Haberler

Manisa Alaşehir'de Eşi ve Kızını Öldüren Bilal Kupal; 'Karım Beni Öldürmeye Çalıştı'

Abone Ol

Alaşehir'de eşi ve kızını öldüren Bilal Kupal; 'Karım beni öldürmeye çalıştı' (5)ADLİYEYE SEVK EDİLDİManisa'nın Alaşehir İlçesi'nde, eşi Suriye Kupal ve kızı Ayşe Kupal'ı bıçaklayarak öldüren ardından aynı bıçakla intihara teşebbüs eden Bilal Kupal, tedavisinin ardından taburcu edildi.

Alaşehir'de eşi ve kızını öldüren Bilal Kupal; 'Karım beni öldürmeye çalıştı' (5)

ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nde, eşi Suriye Kupal ve kızı Ayşe Kupal'ı bıçaklayarak öldüren ardından aynı bıçakla intihara teşebbüs eden Bilal Kupal, tedavisinin ardından taburcu edildi. Gözaltına alınan Bilal Kupal, daha sonra da adliyeye sevk edildi.

PSİKİYATRİSTEN DEĞERLENDİRME

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Şahut Duran, Alaşehir'de yaşayan ve minik kızı 4 yaşındaki Irmak Kupal'ın vahşice öldürülmesi üzerine sıkıntılı günler yaşayan Bilal Kupal'ın, eşi Suriye Kupal ve kızı Ayşe Kupal'ı öldürmesiyle ilgili dğerlendirme yaptı. Bu tür ailelerin çoğunlukla sosyo-ekonomik durumu kötü olan, parçalanmış, göç eden veya şiddete meyilli aileler olabileceğini dile getirdi. Babanın suçluk travması yaşayabileceğini ifade eden Psikiyatrist Duran, "Çok acı ve üzücü bir olay yaşandı. Bu olayın öncesi ve sonrası çok önemli. Yaşanan olayın ardından ailede bir suçluluk durumu ortaya çıkmıştır. Babasının da böyle bir suçluluk duygusuyla böyle bir harekette bulunması yüksek bir ihtimal. Çocuğuna sahip çıkamama, toplumun temel suçlayıcı baskısı buna benzer bir neden de yaratabilir" diye konuştu.

"ÖNCE ÖNLEYEBİLİR MİYİZ ONA BAKILMASI GEREKİR"

Ağır travmalar yaşayan ailelerin özellikle toplumsal sorunlar yaşadığına dikkat çeken Duran, mağdur aile kadar çevresinin de mutlaka kontrol altına alınması gerektiğinin altını çizdi. Psikiyatrist Duran, "Bu tür aileler psikolojik sorunlar kadar toplumsal problemler de yaşıyor. Toplumun baskısı da oluşuyor. Bunların tek başına üstünden gelmeleri çok zor. Bunun için süreli psikolojik desteğin sağlanması gerekir. Bu olayların yaşanmasını engelleyebilir miyiz önce buna bakmamız gerekir. Politik olarak, ülke ve sosyal olarak bu tür olayların nasıl önüne geçmemiz gerekir, buna bakmamız lazım. Öncelikle riskli aile kavramı dediğimiz bir durum var. Bunların bir şekilde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı birimlerce takip edilmesi, kontrol altına alınması, gerekli desteğin sağlanması, hem ekonomik, hem psikolojik hem de sosyal anlamda desteklenmesi gerekiyor. Bu tür ailelere sadece psikolojik destek verilerek sorunlarını aşamazsınız. Psikiyatriste göndererek yarım saat veya bir saat görüşmelerle, ilaç vererek belli travmaları azaltabilirsiniz. Ancak çevresini kontrol edemezsiniz. Toplumun bakış açısını, komşusunun davranışlarını, yerel yöneticilerin desteklerini kontrol edemezsiniz. Bu çok merkezli bir destek olması gerektiği anlamına geliyor. Yaşanan bu olayda sorunlar daha önceden mi gelişti, bir buhranmı geçirdi? Sorun niye bu kadar büyüdü bunları tam manasıyla bilmiyoruz. Bunun kaynağını bilmek gerekir. Büyük bir travma sonrasında gelişen olaylar nedir, öncesinde neler yaşanmıştır, çevresel faktörler nelerdir bilmek gerekir. Yani mağdur olan kişi kadar mağdur olan kişinin çevresine de desteklerin sağlanması gerekiyor. Aileye psikolojik destek yanında, sosyoekonomik, maddi ve sosyal desteklerin de olması gerekir" diye konuştu.

"DESTEĞİN EN AZ 1 SENE OLMASI GEREKİR"

Riskli gruptaki ailelere verilecek psikolojik desteğin en az 1 sene olması gerektiğini ifade eden Duran, "Bizim toplumumuz her şey sıcağı sıcağına yaşanır ve destekler sunulur, sonra unutulur. Birçok olayda böyle yaşanmıştır. Travmatik olayların sonuçlarını aylar sonra veya yıllar sonra da görebiliriz. O nedenle desteğin en az 1 sene olması gerekir. Ama bu travma şiddetine göre destek uzun sürebilir. Çevreyi de mutlaka ihmal edilmemesi gerekir. Çevreye de gereken destek verilmesi lazım. Kontrol altında olan ve düzgün kontrol yapıldığı zaman bu ailenin ilerleyen zamanlarda şiddet eğilimi yapıp-yapmayacağı tahmin edilebilir. Süreç bellidir. Yardım arayışları olabilir. Önemli olan o yardım arayış çağrısına tam cevap verebilmektir. En son yaşanan olayda aileye verilen destekte azalmış olabilir" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından verilen psikolojik desteğin yeterli olup olmadığı konusunu da değerlendiren Duran, "Aileye verilen desteğin yeterli olup olmadığına kanaat getiremem. Takip edilmiş ise doğrudur. Destek olunmuştur, belki yeterli olmamıştır. Böyle şeyler olabilir. Babanın yardım teklifi almaması, reddetmesi bu da bir veri ve göstergedir. Burada baba tepkisel mi davrandı, yoksa şiddet eğilimi var mıydı, bunlar belirlenebilir. Bu tür olayları öngöremezsiniz, ancak aileyi koruma altına alabilirsiniz. Aile içi şiddet ve cinayet vakalarında öncesinden şiddet vakalarının hikayesi oluyor. Bu sorgulanabilir. Diğer ailelerin içinde böyle önlemlerin alması gerekiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çalışma metodunu bilmiyorum. Ama ideal çalışma metodu, olay olmadan önce saptamak ve destek vermektir. Sosyal uzmanların, mağdur olan ailenin çevresinde gezmesi, incelemesi, ailenin ihtiyaçlarını saptaması ve belli yerlere yönlendirmesi gerekir. Psikolojik bir destek istiyorsa, o uzman kendi eliyle tutup psikolojik desteğe götürmesi gerekir. Ekonomik, sosyal ihtiyaçların saplanması, sadece kağıt üzerinde bazı şeylerin kalmaması gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Psikiyatri Derneği Alaşehir Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title