Haberler

Malatyalı İlim Ve Fikir İnsanları Sempozyumu Başladı

Güncelleme:
Abone Ol

Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi işbirliğinde uluslararası katılımlı düzenlenen "Geçmişten Günümüze Malatyalı İlim ve Fikir İnsanları" sempozyumu 17 Kasım Cuma günü başladı.

19 Kasım Pazar günü sona erecek olan sempozyumda 24 oturum yapılacak

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi ile İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin organize ettiği sempozyuma Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şefik Şengün, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, İl Müftüsü Ümit Çimen, Bulgaristan Müslümanları Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmet, Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

İLİM, KÜLTÜR VE SANAT BİR ŞEHRİN KİMLİĞİDİR

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan sempozyumda İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Fikret Karaman yaptığı açılış konuşmasında ilim, kültür, fikir ve sanatın bir şehrin kimliği olduğunu söyledi.

Karaman, "Malatya hem antik çağlarda, hem Selçuklu, hem Osmanlı, hem de Cumhuriyet döneminde bulunduğu konum itibari ile ilim insanı, fikir insanı, sanat insanının yetiştiği bir merkezdir. Osmanlı döneminde yetişen ilim insanları ile ilgili 5 ciltlik bir eser var. Bu eserlere baktığımızda 85 kadar ilim insanı Malatya ve çevresinden çıkmıştır. Sempozyum süresince dinleyebileceğimiz 85 tebliğ olacaktır. Bu tebliğde Malatyalı 62 bilim insanı gündeme gelecek. Sempozyumda bu bilim insanları hakkında bilgi sahibi olacağımız muhakkaktır. Bu programın hazırlanmasında emeği geçen Malatya Büyükşehir Belediyesine ve İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne, Rektör Yardımcılarımıza ve çalışanlarına teşekkür ediyorum" dedi.

KALPLERİMİZ AYNI ŞEHADETLE ATIYOR

Zengin bir kültüre sahip Malatya'da bulunmaktan dolayı şeref duyduğunu belirten Bulgaristan Müslümanları Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmet ise yaptığı konuşmada mesafe olarak uzak olmalarına rağmen gönüllerinin aynı inançla, kalplerinin aynı şehadetle atığını dile getirdi.

Ahmet, "Bizler 1000 yıldan beri aynı havayı soluyor, aynı duyguları paylaşıyoruz. Dilimiz aynı, kültürümüz aynı, yolumuz aynı. Bulgaristan'da yaklaşık 1.5 milyon Müslüman kardeşimiz yaşıyor. Bulgaristan'daki kardeşlerimiz büyük zorluklar çekerek bugüne kadar kalmışlardır. Tabi bu zorlukların sonucunda elde edilen bazı değerler vardır. Bizleri biz yapan da bu değerlerdir. Bulgaristan da her türlü asimilasyon ve zorluğa rağmen varlığımız koruduk, korumaya da devam edeceğiz" dedi.

MALATYA BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Malatya'nın yaklaşık 8000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay da Malatya'nın tarihi çağlardan beri bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını, fikir, sanat ve ilim konusunda dünyanın en önemli merkezlerinden biri olduğunu belirtti.
Rektör Kızılay, "-Coğrafya kaderdir- der İbn_i Haldun. Bazı coğrafyalar insanların hayatını kolaylaştırır, bazıları da zorlaştırır. Ne mutlu ki bizler şanslı bir coğrafyanın evlatlarıyız. Çünkü Malatya'mız her dönem sanatın, ilimin ve fikrin üretildiği bir aksiyon şehri olmuştur. Şehrimizin bu güzel kaderini yeniden canlandırmamız gerekiyor. Malatya'mız Sadreddin Konevi'den Niyaz-i Mısri'ye Mor Rabod'dan Ebü'l Ferec'e Fethi Gemruhlu'dan Şemsi Belli'ye , Asım Orhan Barut'tan Mustafa İnan'a kadar çok sayıda mütefekkir, mutasavvıf sanatçı, tarihçi ve bilim insanı yetiştirmiştir. Sempozyumumuza katılan tüm konuklara teşekkür ediyor, emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.


MALATYA, MEDENİYETİMİZE ÖRNEK BİR ŞEHİR

İl dışı programı nedeniyle sempozyuma katılamayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın selamlarını ileten, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şefik Şengün de bir konuşma yaptı. Malatya'nın tarihi süreç içerisinde yaşayan ilim, sanat ve fikir adamları ile medeniyetimize örnek bir şehir olduğunu belirten Şengün, "Son yüzyıla baktığımızda Malatya'da değerli simalara şahit oluyoruz. Bunlara en iyi örnek başta Cumhurbaşkanlığı yapmış olan İsmet İnönü ve Turgut Özal'dır. İlimizde sanat, fikir ve siyaset alanında yetişen değerli insanları tanıtmak için bu tür sempozyumlar yapmalıyız. Bu vesile ile bu sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sempozyuma geçildi. Sempozyum farklı konu ve konuklarla 19 Kasım Pazar gününe kadar İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam edecek.

24 OTURUM YAPILACAK

'Geçmişten Günümüze Malatyalı İlim ve Fikir İnsanları' Sempozyumu 19 Kasım Pazar gününe kadar devam edecek. Sempozyum kapsamında toplam 24 oturum gerçekleştirilecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ahmet Kızılay Turgut Özal Bulgaristan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title