Haberler

Malezya ile Siirt'teki İki Okul "Kardeş Okul" Oldu

Abone Ol

Malezya eğitim veren Sekolah Jenis Kebangsaan Yuk Choi/Lahad Datu Malaysia okulu ile Siirt 14 Eylül Anadolu Lisesi "kardeş okul" oldu.

Malezya eğitim veren Sekolah Jenis Kebangsaan Yuk Choi/Lahad Datu Malaysia okulu ile Siirt 14 Eylül Anadolu Lisesi "kardeş okul" oldu.

Malezya'nın Sabah bölgesinde bulunan Sekolah Jenis Kebangsaan Yuk Choi/Lahad Datu Malaysia okulunda görevli öğretmen Muhammed Baihaqi, sosyal medya üzerinden Siirt 14 Eylül Anadolu Lisesine ait fotoğrafları görüp inceledikten sonra okulun biyoloji öğretmeni Betül Selçuk ile iletişime geçti.

Her iki okula ait fotoğrafların sosyal medya üzerinden daha fazla paylaşılmasını sağlayan eğitimciler, kurulan iletişim ile birbirlerini "kardeş okul" ilan ederek, kültürel anlamda da kaynaşmaya ve kardeşliklerini pekiştirmeye çalışıyor.

Siirtli öğrenciler, okulda İngilizce çektikleri videoyu sosyal medyaya yükleyerek, "kardeş okul"daki öğrencilerin FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde, darbeci general Terzi'yi öldürerek darbe girişimini engelleyen isimlerin başında gelen Şehit Astsubay Ömer Halisdemir'i hakkında bilgi edinmelerini sağladı.

Siirt 14 Eylül Anadolu Lisesi Müdürü Nezir Çakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun biyoloji öğretmeni ile kendilerine ulaşan Malezya'daki okul ile "kardeş okul" olduklarını ve İngilizce olarak tanıtımını yaptıkları okullarının görüntülerini kardeş okullarına gönderdiklerini söyledi.

Her iki okulda eğitim gören öğrencilerin, öğretmenlerinin desteğiyle kültürel anlamda kaynaşma fırsatı elde ettiğini ifade eden Çakar, şöyle dedi:

"Öğrencilerimiz de İngilizceyi sosyal etkinlik içinde daha kolay öğreniyor. Bu çalışma için okulumuzun Dil Bölümü öğrencilerinden de destek aldık. Böylece Malezya'daki öğrencilerin Siirt'imizi, ülkemizin eğitim politikalarını, ülkemizdeki okulları tanımasını istedik."

"İki ülke arasında bir bağ kuracaklar"

Çakar, sosyal medya üzerinden başlayan iletişimin daha sonra tanıtım CD'leri ile devam ettiğini, bunun ise daha da pekiştirileceğini kaydetti.

"Öğrencilerimiz İngilizce mektuplar yazarak iki ülke arasında bir bağ kuracaklar. Bu sayede biz Malezya'yı tanımış olacağız onlar da Türkiye'yi tanıyacaklar. İleriki aşamalarda bir proje geliştirebilirsek Malezya'daki öğretmen ve öğrencileri okulumuza davet edip Siirt'imizi ve eğitim politikalarımızı onlarla paylaşmak istiyoruz." diyen Çakar, Malezyalı öğrencilerin FATİH projesi ile Milli Eğitim Bakanlığınca okullara dağıtılan etkileşimli tahta ve tablet bilgisayarlardan çok etkilendiklerini, bunun da kendilerini gururlandırdığını belirtti.

Öğrencilerin Malezya'daki öğrencilerin giyimini ve sınıfını merak ettiğini dile getiren Çakar, Türkiye'deki okulların bazı ülkelerdeki okullardan fiziksel kapasite olarak önde olduğunu kaydetti.

Okulun tanıtım videosunu İngilizce çektiklerini ifade eden Çakar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim ortak dilimiz İngilizcedir. Tanıtımlarımızı Türkçe alt yazılı da yapıp oradaki öğrencilerin de Türkçe öğrenmesini sağlamak istiyoruz. Aynı zamanda okulumuzun tanıtımını Türkçe dilinde de çekip hem Malezya'daki öğrencilere hem de okulumuzun internet sayfasında yayınlamak istiyoruz."

Okulun biyoloji öğretmeni Betül Selçuk ise, sosyal medya ile başlayan kardeşliğin ilerlediğinden dolayı mutlu olduklarını söyledi.

"Kültürel kaynaşma kapsamında bir proje oluşturmaya çalışıyoruz"

Malezyalı öğretmenin sosyal medya üzerinden kendisine ulaştığını dile getiren Selçuk, şunları kaydetti:

"Okulumuzda öğretmen ve öğrenci ilişkilerinden, okulumuzun fiziksel yapısından etkilenerek bizimle kardeş okul olmak istediler. Bize okullarını tanıtan bir video gönderdiler ve bizden de bizim okulu tanıtacak bir video istediler. Okul müdürümüze projemizi sunduğumuz zaman kendisi de destekledi. İngilizce dil bölümü öğrencilerimizle bir çekim yaptık. Bunu hem sosyal medya hesabımızda hem de Malezya'ya gönderdiğimiz okulla da paylaştık. Böylelikle 'kardeş okul' projesi kapsamında iletişime geçmiş olduk. Malezya'dan Muhammed isimli bir öğretmen sosyal medya paylaşımlarımızdaki 'I am a teacher' adında bir hashtag üzerinden bizi buldu ve bizim okulun fotoğraflarına bakıyordu. Bu iletişimden sonra birbirimize okulu tanıtan videolar göndermeye başladık. Onlar da kendi okullarını tanıtan videolar gönderdi. Bu şekilde aramızda kültürel kaynaşma kapsamında bir proje oluşturmaya çalışıyoruz."

Öğrencilerden Seda Nur Kalkan da, kardeş okullarıyla birbirlerine okullarını tanıtan videolar gönderdiklerini belirterek, "Biz öğretmenlerimizin yardımıyla okulumuzu tanıtan İngilizce tanıtım videosu hazırlıyoruz. Bu sayede kültür alışverişi yapıyoruz ve İngilizce konuşma yeteneğimiz de artmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Malezya Türkiye Eylül Siirt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title