Haberler

Malatya Kayısı Para Etmeyince Ağaç Kesimleri Başladı

Abone Ol

Dünyaca bilinen Malatya kaysısı para etmeyince üreticiler ağaçları kesmeye başladı.

Dünyaca bilinen Malatya kaysısı para etmeyince üreticiler ağaçları kesmeye başladı. Bir zamanlar altın değerinde olan kaysının kimse yüzüne bakmayınca 2 milyon ağaç üreticiler tarafından kesildi.

Kayısının başkenti olarak bilinen Malatya'da bazı üreticiler, zarar ettiklerini söyleyerek kayısı ağaçlarını kesmeye başladı. 3 ay içerisinde 2 milyon ağaç kesen üretici bu duruma isyan etti. Malatya'nın en büyük geçim kaynağı olan kayısıda bu yıl rekoltenin de yüksek olması nedeniyle fiyatlar beklenilenin altına düştü. Özellikle bu durumdan en çok etkilenen bazı kayısı üreticileri, ağaçlarını keserek kışlık odun yaptı. Kayısı üreticiliği yapan çiftçiler, yetiştirdiği ürünlerin para etmemesi üzerine 30 yıl önce diktiği kayısı ağaçlarını kesmeye devam ediyor. Battalgazi ilçesindeki kayısı üreticileri, bütün emeklerine rağmen yetiştirip sattığı ürünlerin para etmemesi nedeniyle kayısı ağaçlarını kestiğini açıkladı. Kilosunu 5 liraya verdiklerini, işçiye ise 50 lira verdiklerini söyleyen Gülizar Balta "Ankara'da yetkililerle görüştük bir sonuç alamadık. Muhtarımıza, Belediye başkanımıza, Valiliğe, Sulama birliğine gittik hiç kimse bu konuya bir çözüm bulmadı. Şimdi ağaçlar kurudu, 30 yıllık emeğimiz boşa gitti. 1 kilogram kayısı 5 TL, bir işçi parası 50 TL artık kayısıdan para kazanamıyoruz" dedi.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYİP ERDOĞAN'DAN YARDIM İSTEDİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'dan yardım isteyen bir başka çiftçide "Susuzluktan ve ucuzluktan dolayı ağaçlarımızı kesmeye başladık. İşçi parası pahalı, çiftçilik öldü zaten hayvancılık yapıyoruz. Hayvanda para etmiyor bu sene. Et fiyatları da düştü yem, saman pahalandı. Kasaplarda fiyatlar düşmüyor, köylünün elinde düşüyor. Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz bize yardım etsin. Kayısı ağaçlarımızı kesmeyelimö şeklinde konuştu.

AĞACI KIŞLIK ODUN, YAPRAKLARINI HAYVANLARA YEM YAPTILAR

Kendi bahçesindeki ağaçları kestiğini açıklayan Mehmet Ali Balta "Susuzluktan dal kurumasından ve özellikle de kayısının para etmemesinden dolayı ağaç kesimleri hızlandı. Şuanda kendi bahçemdeki ağaçları kesiyorum. Yetkililerden ne bir bilgi, nede bir yardım alamadık. Bu konuda ne siyasetçilerden nede bürokratlarımızdan bilgi alamadık. Kayısı ağaçlarının kesimleri yaklaşık 1 milyonu geçti, 2 milyon civarında. Kimse kayısılarını silkelemedi kayısı para etmediğinden dolayı kesimler oldu. Şuanda kayısı fiyatları 4-5 TL civarında. Hiçbir kimseden destek alamadık, özellikle Tarım Bakanlığından, Tarım İlçe Müdürlüğünden bu konuda bir yardım alamadık. Odunları kendimize kışlık yakacak olarak kullanıyoruz, ağacın yapraklarını da hayvanlara yem olarak veriyoruz. Burada kayısıdan başka hiçbir şey olmuyor kayısıyı da kestikten sonra artık bakacağız Allah kerimdir. Burada başka tarım ürünleri olmaz kayısıdan başka hiçbir şey olmaz ona da sahip çıkarsalar olur yoksa oda biter" İfadelerini kullandı.

KESİLEN AĞAÇ SAYISI 2 MİLYONU GEÇTİ

Kaysı ağaçlarını kesen başka biri üretici Serhat Balta ise yardım beklediklerini söyleyerek "Susuzluktan para etmediğinden dolayı kayısı ağaçlarımızı kestik. 1 Kilo kayısı bugün 5 TL işçiliği de 4 TL'ye yaklaşıyor. Zaten üretici her zaman kaybetmeye mahkum. 2 milyonun üzerinde kayısı ağacı kesildi. Yetkililerden, isteğimiz kayısının para etmesi, bu sene kayısı para etmedi bizde kestik. Gelecek seneye bu kestiğimiz kayısı ağaçlarının yerine yeni kayısı ağacı dikmeyi düşünüyoruz ama bu şekil devam ederse dikmeyeceğiz. Hayvancılık yapıyoruz ama hayvancılığın hali ortada çiftçi her zaman eziliyor" diye konuştu.

KREDİ BORÇLARINI ÖDEYEMEZ DURUMA GELDİLER

Kaysının para etmediğini sözlerine ekleyen Nevzat Şimşek "Bu sene her şey üst üste geldi. Susuzluk, dallarda hastalık, köklerde kanser olayından dolayı da kesmeler oldu fakat ağaçlarımızı kesmemize sebep veren en büyük pay kayısının para etmediğinden. Kayısı ağaçlarının kesimi 2 milyonu geçti diye tahmin ediyorum. Akaryakıtta bayağı bir yükselme var. Bundan dolayı çiftçilerde herhangi bir iş yapamıyor. Şimdi tütün ekecek mazot pahalı başka bir şey yapacak yine yapamıyor, korkuyor ona bir güvence verilmemiş çiftçilere bir güvence verilse, en azından Malatya'da çiftçiler ürünlerini ekerler ve en azından rahat etmiş olurlar. Bu konuda Cumhurbaşkanımızı, Milletvekillerimizi, Belediye Başkanlarımızı, Tarım İl Müdürlüğünü, Ziraat Odası Başkanlığının dan yardım istiyoruz. Bu konuya bir çare bulmalarını bekliyoruz. Artık çiftçilerin yanında dursunlar çiftçiler perişan halde geçin kaynağı kayısı kayısıda para etmediğinden dolayı çiftçilerimiz bayağı mağdur. Şuan çiftçilerimizin bankalara kredi borçları bayağı yükseldi. Bu konuda da devletimizden yardım istiyoruzö şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Battalgazi Ali Balta Malatya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title