Haberler

Manisa'da Gediz Nehri'nin Taştı

Güncelleme:
Abone Ol

Manisa'da Gediz Nehri'nin taşmasıyla çok sayıda hayvan çiftliği ve ekili arazinin sular altında kaldı. Taşkında suların çekilmeye başlamasıyla hasar tespit çalışmaları başladı.

Gediz Nehri'nin taşması sonucu sular altında kalan Turgutlu Ovası'nda, suların bugün çekilmeye başlamasıyla üreticiler hasar tespit çalışmasına başladı. 22 bin tavuk ve birkaç büyükbaş havyanın telef olduğu taşkında kışlık sebze, buğday ve yonca ekili tarlalarda hasar oluştu. Günlerdir devam eden yağışlı havanın ardından yüksek bölgelere yağan karların da erimesiyle Gediz Nehri'ndeki su miktarının artması, nehir havzasındaki ovalarda taşkınlara neden oldu.

Taşkınlardan en fazla etkilenen bölge olan Turgutlu Ovası'nda Geren, Arpalık, Sarıbey, Urganlı, Hamzabeyli köylerindeki 14 küçük ve büyük baş hayvan çiftliği sular altında kaldı, bir tavuk çiftliğinde ise 22 bin tavuk telef oldu. Ovada geniş alanlar kaplayan üzüm bağları ve meyve bahçelerinin sular altında kaldığı taşkında özellikle lahana, karnıbahar, brokoli gibi kış sebzelerinin ekili olduğu tarlalarda büyük hasar oluştu. Gediz Nehri'ni besleyen derelerdeki su akışının artarak devam etmesi üzerine gece saatlerinde nehir çevresindeki bazı yol ve köprüler kapatılarak suyun nehre ulaşması için yarıklar açıldı. Sabah saatlerinde suların çekilmeye başlamasıyla hasar tespit çalışmaları da başladı.AA muhabirine açıklama yapan Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, nehri besleyen derelerin yağışlar nedeniyle 2 gün önce yükselmeye başladığını, bunu kontrol altında tutmaya çalıştıklarını ancak nehrin bir anda bu kadar yükseleceğini tahmin edemediklerini söyledi.

Taşkının ovadaki 30 bin dekar araziyi su altında bıraktığını, havyan çiftliği sahiplerini uyardıklarını, bazı üreticilerin hayvanlarını tahliye ettiğini, bazılarının ise suyun daha fazla yükseleceğini tahmin etmediği için sonunda mağdur olduğunu ifade eden Şenol, şöyle konuştu: "Gediz Nehri'nin kotu yıllardır taşınan alüvyonlarla yükseldi. Nehrin içinde adacıklar oluştu. Nehir eski su taşıma kapasitesine sahip değil. Bu nedenle bugünlerde yaşadığımız gibi yağış miktarı biraz çoğalınca ova su altında kalıyor. Bundan 7 yıl önce aynı afeti yaşadık. Yaklaşık 5-6 yılda bir taşkın yaşıyoruz. Gediz'in ıslahıyla ilgili çalışmalar olduğunu duyuyoruz ama bir türlü mesafe alınamıyor. Bir an önce Gediz Nehri ıslah edilmeli. İlk etapta Menemen'den Urganlı'ya kadar olan bölümde temizlik çalışması başlamalı. Gediz Nehri ıslah edilmediği sürece bu taşkınlar devam eder. Şimdi hayvanlarımızı kaybettik ama ileride canımızı da kaybedebiliriz."

Ovada suların çekilmesiyle üreticiler de tarla ve bağlarında inceleme yapmaya başladı. Çiftliğinin sular altında kalması nedeniyle tavukları telef olan Recep Türker, suların bir anda yükseldiğini, hayvanlarını tahliye edecek fırsat bulamadıklarını belirterek, "Kümesteki hayvanları 1 hatfa sonra anlaşmalı olduğum kesimhaneye gönderecektim. Verdiğim emek ve yaptığım masraf su altında kaldı. 60 bin liralık zararım var. 7 yıl önce de yine taşkından etkilenmiştim. Gediz Nehri'nin artık ıslah edilmesini istiyorum" dedi.

Yıllık 25 bin ton üzümüm üretildiği Turgutlu Ovası'nda bağları su altında kalan üreticiler ise taşkının asmaların uykuda olduğu bir dönemde yaşanmasına rağmen verim düşüklüğü ve hastalıklara neden olmasından endişe etiklerini ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Turgutlu Urganlı Gediz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title