anlamak zor"
Malala Yusufzay, 9 Ekim 2012'de okula gitmek için bindiği otobüste saldırıya uğramıştı. Otobüse binen bir Taliban militanı Malala'ya adını sormuş, daha sonra genç kıza üç kez ateş etmişti.
Başından yaralanan Malala, saldırıdan 6 gün sonra tedavi için İngiltere'ye getirilmiş, Birmingham'daki Kraliçe Elizabeth Hastanesi'nde yaklaşık 3 ay kalmış ve kafatasına metal bir plaka yerleştirilmişti. Mart 2013'te taburcu edilen Malala, ailesi ile Birmingham'a yerleşmiş ve tekrar okula başlamıştı.