Malatya'daki Darbe Girişimi Davasında Ara Karar
Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 76 sanığın yargılandığı davada, tutuklu 28 sanıktan dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin emir subayı eski Binbaşı Sedat Kaya, adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliye edildi.
Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 76 sanığın yargılandığı davada, tutuklu 28 sanıktan dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin emir subayı eski Binbaşı Sedat Kaya, adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliye edildi.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Yakınca Spor Salonu'nda görülen duruşmada mahkeme heyeti tanıkları dinledi. Daha sonra mahkeme başkanı Vedat Koç, duruşma savcısı Muhittin Atlı'nın görüşlerini sordu.
Atlı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını ve dönemin İnsanlı Keşif Uçağı (İKU) kapsamında Hakkari Şemdinli Tugay Komutanı'nın tanık olarak dinlenmesini istedi.
Avukat ve sanıkların taleplerini de dinleyen mahkeme heyeti, ara kararını açıklamak için duruşmaya 2,5 saat ara verdi.
Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un açıkladığı ara kararda, dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin emir subayı eski Binbaşı Sedat Kaya'nın adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmasına karar verdi.
Dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun'un oy çokluğuyla diğer sanıkların ise oy birliğiyle tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, darbe girişimi sırasında Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı olarak görev yapan 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel'in gelecek celsede tanık olarak dinlenmesine de hükmetti.
Mahkeme heyeti ayrıca kara ve havacıların dava dosyalarını ayırarak duruşmayı erteledi.
Öte yandan duruşmanın sabahki bölümünde çıkan tartışma nedeniyle salona öğleden sonra seyirci alınmadı.
İddianameden
Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Başsavcıvekili Mehmet Badem tarafından hazırlanan, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 165 sayfalık iddianamede, dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti "bir numaralı şüpheli" olarak yer alıyor.
İddianamede, sanıkların, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'yi görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "FETÖ/PDY üyesi olmak" suçundan da on beşer yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.