Malatya Bölge İdare Mahkemesi, Milli Savunma Bakanlığı'nı Tazminat Ödemeye Mahkum Etti
Malatya Bölge İdare Mahkemesi, Milli Savunma Bakanlığı'nı, 2002 Yılında Tunceli'nin Hozat İlçesinde Hurda Niyetine Topladıkları Cisimlerin Patlaması Sonucu Hayatlarını Kaybeden 3 Çocuğun Ailelerine Tazminat Ödemeye Mahkum Etti.
Malatya Bölge İdare Mahkemesi, Milli Savunma Bakanlığı'nı, 2002 yılında Tunceli'nin Hozat ilçesinde hurda niyetine topladıkları cisimlerin patlaması sonucu hayatlarını kaybeden 3 çocuğun ailelerine tazminat ödemeye mahkum etti.
26 Ekim 2002 tarihinde Tunceli'nin Hozat ilçesinde konuşlu bulunan 51. İç Güvenlik Tugay Komutanlığı'nın eğitim amaçlı olarak kullandığı ve 'Hedef vuruş bölgesi' olarak nitelendirilen bölgede 5 çocuğun hurda niyetine topladıkları cisimlerin patlaması sonucu 3 çocuğun hayatını kaybetmesi ve 2 çocuğun ağır yaralanmasıyla sonuçlanan olay sonrası ailelerin, Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat ederek olaya sebebiyet veren askeri şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunması sonucu açılan davada Malatya Bölge İdare Mahkemesi, Milli Savunma Bakanlığı'nı çocukların ailelerine tazminat ödemeye mahkum etti.
Ölen 3 çocuğun ailelerinin avukatı Barış Yıldırım, konu ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Avukat Yıldırım, Tunceli'nin Hozat ilçesinde konuşlu bulunan 51. İç Güvenlik Tugay Komutanlığı'nın eğitim amaçlı olarak kullandığı ve 'Hedef vuruş bölgesi' olarak nitelendirilen bölgenin etrafının tel örgüyle çevrelenmediğini, korunaksız bırakılan alandan hurda madeni eşya zannıyla topladıkları cisimlerin patlaması sonucu 26 Ekim 2002 tarihinde Ergün Aslan, Uğur Günel ve Gürkan Günel adlı çocukların öldüğünü, Murat Doğan ve Hayri Çiçek'in yaralandığını hatırlattı. Avukat Yıldırım, şöyle konuştu:
"Olay sonrası Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat ederek, ölüme ve yaralamaya sebebiyet veren askeri şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı 2002/173 Hazırlık No'lu dosyası kapsamında hazırlık soruşturması yürütmüştü. Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı, 51. İç Güvenlik Tugayı'nın bomba vs eğitim atışı yapmak amaçlı kullandığı bölgede keşif yapmış ve keşif neticesinde, 'Bahsi geçen bölgenin giriş-çıkışları önlemeye yönelik herhangi bir tel örgü, fens teli ile veya bir başka şekilde çevrilmediği' tespitinde bulunmuştur. Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı'nca patlayıcı maddelerin menşei hususunda Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuarları Daire Başkanlığı'na yaptırılan incelemede,' Söz konusu patlayıcı madde artıklarının askeri mühimmat oldukları, bu patlayıcıların bazılarının MKE tarafından askeri eğitim amaçlı olarak üretildiği, bazılarının NATO'ya bağlı ülkeler tarafından üretilen mühimmat olduğu, bazılarının da Rus patenti ile Doğu Bloku ülkeleri tarafından askeri amaçla üretildikleri tespitinde bulunulmuştur. Mahkeme, davacıların maddi ve manevi zararlarının karşılanması için davalı Milli Savunma Bakanlığı'nın ailelere tazminat ödemesine karar vermiştir".
Avukat Yıldırım, Tunceli ilinde bu şekilde çeşitli sebeplerle arazide bulunan ve fakat patlamamış mühimmatın 'Hayat hakkının korunması' açısından bir an önce tespit edilerek etkisiz hale getirilmesi gerektiğini belirtirken, "Bu durum Milli Savunma Bakanlığı ve diğer ilgili merciler bakımından gerek Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve gerekse iç hukuktaki normatif düzenlemeler gereğince hukuki bir görevdir" şeklinde konuştu.
(HY-ZG-CMH-Y)