Haberler

Mantar zehirlenmelerine dikkat… !

Güncelleme:
Abone Ol

Havaların ısınması ve yağışların artması ile doğada birçok mantar türü yetişmeye başladı. Bilinçsizce tüketilen doğa mantarları zehirlenmelere yol açıyor

Halk arasında doğru bilinen yanlışlar için uzmanlar uyarıyor. Mantarın çok pişmesinin, yoğurtla yenmesinin zehirlenmeyi engellediği gibi hiçbir doğruluk payı olmayan bilgilere kulak asılmamalı. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ateş; "Bugüne kadar hiçbir bilimsel bilgi yok ki, mantara sadece bakarak zehirsiz tanısı konulsun. Özellikle çıntar mantarları bol miktarda satılıyor. Çıntar dediğimiz mantarların hepsi güvenli değil, zehirli olabiliyor. Ayrıca mantarın sütü çıkıyorsa zehirli değildir diye bir şey kesinlikle söz konusu değildir" dedi. Prof. Dr. Ateş; kesinlikle kültür mantarı dışındaki halk dilinde şapkalı mantar diye bilinen mantar ve türlerinin tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Mantar zehirlenmeleri her zaman anında belirti vermeyebilir. Bazen 1 saat, bazen 24 saat hatta 5 gün sonra bile belirtiler ortaya çıkabiliyor. Sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma terleme görülebiliyor. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtilerin görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Ateş; "Müdahale edilmediği taktirde koma ve ölüme kadar giden, ciddi bir zehirlenmedir. Bu belirtilerden herhangi biri görülürse hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ege Üniversitesi Mustafa Ateş Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title