Haberler

Manisa Avşar Barajı'nda Su Azaldı

Abone Ol

Avşar Barajı'nda su azaldıMANİSA'nın Alaşehir ilçesindeki 84 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Avşar Barajı'ndaki su seviyesi, yağışların yetersizliği ve vahşi sulama nedeniyle 6 milyon metreküpe kadar düştü.

Avşar Barajı'nda su azaldı

MANİSA'nın Alaşehir ilçesindeki 84 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Avşar Barajı'ndaki su seviyesi, yağışların yetersizliği ve vahşi sulama nedeniyle 6 milyon metreküpe kadar düştü. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerindeki yaklaşık 40 bin dekar araziyi sulayan barajda bir an önce önlem alınmazsa ve yeteri kadar yağış alınmazsa yörede bağcılığın bitebileceğini söyledi.

Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki 1979 yılından beri hizmette olan Avşar Barajı, su seviyesinin düşmesi nedeniyle sıkıntılı günler yaşanıyor. Geçen 38 yıllık süreçte baraj içerisine yağışlarla taşınan toprak ve dolgu malzemesi, 84 milyon metreküp olan su tutma kapasitesini yaklaşık 65 milyon metreküpe kadar düşürdü. Geçtiğimiz aylarda yağışların da az olması ve vahşi sulama nedeniyle, barajdaki su seviyesini 6 milyon metreküpe kadar indi.

SEKİLER ÖNEMLİ ETKEN

Avşar Barajı'ndaki sıkıntıya dikkat çeken Alaşehir Ziraat Odası ve Alaşehir Üzüm Sulama Birliği Başkanı Necdet Türk, Barajdaki su seviyesinin az olmasının bir nedeninin de iki ana girişine sekilerin yapılmamış olmasından kaynaklandığını düşünüyorum, Buralara kum dolguları için sekilerimiz yapılmalıydı. Seki yapılmadığı için rüsup olayı şu an barajımızda çok fazla. Avşar Barajı'ndan Piyadeler Mahallesi'ne kadar olan 25 kilometrelik mesafedeki yaklaşık 40 bin dekar arazi sulanmaktaydı. Fakat ne yazık ki bugünlerde o kadar arazi sulanamıyor. Barajdan yeterli hizmet verilemeyince üreticilerin çoğu kendi pompalarını çaktırıp, damla sulama sistemine geçti dedi.

DAMLAMA SULAMAYA GEÇİLMELİ

Avşar Barajı'ndaki doluluk oranını düşmesinin en önemli sebeplerinden birisinin de arazi sulamalarını vahşi yöntemle yapılması olduğuna dikkati çeken Türk, damla sulamanın önemine dikket çekti. Bölgede damlama sulama sistemi projesi geliştirdiklerini belirten Türk, Bu proje ile barajımızdaki kısıtlı olan suyu daha verimli kullanarak, 40 bin dekar olan sulanabilir alanı, 69 bin dekara çıkarmayı hedefliyoruz. İnşallah bu projemiz önümüzdeki yıl hayata geçmesini bekliyoruz. Barajımızdaki doluluk oranının yeterli olmaması sebebiyle şu an bazı bölgelerimizde damlama sulama sistemi kullanılmaya başlandı. Ancak bu yeterli değil diye konuştu.

Yağışların yetersiz olması halinde önümüzdeki sulama döneminde üreticilerin zor günler yaşayacağını vurgulayan Türk, Eğer yağışlar önümüzdeki süreçte yeteri kadar olmaz ve gerekli önlemler alınmazsa, o zaman bağcılık biter diyerek, kendilerini bekleyen tehlikeye dikkat çekti. Türk, barajın içindeki kumların ve taşların da bir an önce temizlenmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alaşehir Sarıgöl Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title