Haberler

Manisa 600 Yıllık Manisa Bezi'ni Dokuyup Almanya ve İngiltere'ye Satıyorlar

Abone Ol

600 yıllık Manisa Bezi'ni dokuyup Almanya ve İngiltere'ye satıyorlarManisa'da 600 yıllık geçmişe sahip olan tarihi Manisa Bezi, kentte açılan çeşitli kurslarla gelecek kuşaklara taşındı.

600 yıllık Manisa Bezi'ni dokuyup Almanya ve İngiltere'ye satıyorlar

Manisa'da 600 yıllık geçmişe sahip olan tarihi Manisa Bezi, kentte açılan çeşitli kurslarla gelecek kuşaklara taşındı. Kurslarda dokunan Manisa Bezi internet üzerinden Türkiye'nin çeşitli illerine ayrıca yurt dışına da satılarak ekonomiye katkı sağlıyor.

14'üncü yüzyılda pamuk diyarı Manisa'da 3 bin civarında dokuma tezgahı bulunurken, 50'lı, 60'lı yıllarda dokunmadığı için bu bez unutulmaya yüz tuttu. Manisa Bezi'nin önemi büyük bir emek ve zahmetle tek tek işlenmesinden kaynaklanıyor. Bezin ipliğinin yarısı pamuk yarısı ipekten, yıkandığı zaman ütü istemiyor. Tamamen doğal yollarla üretilen bu bez sağlığa zarar vermiyor. Geçmişi 600 yıllık olan Manisa Bezi, yaklaşık 10 yıldır gelecek kuşaklara aktarılmak için tanıtılıyor. Bunun için Yunusemre Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR destekleriyle kurslar açıldı. Açılan kursa katılan 15 kadın, Manisa Bezi dokumayı öğrendi. Kursiyerlerin ürettiği Manisa Bezi'nden üretilen havlu, peştamal ve masa örtüleri, internet üzerinden satışa çıkarıldı. Türkiye'nin çeşitli illerinin yanı sıra yurt dışından Almanya ve İngiltere gibi ülkelerden sipariş gelince hem kültür geleceğe taşındı hem kazanç sağlandı. Manisa Bezi'nden masa örtüsü metresi 15 liraya, ipek şal 60, fular 40, peştamal 25, havlu 15 liraya satılıyor. Peştamal 5 saatte, havlu ve masa örtüsü 3 saatte dokunuyor. Yunusemre Halk Eğitim Merkezi Müdürü Aynur Özdemir, kursiyerlerin bezi dokumayı öğrenmenin yanı sıra İŞKUR'dan aldıkları ücretle hem aile ekonomisine katkı sağldıklarını hem de kültürü ve tarihi yaşattıklarını anlattı. Özdemir, Manisa Bezi artık yurt dışına da açıldı. Gerek sosyal medyadan gerekse de internet sitemiz üzerinden satışa sunuluyor dedi. Manisa Bezi dokuma öğretmeni Merve Acarkanlı, Burada bulunan kursiyerlerimizin dokuduğu ürünler içerisinde en çok rağbet görenler arasında peştamallarımız, havlularımız yer alıyor. Kursiyerlerimiz gayet mutlu. Dokuma tezgahlarında yapılan işlemlerin ardından elde dikim ve paketleme yapılıyor. Gelen talepler üzerine yurt içi ve yurt dışına ürünlerimizi kargoyla gönderiyoruz dedi.

'EMEĞİMİZ DEĞERİNİ BULUYOR'

Kursiyerlerden evli ve iki çocuk annesi 38 yaşındaki Derya Doğan, Öncelikle bu tarihi yaşatmaktan dolayı çok mutluyum. Burada hem iş öğreniyoruz hem aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Bizim burada dokuduğumuz ürünlerin yurt dışına ve Türkiye'nin çeşitli yerlerine gitmesi bizi gururlandırıyor. Çok güzel bir duygu dedi. Evli ve bir çocuk annesi 35 yaşındaki Münevver Salgot ise, Burada kültürel mirasımızı yaşatıyoruz. Evde boş boş oturarak vakit geçirmektense iş öğreniyoruz. Ayrıca kendimizi geliştiriyoruz. Bir şeyler üretmek mutluluk verici. Burada emek verdiğimiz ürünlerin değerini bulması bizim için güzel bir şey dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title